Risau Anak Alami Masalah Lambat Cakap? : Problem Speech Delay Among Kids

Pentingnya untuk ibu bapa kesan sama ada anak-anak mereka lambat bercakap atau sebaliknya. Rawatan yang awal dapat mecegah masalah seperti lewat bercakap.

Seperti kemahiran dan pencapaian yang lain, umur kanak-kanak belajar bahasa dan mula bercakap boleh berbeza serta ada juga beberapa kanak-kanak yang mungkin akan mengalami masalah percakapan yang lambat.

Ketahui sedikit tentang perkembangan pertuturan dan bahasa boleh membantu ibu bapa untuk mengesan jika anak mereka mungkin menghadapi masalah-masalah tersebut.

Macam mana nak membezakan antara pertuturan dan bahasa?

Pertuturan ialah ungkapan lisan bahasa dan termasuk artikulasi (cara kita membentuk bunyi dan perkataan).

Bahasa pula memberi dan mendapatkan maklumat. Ia memahami dan difahami melalui komunikasi seperti lisan, bukan lisan dan bertulis.

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Cakap Lambat?

Masalah pertuturan dan bahasa berbeza, tetapi sering bertindih. Sebagai contoh:

 • Kanak-kanak yang mengalami kelewatan bahasa mungkin menyebut perkataan dengan baik tetapi hanya boleh menggabungkan dua perkataan.
 • Kanak-kanak yang mengalami percakapan yang lambat  mungkin menggunakan perkataan dan frasa untuk menyatakan idea tetapi sukar untuk difahami.

Apakah Tanda-tanda Pertuturan atau Kelewatan Bahasa? 

Bayi yang tidak bertindak balas terhadap bunyi atau bersuara perlu diperiksa oleh doktor dengan segera. Tetapi selalunya, ibu bapa sukar untuk mengetahui sama ada anak mereka mengambil masa yang agak lama untuk masalah percakapan yang lambat.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diperhatikan. Hubungi doktor anda jika anak anda:

 • menjelang 12 bulan: tidak menggunakan gerak isyarat, seperti menunjuk atau melambai selamat tinggal
 • menjelang 18 bulan: lebih suka gerak isyarat daripada penyuaraan untuk berkomunikasi dan menghadapi masalah meniru bunyi
 • menghadapi masalah memahami permintaan lisan yang mudah
 • menjelang 2 tahun: hanya boleh meniru pertuturan atau perbuatan dan tidak menghasilkan perkataan atau frasa secara spontan
 • 2 tahun: hanya menyebut beberapa bunyi atau perkataan berulang kali dan tidak boleh menggunakan bahasa lisan untuk berkomunikasi lebih daripada keperluan mereka
 • dengan 2 tahun: tidak boleh mengikut arahan mudah
 • menjelang 2 tahun: mempunyai nada suara yang luar biasa (seperti serak atau bunyi hidung)

Juga hubungi doktor jika pertuturan anak anda lebih sukar untuk difahami daripada jangkaan untuk umur mereka:

 • Ibu bapa dan penjaga tetap harus memahami kira-kira 50% daripada pertuturan kanak-kanak pada umur 2 tahun dan 75% daripadanya pada umur 3 tahun.
 • Menjelang usia 4 tahun, kanak-kanak harus difahami kebanyakannya, walaupun oleh orang yang tidak mengenali kanak-kanak itu.

Apa yang Menyebabkan Pertuturan atau Bahasa Kelewatan?

Kelewatan pertuturan mungkin disebabkan oleh:

 • kecacatan mulut, seperti masalah dengan lidah atau lelangit
 • frenulum pendek (lipatan di bawah lidah), yang boleh mengehadkan pergerakan lidah

Ramai kanak-kanak yang mengalami kelewatan pertuturan. Ini berlaku apabila terdapat masalah di kawasan otak yang bertanggungjawab untuk pertuturan.

Masalah pendengaran juga boleh menjejaskan pertuturan. Oleh itu, pakar audiologi harus menguji pendengaran kanak-kanak apabila terdapat kebimbangan pertuturan. Kanak-kanak yang mengalami masalah pendengaran mungkin menghadapi masalah bercakap, memahami, meniru dan menggunakan bahasa. Jangkitan telinga, terutamanya jangkitan kronik, boleh menjejaskan pendengaran. Tetapi selagi terdapat pendengaran normal pada satu telinga, pertuturan dan bahasa akan berkembang secara normal.

Bagaimanakah Kelewatan Pertuturan atau Bahasa Didiagnose?

Jika anak anda mungkin menghadapi masalah, adalah penting untuk berjumpa dengan pakar patologi bahasa pertuturan (SLP) dengan segera. SLP (atau ahli terapi pertuturan) akan memeriksa kemahiran pertuturan dan bahasa anak anda.

SLP juga akan menyemak:

 • apa yang anak anda fahami (dipanggil bahasa reseptif)
 • apa yang anak anda boleh katakan (dipanggil bahasa ekspresif)
 • perkembangan yang baik dan kejelasan pertuturan
 • status oral–motor anak anda (bagaimana mulut, lidah, lelangit, dsb., bekerjasama untuk pertuturan serta makan dan menelan)

Berdasarkan keputusan ujian, pakar patologi bahasa pertuturan mungkin mengesyorkan terapi pertuturan untuk anak anda.

Bagaimana Terapi Pertuturan Membantu?

Pakar terapi pertuturan akan bekerjasama dengan anak anda untuk meningkatkan kemahiran pertuturan dan bahasa, serta menunjukkan kepada anda perkara yang perlu dilakukan di rumah untuk membantu anak anda.

Bagaimana Ibu Bapa Boleh Membantu?

Ibu bapa adalah bahagian penting dalam membantu anak-anak yang mempunyai masalah pertuturan atau bahasa.

Berikut ialah beberapa cara untuk menggalakkan perkembangan pertuturan di rumah:

 • Fokus pada komunikasi. Bercakap dengan bayi anda, menyanyi, dan menggalakkan meniru bunyi dan gerak isyarat.
 • Bacakan kepada anak anda. Mulakan membaca apabila anak anda masih bayi. Cari buku lembut atau papan atau buku bergambar yang sesuai dengan umur yang menggalakkan kanak-kanak melihat semasa anda menamakan gambar tersebut.
 • Gunakan situasi harian. Untuk membina pertuturan dan bahasa anak anda, bercakap sepanjang hari. Namakan makanan di kedai runcit, terangkan perkara yang anda lakukan semasa anda memasak makanan atau membersihkan bilik, dan tunjukkan objek di sekeliling rumah. Pastikan perkara mudah, tetapi elakkan “cakap bayi.”

Mengiktiraf dan merawat kelewatan pertuturan dan bahasa sejak awal adalah pendekatan terbaik. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang pertuturan atau perkembangan bahasa anak anda.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top