4 Quick Parents Tips : Bagaimana Montessori boleh membantu dalam tumbesaran bayi.

Bayi dengan permainan montessori

Jika anda telah mengkaji pendidikan awal kanak-kanak, anda mungkin pernah mendengar tentang Montessori. Tetapi adakah anda tahu ia juga boleh menjadi alat pembelajaran yang sangat berkesan untuk bayi yang baru lahir?

Walaupun kebanyakan orang mengaitkan Montessori dengan pelajar tadika dan lebih tua, teknik dan idea juga boleh membantu perkembangan bayi. Berikut adalah penerangan tentang cara-cara dan sebab bayi dan Montessori boleh melengkapi antara sama lain dengan baik.

Apakah itu Montessori?

Pendidikan Montessori adalah suatu bentuk pendidikan dalam pembangunan dan tumbesaran bayi. Ia terdiri daripada kurikulum bahan (istilah Montessori untuk alat permainan mereka) yang memenuhi keperluan perkembangan kanak-kanak pada setiap peringkat perkembangan.

Dalam pendidikan Montessori, peranan orang dewasa adalah untuk menyediakan persekitaran kanak-kanak, memperkenalkan bahan, dan kemudian membenarkan kanak-kanak belajar sendiri melalui permainan dan penerokaan secara langsung.

Montessori, pendekatan pendidikan awal popular telah dibentuk oleh Maria Montessori pada tahun 1907, dan kini mempunyai lebih 20,000 sekolah di seluruh dunia. Pengasas Google, iaitu  Larry Page dan Sergei Brin, Jeff Bezos dari Amazon, bintang bola keranjang Warriors Steph Curry dan pengarang buku masakan terkenal Julia Child adalah antara mereka yang mengatakan beberapa kejayaan mereka berkait dengan pendidikan Montessori.

Mengapa perlu mulakan pendidikan Montessori seawal kelahiran bayi?

Pada usia tiga tahun, sebanyak 85 peratus otak telah terbentuk. Walaupun lazimnya pendidikan dikatakan bermula di prasekolah, Dr. Montessori memerhati (dan penyelidikan moden telah mengesahkan) bahawa pembelajaran telah bermula sejak lahir. Apabila bayi sedang membentuk dan membesar, laluan dan corak penemuan yang akan mereka temui akan  digunakan sepanjang hayat mereka, perkembangan awal otak akan berfungsi sebagai asas untuk semua pembelajaran pada masa hadapan.

Kualiti persekitaran anak anda yang akan memberi kesan kepada perkembangan mereka. Menurut penyelidikan, kanak-kanak yang membesar dalam persekitaran yang banyak memberi rangsangan, mempunyai peluang yang lebih besar untuk berkembang dengan lebih baik. Kebolehan anak anda tidak ditentukan terlebih dahulu oleh apa-apa atau sesiapa. Pertimbangkan pembangunan visual. Bayi anda dilahirkan dengan beberapa pendawaian visual asas, tetapi apa yang mereka lihat dalam beberapa bulan pertama kehidupan mereka akan mempengaruhi kemahiran visual utama seperti persepsi kedalaman dan keupayaan untuk menukar fokus dengan cepat antara objek. Dengan ini, bahan Montessori pertama untuk bayi baru lahir ialah suatu siri telefon bimbit yang direka untuk membantu dalam pembangunan kemahiran visual.

Bayi bukan sahaja mengalami perkembangan deria dan kemahiran asas mereka, tetapi mereka juga belajar bagaimana untuk belajar! Salah satu matlamat utama Montessori adalah untuk membantu bayi mengembangkan tabiat penumpuan, ketabahan apabila berhadapan dengan cabaran, penyelesaian masalah bebas dan kemahiran lain yang akan membantu mereka sepanjang zaman kanak-kanak dan dewasa tanpa mengira jenis pekerjaan yang mereka pilih.

Bagaimana untuk memulakan penggunaan Montessori dengan bayi anda.

Apakah cara terbaik untuk mula menggunakan Montessori dengan bayi anda?

Anda boleh membantu dengan menggalakkan pembelajaran pada usia muda dengan menyediakan persekitaran mereka. Selain membaca, teknik menyanyi dan bercakap dengan anak anda sejak lahir juga boleh digunakan. Berikut ialah beberapa perkara yang perlu difikirkan semasa menyusun kawasan permainan bayi:

 • Wujudkan ruang yang terurus.

  Pejabat yang bersepah dengan kertas di mana-mana boleh menjadi tekanan dan mengelirukan bagi orang dewasa. Perkara yang sama boleh terjadi kepada anak anda dan kawasan permainan mereka. Kanak-kanak menunjukkan prestasi terbaik dalam persekitaran permainan yang teratur dan yang tidak terlalu merangsang. “Tempat untuk segala-galanya, dan segala-galanya di tempatnya,” kata seorang guru Montessori.

 • Ruang permainan yang ringkas menggalakkan penumpuan dan kebebasan.

  Untuk memastikan semuanya teratur, jangan letakkan semua mainan anak anda sekaligus. Pilih 6-8 mainan dan beberapa buku pada satu masa, simpan selebihnya untuk kegunaan kemudian. Mainan yang dipaparkan pada rak rendah dan bukannya dalam tong mainan membolehkan anak anda mengaksesnya secara bebas dan menjadi penguasa di ruang mereka. Apabila anda perasan bahawa minat bayi anda terhadap mainan tertentu semakin berkurangan, gantikannya dengan beberapa mainan baharu yang telah anda simpan. Ini boleh membantu menghidupkan semula rasa ingin tahu anak anda dan membolehkan mereka mempelajari lebih banyak lagi daripada mainan mereka apabila kemahiran mereka semakin berkembang.

 • Bayi yang aktif mendapat manfaat daripada mainan yang pasif.

  Mainan mudah atau “pasif” memerlukan penyertaan anak anda untuk diaktifkan. Lebih banyak mainan “aktif” dengan lampu dan bunyi (skrin adalah yang paling aktif) boleh meletakkan anak anda dalam mod pasif di mana mereka menekan butang dan menunggu untuk dilayan. Pilih mainan yang menarik kerana jumlah interaksi yang mereka perlukan, bukannya kerana loceng dan wiselnya.

 • Sediakan tahap kesukaran yang betul.

  Montessori percaya bahawa jika anda memberi anak anda bahan dan mereka menggunakannya “dengan betul” serta-merta, anda akan menunggu terlalu lama untuk memperkenalkannya. Pembelajaran terbaik berlaku apabila kanak-kanak melakukan kesilapan semasa mencuba memikirkan sesuatu dan akhirnya mencapai penguasaan sendiri. Apabila membeli-belah untuk mainan bayi, cuba cari mainan yang memberikan tahap cabaran yang sesuai: tidak begitu mudah sehingga anak anda menjadi bosan, tetapi juga tidak terlalu rumit sehingga mereka menjadi kecewa.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top