Langkah Perlu Berjaga-jaga Ketika Covid-19 – Caution Steps

COVID-19 telah menjadi tajuk utama di seluruh dunia. Walaupun COVID-19 berasal dari China, kes telah dilaporkan di seluruh dunia - walaupun di Amerika Syarikat.

COVID-19 telah menjadi tajuk utama di seluruh dunia. Walaupun COVID-19 berasal dari China, kes telah dilaporkan di seluruh dunia – walaupun di Amerika Syarikat.

Kerana kes kenaikan secara nasional dan global, anda mungkin tertanya-tanya jika anda perlu bimbang. Berikut adalah jawapan kepada beberapa soalan lazim mengenai COVID-19.

Apakah Coronavirus?

Coronavirus adalah keluarga besar virus. Coronavirus yang menjangkiti orang biasanya hanya menyebabkan penyakit pernafasan yang ringan, seperti selesema biasa. Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya dua koronavirus lain telah menyebabkan penyakit yang teruk: Coronavirus Sindrom Pernafasan Akut (SARS-CoV) dan Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS-Cov).

Bagaimana COVID-19 Berjangkit?

Virus yang menyebabkan COVID-19 tersebar dari orang lain ke orang lain melalui rembesan pernafasan – kekejangan dan air liur yang boleh memuntahkan apabila batuk atau bersin. Pakar berfikir bahawa virus juga boleh disebarkan dengan menyentuh permukaan yang tercemar. Sebagai contoh, jika anda menyentuh tombol pintu atau permukaan lain yang orang yang dijangkiti telah disentuh atau bersin pada kemudian anda menyentuh wajah anda, anda boleh berjangkit dan menghidap virus itu.

Apakah Gejalanya?

Gejala jangkitan corona virus ini termasuk demam, batuk dan kesukaran untuk bernafas. Keparahan gejala berkisar dari ringan hingga teruk. Dalam sesetengah kes, pesakit telah mati selepas jangkitan COVID-19.

Bagaimana Melindungi Kanak-kanak Anda dari Coronavirus dan COVID-19

Kanak-kanak terdedah kepada COVID-19 apabila virus itu menyentuh mata, hidung, mulut atau paru-paru mereka. Ini biasanya berlaku apabila orang yang dijangkiti berdekatan batuk atau bersin, dan melepaskan titisan air dalam pernafasan ke udara dan ke wajah kanak-kanak atau permukaan yang berdekatan seperti meja, makanan atau tangan.

Cara terbaik untuk mencegah kanak-kanak daripada dijangkiti sakit dengan COVID-19 adalah untuk mengelakkan mendedahkan mereka kepada orang yang (atau yang mungkin) sakit dengan virus:

  • Elakkan daripada orang ramai. Jauhkan anak-anak dari kawasan yang ramai sejauh mungkin.
  • Hindari diri daripada orang sakit. Jauhkan kanak-kanak sekurang-kurangnya 6 kaki dari sesiapa yang sakit batuk atau demam, termasuk ahli keluarga.
Mencuci Tangan dan Pencegahan Coronavirus untuk Kanak-Kanak
  • Bagaimana cara mencuci tangan. Dinasihatkan ibu bapa untuk mengajar anak-anak  mereka untuk mencuci tangan dengan kerap, Bersama sekali dengan sabun dan air suam, sekurang-kurangnya 20 saat. Mereka boleh mencuci tangan mereka sambil menyanyi lagu ABC, yang mengambil masa kira-kira 20 saat untuk selesai.
  • Bila hendak membasuh tangan. Kanak-kanak perlu mencuci tangan selepas menggunakan bilik mandi, bersin, batuk atau menghembus hidungnya, sebelum makan (walaupun makanan ringan) dan selepas masuk dari bermain di luar rumah. Mereka perlu dilatih agar selalu cuci tangan mereka sebaik sahaja melakukan segala aktiviti sama ada di dalam atau di luar rumah.
  • Kanak-kanak yang enggan turut. Jika anak anda enggan membasuh tangan atau menjadi sangat cerewet apabila diminta berbuat demikian, ia mungkin membantu anda jika anda memberi ganjaran kecil seperti pelekat untuk meraikan setiap kali mereka membasuh tangan mereka. Beri pujian kepada mereka kerana melakukan pekerjaan yang sangat baik sambil mencuci tangan mereka. Ia juga membantu apabila ibu bapa membuat contoh dengan sering mencuci tangan mereka sendiri.

Jika sabun dan air tidak tersedia, pilihan terbaik seterusnya ialah hand sanitizer.

Tips Pencegahan Coronavirus Lain untuk Keluarga
  • Batuk dan bersin dengan beradab. Galakkan semua orang dalam keluarga untuk batuk dan bersin ke siku mereka, bukan  dengan tangan mereka, dan untuk mencuci tangan selepas setiap kali merek bersin atau batuk. Buang tisu ke dalam tong sampah selepas digunakan.
  • Jauhkan tangan dari muka. Ibu bapa harus mengingatkan kanak-kanak supaya tidak menyentuh wajah mereka sebanyak mungkin. Ia mungkin boleh membantu jika anak-anak membawa mainan yang akan membuat tangan mereka sibuk, tetapi perlu diingatkan bahawa ibu bapa harus membasuh mainan tersebut dengan kerap.
  • Pastikan segala barang bersih. Lap alat mainan dan segala permukaan yang sering kali disentuh oleh kanak-kanak, terutamanya apabila bersiar-siar atau melancong atau ketika dekat dengan orang yang sakit. Bersihkan permukaan di rumah dan simpan dan buat bekalan alat dan bahan pencuci di dalam kabinet yang sama ada terlalu tinggi untuk anak anda untuk boleh mencapai atau dikunci dengan kunci kabinet kanak-kanak.

Ingat! Kanak-kanak akan melihat perilaku anda apabila membuat keputusan dan menghadapi situasi tentang tentang COVID-19 yang sedang menular ini. Sekiranya anda merasa tenang dan bersedia, mereka mungkin berasa sama seperti anda.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top