Cara Terbaik Bermain Dengan Anak Anda: 8 Quick Tips For Your Kids

bermain
Bermain dapat meningkatkan lagi daya kekuatan anak

Percaya atau tidak, cara anak bermain adalah sangat penting. Hal ini kerana ini adalah masanya anak anda akan belajar sendiri untuk bergerak sendiri sama ada merangkak, telentang, bergolek dan sebagainya. Dengan bermain juga memberi peluang kepada anak anda untuk membuat sebarang lonjakan kognitif.

Ketika bayi dalam tempoh meneroka dan menjelajah dunia di sekelilingnya, mereka akan belajar bagaimana sesuatu perkara itu berfungsi, yang menjadi asas bagi pengembangan bahasa serta pemahaman matematik dan sains. Mereka dapat agak dan mengetahui seberapa tinggi dia dapat menumpuk blok sebelum ianya jatuh, berapa banyak tekanan yang harus dia buat pada sesuatu untuk membuatnya bergerak, dan bagaimana tekanan itu berkaitan dengan ukuran dan berat objek.

Apabila bayi tidak mencapai tahap pencapaian tepat pada waktunya, ahli terapi fizikal atau pakar akan menggunakan latihan intervensi awal untuk membantu mereka mengejar apa yang mereka tertinggal di belakang. Permainan sebegini juga dapat membantu anak untuk berkembang secara normal.

Bayi yang mendapat aktiviti atau permainan  seperti ini daripada pengasuh cenderung untuk memiliki kemampuan komunikasi, dan sosial yang lebih maju. Ini adalah cara untuk membantu bayi anda memanfaatkan masa permainannya yang berharga.

Biarkan mereka ‘ambil’

Ketika usia bayi anda masih tidak boleh merangkak dan hanya baring sahaja, permainan yang berjuntai dengan pelbagai bentuk di hadapannya untuk melihat apakah dia dapat mencengkamnya dan gigit permainan tersebut. Pada mulanya, dia mungkin akan sekadar menggerakkan sahaja. Pindahkan mainan ke aras yang tinggi, rendah, dan ke sisi.

Pelbagaikan jenis objek untuk permainan anak anda sehingga dia belajar mengambilnya menggunakan tangan dengan posisi yang tepat. Baring sambil melihat permainan mereka yang sedang berjuntai,  anak-anak akan cuba belajar kenali warna dan bentuk dan cari cara untuk pegang dan dapatkan permainan tersebut dan gigitnya. Perkara sebegini mungkin kelihatan remeh dan biasa sahaja, namun tidak untuk bayi dan ianya merupakan satu kejayaan untuk bayi dapat ambil dan gigit permainan tersebut. Mungkin juga satu hari anak-anak dapat mengambil buku di rak dengan sendiri.

Tatih

Pastikan latih anak anda untuk sentiasa berjalan atau tatih setiap pagi, walaupun mungkin bayi anda akan meragam. Mereka perlukan latihan utuk tatih dan berjalan supaya dapat ajar anak-anak cara untuk kawal pergerakan kepala, imbangan badan dan latih mereka untuk ambil permainan mereka dengan menggunakan satu tangan sahaja. Main permainan sambil sokong berat badan dapat melatih anak untuk menggunakan otot dan kemampuan untuk berdiri.

Regangan

Pada usia anak anda dalam 3 bulan, anda disarankan untuk mengurut dan meregangkan tubuh badan anda anda. Baringkan anak anda, pegang buku lali anak anda dan bengkokkan lutut anak anda kemudian regangkan kaki miliknya dan urut secara perlahan-lahan. Urutan dan regangan sebegini dapat meningkatkan fleksibiliti anak anda. Jika anda ingin menghabiskan masa anda dengan membuat regangan dan urutan, anda boleh lakukannya dengan lebih seronok. Sebagai contoh, anda boleh lakukan regangan dengan mengikut rentak lagu kanak-kanak.

Bermain bola

Pada usia 6 bulan, bayi anda sepatutnya dapat duduk dan dapat menggunakan bola latihan kembung jika anda mendukungnya dengan selamat di pinggulnya. Miringkan bola dengan perlahan sehingga dia mempunyai masa untuk menyedari apa yang berlaku dan mengubah berat badannya. Ini akan menguatkan otot intinya dan membantunya meningkatkan keseimbangan. Apabila dia semakin kuat, anda dapat menggerakkan bola sedikit lebih cepat dan memiringkannya lebih jauh. Ceriakannya dengan memantulnya dengan lembut dan menyanyikan sajak. “Sekiranya anda melakukannya secara berkala dengan menggunakan kata-kata yang sama, bayi anda akan mula memahaminya,” kata Dr. Landa. “Irama muzik membantu bayi mengingat kata-kata.”

Dedahkan perkara baru

Semasa bayi anda sedang duduk, sama ada disokong atau secara sendiri, berikan objek yang sedikit berat dan bentuk yang berbeza sehingga dia dapat belajar menggunakan ototnya untuk menggunakan kekuatan dan keupayannya. Keupayaan anak itu untuk mengambil mainan, melihatnya, memasukkannya ke dalam mulutnya, memegangnya dengan tangan kiri dan kanan secara bergili-gilir, memutarnya untuk mendapatkan pandangan yang berbeza, dan memukulnya membantunya belajar cukup banyak tentang objek untuk akhirnya melampirkan kata-kata kepadanya.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top