Anak Lewat Bercakap (Ketahui Perkembangan Anak Bercakap secara Berperingkat!)- New Discover

Lebih-lebih lagi jika anak mereka masih tidak mampu untuk bercakap dengan jelas

Ada segelintir ibu-ibu yang risau tentang perkembangan anak mereka. Lebih-lebih lagi jika anak mereka masih tidak mampu untuk bercakap dengan jelas dan baik. Manakala dibandingkan dengan anak-anak yang lain yang umurnya hamper sama dan sebaya dengan anak mereka dan sudah petah berbicara. Kelihatan seperti anak mereka telah ketingalan jauh lebih-lebih ladi dari segi perkembangan anak tersebut.

Sukar untuk tidak prihatin lebih-lebih lagi tentang anak lewat bercakap. Lebih-lebih lagi bila anak lain yang sama usia dengan anak anda mampu untuk bertutur dengan perkataan yang penuh, tapi anak anda disebaliknya. Walaupun kita semua tahu, secara intelektual, bahawa membandingkan anak-anak dengan orang lain adalah tidak baik, sama ada untuk si ub atau si anak, sukar untuk menafikan (terutama sekali apabila terdapat contoh perbandingan yang sukar diabaikan di hadapan anda).

Tetapi sudah tentu, seperti setiap yang ada dalam pembangunan kanak-kanak, kanak-kanak belajar untuk bercakap dengan kadar yang berbeza, dan bukan sahaja itu perkara yang biasa, pasti ada sebab yang baik. Kadang-kadang, anak kecil mula-mula berkembang di kawasan lain (seperti memanjat dan melompat dan tugas-tugas fizikal yang lain) bahasa induk lebih perlahan kerana mereka begitu sibuk menumpukan pada kemahiran-kemahiran lain. Dan kadang-kadang kanak-kanak yang ibu bapanya (atau adik-beradik yang lebih tua) cepat untuk menjangka bahawa mereka lebih perlahan untuk bercakap juga – kerana terdapat kurang keperluan. Dan dalam kes di mana kanak-kanak terdedah kepada dua bahasa pada awal, mereka mungkin tidak bercakap seawal satu bahasa tunggal. Dalam semua kes ini, kanak-kanak biasanya mampu tangkap dalam perkembangan bahasa tanpa sebarang campur tangan. Sebenarnya, kebanyakan anak-anak yang lewat bercakap ini mampu untuk bertutur dengan lebih lancar dan sempurna dan akan menjalani harian mereka di sekolah tanpa ada sebarang masalah, malah mungkin boleh bergelar sebagaiorang yang petah berbicara.

Tetapi, mari kita hadapi hakikat yang sebenar: Beberapa kanak-kanak yang mempunyai kelewatan perkembangan dari segi bahasa, semakin awal masalah anak-anak kecil ini dikenal pasti dan dapatkan rawatan dengan segera, makin bagus dan cerah peluang untuk anak tersebut pulih. Jadi mulakan sedikit siasatan dan mulakan kerja-kerja detektif. Perhatikan bagaimana anak anda bertindak balas terhadap setiap apa yang anda katakan. Adakah dia memahami soalan seperti, “Adakah kamu lapar?” Bolehkah dia mengikut arahan asas seperti, “Tolong berikan saya cawan”? Adakah dia berkomunikasi secara tidak langsung (dengan menunjuk, misalnya) apabila dia mahu sesuatu? Jika ya, itu adalah tanda yang baik; anak anda mungkin hanya lambat  selesakan diri.

Sekiranya dia tidak dapat mengikuti apa yang anda katakan atau berkomunikasi dengan apa yang dia mahu (atau anda hanya memerlukan jaminan yang lebih kukuh), rujuk doktor anak anda mengenai lambat bercakap di kanak-kanak. Minta ujian pendengaran dan minta rujukan daripada mereka yang lebih arif dan pakar dan juga ahli patologi bahasa yang secara rasmi boleh menilai anak anda. Sekiranya ujian tersebut menunjukkan anak anda mempunyai kelewatan bahasa atau gangguan motor dari segi lisan, anda boleh memulakan terapi ucapan secepat mungkin (ia boleh didapati dan percuma melalui daerah sekolah tempatan anda). Jika anda dapat tangani masalah ini dengan lebih cepat, itu lebih bagus!

