9 Makanan untuk Menggalakkan Pertambahan Berat Bayi: Healthy Foods To Increase Baby Weight

Baby-Led Weaning is a New Way of Feeding Your Baby - Learn More About it -  Health Beat

Walaupun kebanyakan bayi boleh menambah berat badan tanpa ada masalah, pakar pediatrik anda mungkin mencadangkan untuk menggalakkan pertambahan berat bayi lebih banyak makanan berkhasiat dan berisi lemak yang sihat ke dalam makanan diet anak anda.

Selain daripada penurunan berat badan, hampir semua bayi yang baru lahir dalam tempoh lima hingga tujuh hari pertama kehidupan mereka, pertambahan berat bayi yang sihat akan beransur-ansur menaik skala. Dan yang pasti, pertambahan berat  bayi berbeza-beza dianggap sihat.

Tetapi apabila berat bayi secara berterusan jatuh dalam carta persentil dan bukan atas sebab perubatan, seperti gangguan pencernaan atau masalah jantung ini mungkin kerana mereka tidak mengambil jumlah lemak yang mencukupi.

Ibu bapa yang telah tersilap menganggap diet rendah lemak mempunyai serat yang tinggi adalah sesuai untuk semua peringkat umur, termasuk bayi yang masih kecil.

Jika anda melihat susu ibu dan susu formula bayi, kira-kira separuh kalori datang daripada lemak. Bayi dan kanak-kanak yang kecil mempunyai keperluan yang lebih besar untuk lemak.

Lemak bukan sahaja membantu otak dan sistem saraf mereka berkembang secara normal, tetapi ia juga dapat membantu badan mereka menyerap vitamin yang penting seperti vitamin A, D, E, dan K.

Cara Membantu Pertambahan Berat Bayi Anda 

Average Baby Weight in the First Year | Pampers

 Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan dengan berat bayi anda, pastikan berbincang terlebih dahulu dengan pakar pediatrik bayi anda.

Adalah penting untuk menolak sebarang kemungkinan dan kebimbangan terhadap perubatan sebelum mengubah diet bayi anda dengan ketara bagi menggalakkan pertambahan berat badan.

Walau bagaimanapun, sebaik sahaja badan bayi anda sudah mula kelihatan normal, anda perlu memastikan bahawa diet mereka mengandungi banyak lemak yang sihat. Jika doktor bayi anda bersetuju, anda boleh menggalakkan pertambahan berat bayi yang sihat dengan memasukkan makanan yang padat dengan nutrien dan kalori ini dalam makanan diet bayi anda.

Makanan Untuk Pertambahan Berat Bayi
  • Minyak zaitun

Berbanding dengan empat kalori yang terdapat dalam satu gram protein atau karbohidrat, setiap gram lemak berasaskan tumbuhan yang terdapat dalam minyak zaitun mengandungi kira-kira sembilan kalori. Cuba siramkan satu sudu teh minyak zaitun pada sayur-sayuran untuk memberi rangsangan tambahan kepada anak anda.

  • Mentega kacang

Kacang bukan sahaja mempunyai khasiat yang padat dan penuh dengan lemak sihat, tetapi sangat sesuai untuk diperkenalkan kepada bayi yang berumur seawal 6 bulan untuk membantu mencegah alahan kepada kacang.  Menghancurkan sedikit kacang tanah, badam atau mentega gajus ke dalam bijirin sarapan pagi bayi anda.

  • Susu penuh

Memandangkan bayi harus minum susu ibu atau susu formula untuk tahun pertama kehidupan mereka, ini adalah langkah seterusnya yang tidak perlu dipikirkan.

Antara umur 1 dan 2 tahun, tawarkan susu badan sepenuhnya untuk menggalakkan penambahan berat bayi, atau sebelum umur 1 tahun, anda juga boleh memperkenalkan produk tenusu penuh lemak yang lain kepada bayi anda.

  • Avokado

Konsistensi berkrim dan rasa yang lembut menjadikan avokado sebagai makanan tambahan yang mudah untuk bayi pada peringkat awal makan makanan pepejal. Sesetengah makanan bayi yang dibeli di kedai, menampilkan avokado yang bercampur dengan buah-buahan yang lain.

  • Pisang

Tidak semua buah-buahan dicipta sama dengan kandungan kalorinya. Pisang mempunyai lebih banyak daripada kalori, daripada tembikai, epal atau strawberi. Ia juga penuh dengan kalium dan serat.

  • Keju

Mulakan hubungan cinta anak anda dengan keju lebih awal dengan menambah keju parut pada puri atau menawarkan keju kotej penuh lemak yang telah dilenyek.

  • Oatmeal

Taburan bijirin oat menjadikan mana-mana puri makanan bayi lebih enak, dan ia juga terkandung nutrien yang diperlukan, seperti zat besi dan zink.

  • Buah pir

Seperti pisang, buah pir mempunyai kandungan kalori yang lebih tinggi daripada buah-buahan yang lain. Jika anda tidak mahu memecahkan balang varieti yang telah ditumbuk, kukus sebiji pir masak untuk dilenyekkan dengan mudah dengan menggunakan garpu.

Pilih yogurt penuh lemak yang ditujukan khusus untuk bayi, dan elakkan yogurt yang sarat dengan gula.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top