Cara Memperkenalkan Makanan Pepejal kepada Bayi: 101 Easy Tips For Baby

makanan pepejal buat bayi
Mulakan makanan pepejal kepada bayi anda

Memulakan bayi anda dengan pepejal seperti puri dan bijirin boleh menjadi sebiji kek!

8 cara memperkenalkan makanan pepejal kepada bayi

  1. Masa betul.

Bila waktu yang sesuai? Sebaiknya memperkenalkan bayi kepada makanan pepejal sekitar 6 bulan, dan sebolehnya tidak lebih awal dari 4 bulan. Pada usia itu, kebanyakan anak kecil mempunyai kawalan kepala yang baik serta kemahiran yang diperlukan untuk menelan.

  1. Ketahui tanda-tanda kesediaan.

Selain usia bayi anda, petunjuk terbaik bahawa dia bersedia untuk makanan pepejal kepada bayi adalah minat. Sekiranya dia kelihatan terpesona melihat anda makan, dengan penuh semangat melihat-lihat ketika anda menjamu selera atau menjelang makan malam anda, dia akan merasa senang.

  1. Rancangkan menu.

Mulakan bayi anda dengan buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin yang diperkaya dengan besi. Semasa membuat bijirin, campurkan dengan susu ibu atau formula sehingga sedikit lebih tebal daripada cecair. Ibu-ibu juga boleh menggunakan baby fruit feeder untuk memasukkan buah-buahan yang lembut seperti pisang, tembikai dan buah naga. Bayi anda akan menggigit perlahan menggunakan gusi mereka disebabkan puting ini menggunakan silikon yang lembut.

  1. Terus menawarkan susu.

Untuk beberapa bulan pertama, dua atau tiga kali sehari, anda cuba berikan bayi anda satu atau dua sudu makanan pekat, dicampur dengan susu ibu atau formula. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan nasi dan bayam direbus dan dikisar bersama sehingga lumat. Makanan tersebut perlulah pekat dan ditambah dengan susu.

Apabila bayi anda bertambah tua, anda secara menukar jenis makanan mereka dengan menambah kuantiti atau anda boleh menawarkan makanan pepejal kepada bayi.

  1. Ketahui bila dia kenyang.

Untuk mengetahui bila bayi anda kenyang, bayi anda mula memalingkan kepalanya dari makanan atau membuangnya ataupun dia mula mengeluarkan makanan dari mulutnya secara perlahan. Itu bermakna bayi anda sudah selesai makan.

  1. Sentiasa bersama bayi.

Sebilangan bayi menolak makanan pejal pada mulanya. Namun begitu, anda boleh terus tawarkan mereka setiap hari sehingga bayi terbiasa dengan sumber nutrien baru ini.

  1. Perhatikan kemungkinan alahan.

Kadang-kadang, anda perlu perhatikan anak anda ketika makan, kemungkinan anak anda mempunyai alahan terhadap sesuatu makanan. Kebiasaannya, makanan seperti telur atau gandum adalah makanan yang kebarangkalian memberi alahan, tetapi ia tidak akan memberikan risiko bayi anda mengalami alergi di kemudian hari. Jangan ragu untuk menawarkan makanan ini, tetapi berjaga-jaga untuk gatal-gatal, pembengkakan wajah, kesukaran bernafas, muntah, atau cirit-birit, yang boleh memberi tanda alergi. Hubungi doktor anda sekiranya anda mengetahui ada gejala ini.

  1. Jauhi pengambilan gula tambahan.

Salah satu makanan yang perlu dielakkan adalah makanan yang mempunyai gula tambahan. Makanan yang tidak sihat seharusnya bayi anda tidak pernah mencubanya, jadi dia tidak tahu apa yang hilang! Elakkan madu hingga usia 1 tahun dan kekacang hingga usia 2 tahun. Makanan yang mempunyai gula tambahan ini akan membuatkan anak anda aktif dan susah tidur malam.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top