Peringkat Anak Bercakap

Dengarkan dan sentiasa perhatikan perkembangan anak anda ketika sedang berkomunikasi atau berbicara – kemahiran bahasanya berkembang dengan pesat. Inilah yang diharapkan dari anak anda. Petah berbicara.

Semasa kamus bahasa dalam diri anak semakin bertambah dengan menggunakan pelbagai kosa kata semasa berkomunikasi, itu adalah satu keseronokan yang istimewa untuk mendengar dia mengucapkan dan menggabungkan kata-kata baru untuk menyatakan kehendak dan keperluan yang diinginya. Perhatikan (dan dengar) untuk perkembangan bahasa kanak-kanak yang menarik ini:

Sorotan ucapan anak kecil:
Pada umur 2 tahun, anak kecil mampu untuk:
  • Katakan lebih banyak perkataan setiap bulan
  • Letakkan dua perkataan bersama, dalam frasa dan juga dalam soalan (“Mari pulang?”)
  • Gunakan perkataan dengan bunyi konsonan yang berbeza
Semasa dia berusia 3 tahun, bahasa anak anda akan berkembang supaya dia boleh:
  • Tahu perkataan untuk hampir semua yang dia mahu katakan atau kenal pasti, dan minta atau tunjukkan objek secara lisan
  • Bina dua atau tiga perkataan dan soalan
  • Bercakap dengan jelas bersama ahli keluarga (dan orang lain yang rapat dengannya) untuk memahami beliau sepanjang masa
  • Bina permintaan dua arahan (“Tanggalkan but anda dan susunnya di rak”)

Jika anak anda kelihatan tidak tidak dapat mengikuti dengan tonggak ucapan ini, cuba jangan risau. Walaupun anak kecil anda seolah-olah ketinggalan di belakang orang lain yang sebaya dengan mereka, selagi dia membuat penambahbaikan dalam perkembangan bahasanya setiap bulan (menambah perkataan, menggunakan kata-kata dalam pelbagai cara, membentuk frasa yang lebih panjang), dia pasti berbuat baik-baik saja.

Sekiranya anda tidak melihat peningkatan tersebut, berbincanglah dengan doktor anak anda tentang penilaian pertuturan / bahasa. Terapi pertuturan sering tersedia untuk kanak-kanak yang lambat bercakap, dan mungkin juga tanpa dikenakan sebarang bayaran (dan biasanya mampu berkesan dengan baik). Walaupun perlu diingat bahawa kos terapi pertuturan mungkin berbeza-beza bergantung kepada keperluan anak anda dan perkhidmatan yang tersedia di kawasan anda.

Bagaimana pula dengan gagap?

Kira-kira 5 peratus kanak-kanak berulang suara, suku kata atau kata-kata apabila mereka bercakap. “Ketidaksempurnaan” dalam ucapan anak kecil ini adalah perkara normal dan mungkin berlangsung selama beberapa hari atau bulan, atau berlaku secara sporadis. Ia berlaku kerana anak anda mempunyai banyak perkara yang ingin dikatakannya tetapi belum memperoleh perbendaharaan kata yang cukup besar untuk kata-kata kanak-kanak untuk benar-benar menyatakan dirinya. Pretty frustrating, huh?

Untuk membantu perkembangan bahasa anak anda supaya dia berasa fasih dan bukannya frazzled, lakukan yang terbaik untuk memahami apa yang dia cuba katakan. Menumpukan perhatian penuh anda kepadanya, dan jangan mengganggu, bahkan tidak membekalkan perkataan yang dia cari. Apabila anda bercakap dengannya, tetap tenang dan perlahan-lahan. Sekiranya strategi ini tidak berfungsi dan anak anda nampaknya fizikal tegang apabila dia bercakap, atau mengelakkan bercakap kerana dia tidak selesa, terapi ucapan mungkin tiket.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top