Easy 10 Resipi Makanan Bayi Yang Mudah Anda Boleh Buat (Baby Care)

Pertama sekali, membuat makanan bayi anda sendiri mungkin terdengar seperti tidak masuk akal. Siapa yangingin menambahkan sesuatu ke senarai tugas anda semasa anda mempunyai anak baru di rumah? Terdapat banyak faedah sihat untuk si kecil anda: Sebilangan besar resipi makanan bayi ini mudah diikuti (walaupun waktu tidur anda kurang!), Boleh dibuat dalam kuantiti yang banyak dengan peralatan yang sudah ada di dapur anda, dan tentu saja, menjimatkan wang anda.

Saya harus menyebutkan bahawa sebelum anda mula memberi makanan kepada bayi anda, pastikan anda membiasakan diri dengan panduan untuk makanan pertama. Khususnya:

  • Ingatlah untuk memasukkan makanan kaya zat besi.
  • Ikuti garis panduan keselamatan untuk penyediaan makanan.
  • Selalu awasi bayi dan kanak-kanak semasa makan.

Resipi makanan bayi yang paling mudah adalah ramuan tunggal (wortel, misalnya) dimasak, dikisar dan dicampurkan dengan formula atau susu ibu. Tetapi jika anda ingin menambah repertoar anda, resipi ini merangkumi beberapa ramuan lagi dan merupakan kaedah yang baik untuk memperkenalkan pelbagai tekstur dan rasa ke dalam diet bayi anda yang semakin meningkat.

Resipi Pertama Bayam, Avocado, dan Couscous Puree

Resipi makanan bayi yang paling mudah adalah ramuan tunggal (wortel, misalnya) dimasak, dikisar dan dicampurkan dengan formula atau susu ibu.

Resipi ini dibungkus dengan faedah kesihatan. Bayam mempunyai antioksidan dan vitamin berlimpah, alpukat menambah lemak sihat dan tekstur berkrim, dan couscous adalah bijirin ringan yang mudah dicampur.

Ubi Keledek, Kale, dan Chickpea Puree

Resipi ini dibungkus dengan faedah kesihatan.

Tambahkan sedikit tekstur untuk menaikkan rasa makanan bayi anda dengan puri kacang ini! Baik manis dan gurih, resipi ini adalah sumber zat besi yang hebat dari kangkung dan kacang buncis.

Ubi Keledek, Lada Merah, dan Puree Kacang Putih

Kacang adalah sumber tenaga pemakanan untuk bayi! Kacang putih (juga disebut kacang navy) dipgabungkan dengan lada merah dalam hidangan yang lazat ini.

Lobak, Susu Kelapa, dan Quinoa Puree

Instant Pot anda benar-benar baik untuk semua perkara, termasuk membuat makanan bayi. Susu kelapa mempunyai zat besi dan magnesium, dan quinoa menyediakan serat dan protein, menjadikannya makan malam yang sempurna untuk si kecil anda.

Lentil, Bayam, dan Nasi Puree

Perlukan resipi makanan bayi yang mesra bajet? Lentil merah adalah pilihan anda. Ianya murah, cepat memasak, dan sumber zat besi dan kalium. Mereka juga mempunyai rasa manis semula jadi yang berpasangan dengan bayam.

Baby Green Puffs dengan Apple dan Kale

Puff adalah makanan awal yang bagus untuk bayi anda kerana larut dengan mudah di mulut mereka dan boleh diambil dengan penjepit. Ianya juga boleh dibuat makanan ringan untuk bayi anda ketika dalam perjalanan.

Kelapa Pisang Baby Oat

Biasakan bayi anda tentang oat dengan resipi manis tapi mempunyai rasa semula jadi ini, yang menggunakan tepung oat atau gandum halus. Petua profesional: Sekiranya anda memilih gandum, cuba anda menggilingnya dalam penggiling kopi.

Beet, Apple, Pisang, dan Chia Puree

Biji Chia sarat dengan nutrien dan, tidak seperti biji lain, tidak perlu digiling agar bayi anda dapat menerima banyak khasiatnya.

Bubur Strawberry dan Tembikai

Rasa manis tanpa gula tambahan! Bubur juga merupakan cara yang terbaik dan selamat untuk mula membiasakan dia dengan sedikit tekstur pada makanan bayi anda ketika mereka ingin menikmati hidangan mereka.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top