Cara untuk Bersihkan Botol Susu Anak Kecil – 5 Easy Parents Tips

botol susu

Botol Susu Bayi

Botol susu plastik atau kaca, atau beg botol pakai buang? Pilihan berada di tangan anda. Sesetengah ibu bapa menyimpan pelbagai jenis botol bayi dan gaya untuk tujuan yang berbeza. Sebagai contoh, beg botol pakai buang sangat berguna ketika anda sedang dalam perjalanan dan apabila kemudahan mencuci adalah terhad. Untuk mudahkan urusan, botol dengan pelantar pakai buang membolehkan anda melemparkan pelantar yang telah digunakan jika telah selesai susukan si anak. Botol bersaiz kecil mampu untuk menyimpan jumlah hidangan sebanyak 2- atau 3- auns. Berhati-hati dengan botol dengan bentuk comel; mereka sering sukar dibersihkan.

Botol bayi plastik dan cawan sippy tidak lagi dibuat dengan bisphenol A, atau BPA. Soalan-soalan telah dibangkitkan mengenai keselamatan tentang bahan kimia ini, yang digunakan untuk membuat suatu bentuk plastik yang dipanggil polikarbonat. Jika anda menggunakan botol plastik lama, anda boleh mengelakkan BPA dengan memeriksa untuk memastikan simbol kitar semula di bahagian bawah tidak mengatakan # 7 atau PC (yang bermaksud polikarbonat). Pilihan lain termasuk botol plastik dengan pelapis pakai buang dan botol kaca. Jika anda bimbang tentang botol kaca akan pecah, anda mungkin cuba lengan silikon yang mengelilingi botol untuk melindunginya jika ia jatuh.

Puting botol bayi

Mereka datang dalam banyak bentuk dan saiz. Pilih puting yang sesuai dengan saiz mulut bayi anda dan keperluan perkembangan. Keselesaan dan kemudahan menghisap puting dengan mudah adalah kriteria untuk digunakan apabila memilih puting.

Terdapat empat jenis puting susu bayi: puting biasa dengan aliran perlahan, sederhana atau cepat (bilangan dan saiz lubang akan menentukan aliran); puting susu untuk bayi yang sangat kecil atau pramatang; puting ortodontik, yang meniru bentuk puting manusia semasa menyusu; dan puting beliung lekukan. Puting beliung lekukan cetek khas untuk bayi dengan masalah bibir atau palatunya yang membuat mereka menghisap dengan betul.

Pastikan Peralatan Pemakanan Botol Dalam Keadaan Baik

  • Buang botol susu retak atau pecah yang boleh menumpahkan formula pada bayi anda. Kerosakan botol plastik tercalar.
  • Ganti puting secara rutin, kerana mereka boleh menjadi liat atau rosak. Semak puting botol anak dengan menarik hujung sebelum setiap kali digunakan.
  • Semak saiz pembukaan pada puting yang baru dan kemudian secara berkala semasa anda menggunakannya. Formula hendaklah mengalir keluar dari puting walaupun secara menitis – bukan aliran yang stabil. Jika susu mengalir terlalu cepat, bayi anda boleh tersedak, jadi buanglah puting itu. Sekiranya susu mengalir terlalu perlahan untuk bayi anda, pertimbangkan untuk mencuba puting susu dengan lebih banyak lubang, direka untuk bayi yang lebih berusia.

Bila ia berkenaan dalam menyediakan formula bayi dan mencuci botol, isu kebersihan sangat penting! Sistem imun bayi anda tidak berkembang sepenuhnya, jadi keracunan makanan dari peralatan makan yang tidak dibersihkan mungkin boleh berlaku.

  • Gunakan air panas dan sabun untuk mencuci tangan, kawasan kerja, perkakas pengukuran, botol dan puting. Sekiranya boleh, basuh botol segera sementara ia masih mudah dibersihkan. Bersihkan botol, penutup dan puting yang boleh diguna semula dengan sempurna.
  • Untuk membasuh dengan tangan, jangan membasuhnya secara langsung di dalam sink; gunakan bekas atau kontena yang bersih. Tuangkan air panas, sabun ke dalam botol; putar berus botol bayi di dalam sehingga botol bersih; basuh semua penutup dan perkakas; dan basuh semua air sabun di bawah air yang mengalir. Gunakan berus puting untuk mencuci puting dan lubang puting. Kencangkan dengan guna air yang panas dan sabun melalui lubang puting untuk mengeluarkan susu yang masih bersisa dan terperangkap, kemudian bilas dengan teliti di bawah air yang mengalir untuk mencuci semua bekas air sabun. Gunakan penyepit yang bersih untuk mengeluarkan botol, puting dan peralatan lain dan letakkannya di bekas pinggan mangkuk kering.
  • Ia juga selamat untuk membersihkan botol susu, puting, penutup dan peralatan lain di dalam mesin basuh pinggan mangkuk. Pisahkan bahagian-bahagian botol dan bilas dengan baik sebelum dimasukkan ke mesin basuh pinggan mangkuk. Letakkan barang-barang kecil ke dalam keranjang tertutup atau beg dobi jejaring agar tidak berakhir dalam penapis mesin basuh pinggan mangkuk. Jika boleh, gunakan mesin basuh pinggan mangkuk dengan menggunakan air panas dan kitaran pengeringan yang dipanaskan (atau pembersihan sanitizing) untuk membantu membunuh lebih banyak kuman. Basuh tangan sebelum mengeluarkan botol bersih dari mesin basuh pinggan mangkuk. Jika item tidak kering sepenuhnya, letakkannya pada tuala pinggan mangkuk yang bersih atau tuala kertas supaya kering dengan teliti sebelum menyimpan.
  • Perkakas bayi mungkin tidak perlu dibershikan untuk bayi yang agak tua, besar dan sihat, asalkan perkakas bayi tersebut selamat dan bersih digunakan dan dibersihkan dengan betul. Tetapi apabila bayi anda lebih muda dari 3 bulan, dilahirkan awal atau mempunyai sistem imun yang lemah, pembersihan botol bayi dapat memberikan perlindungan yang lebih dari kuman berbahaya. Mula dengan membasuh botol dan peralatan botol. Untuk membersihkan botol dengan cara mendidih, letakkan bahagian-bahagian botol secara berasingan ke dalam periuk, tutup dengan air, dan biarkan mendidih. Rebus selama 5 minit; kemudian keluarkan botol dan perkakas dengan penyepit yang bersih, dan letakkan item pada tuala pinggan mangkuk atau tuala kertas bersih di kawasan yang bersih untuk mengeringkan perkakas dengan teliti sebelum menyimpan.
Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top