10 Petua Mengawal Asma Anak Dengan Cara Pemakanan: A Healthy Nutrition For Child

Asma jejaskan tumbesaran kanak-kanak

Diet boleh menjadi alat yang berkuasa dalam merawat banyak keadaan. Asma kanak-kanak tidak terkecuali. Ramai ibu bapa mungkin tidak menyedari hakikat bahawa makanan yang dimakan oleh anak anda, daripada keropok ke jus hingga yogurt, mungkin memburukkan lagi gejala asma mereka.

Beberapa petua mudah untuk mengawal asma anak ialah
 1. Makan Sayur Setiap Hari

Sayur-sayuran yang sarat dengan vitamin dan mineral yang boleh membantu menyokong fungsi paru-paru yang sihat. Brokoli, bayam dan labu adalah antara sayuran yang paling padat dengan nutrien kerana ia penuh dengan vitamin dan mineral seperti Vitamin C dan E serta bioflavonoid. Satu kajian telah menunjukkan bahawa likopena, yang terdapat dalam tomato, boleh membantu mengurangkan keradangan paru-paru.

Bawang putih dan bawang merah mengandungi antioksidan yang tinggi, yang juga telah terbukti membantu meningkatkan fungsi paru-paru dengan mengurangkan jumlah radikal bebas dalam badan.

Jika anak anda seorang yang cerewet makan, cuba sembunyikan sayur-sayuran dalam beberapa makanan kegemaran mereka. Sebagai contoh,  cincang beberapa brokoli dan lobak merah untuk dicampur dengan mac dan keju mereka.

 1. Kerap Makan Buah

Sama seperti sayur-sayuran, buah-buahan mempunyai vitamin dan mineral yang diperlukan untuk fungsi paru-paru yang sihat. Buah kiwi amat membantu apabila ia berkaitan dengan asma kerana paras Vitamin C yang tinggi.

Epal, yang mengandungi bioflavonoid yang dipanggil quercetin, boleh membantu mengurangkan keradangn. Ia boleh menjadi agak mudah untuk membuatkan anak anda makan buah. Cuba tambahkan pilihan buah yang lebih besar pada diet anak anda, pilih variasi segar berbanding dalam tin.  Smoothie buah-buahan boleh menjadi cara terbaik untuk anak-anak anda mencapai 2 hingga 3 hidangan buah-buahan yang disyorkan sekaligus.

 1. Jadikan Susu Penting

Susu boleh sangat membantu untuk anak yang menghidap asma kerana mengandungi jumlah kalsium dan magnesium yang tinggi, boleh membantu mengurangkan keradangan dan meningkatkan aliran udara untuk membantu memudahkan pernafasan.

Kanak-kanak memerlukan antara 500 mg dan 1,300 mg kalsium dan antara 80 mg dan 240 mg magnesium setiap hari bergantung pada umur. Tambahkan susu rendah lemak, yogurt tanpa gula dan rendah lemak, dan keju ke dalam diet anak anda untuk membantu mereka mendapatkan jumlah kalsium dan magnesium yang diperlukan.

 1. Cuba Ikan Segar

Ikan yang kaya dengan asid lemak Omega-3, atau lemak tak tepu. Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa kanak-kanak yang makan jumlah Omega-3 yang mencukupi daripada ikan akan mempunyai aliran udara yang lebih baik dan mengakibatkan kebergantungan rendah terhadap ubat asma.

Cuba sajikan tuna, halibut atau salmon beberapa malam setiap minggu untuk membantu anak anda mendapatkan lebih banyak lemak tak tepu. Mempunyai anak yang sangat membenci ikan? Walnut juga mempunyai jumlah Omega-3 yang kuat.

 1. Menghapuskan Lemak Trans

Lemak trans boleh menjadi berbahaya kepada penghidap asma. Dalam proses penghadaman lemak ini, badan menghasilkan bahan kimia yang boleh menyebabkan keradangan pada paru-paru. Lemak trans yang ditemui dalam mentega, kebanyakan makanan bakar dan gula-gula, kerepek atau snek goreng lain, dan hampir semua makanan segera.

Elakkan menghidangkan sebarang makanan yang diproses kepada anak anda, dan pastikan makan makanan segera pada tahap yang minimum. Kurang makanan diproses boleh kurang gejala asma.

 1. Dapatkan Beberapa Bijirin

Kebanyakan kanak-kanak mendapat protein mereka daripada ayam dan daging merah. Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang mendapat protein mereka daripada bijirin penuh, seperti oatmeal, dan gandum kurang berkemungkinan mengalami semput asma.

Kanak-kanak memerlukan sekurang-kurangnya tiga hidangan bijirin penuh setiap hari. Dapatkan beberapa roti bijirin penuh dan sapukan mentega kacang tanpa gula untuk sarapan pagi, atau buat pasta bijirin penuh dengan sayur-sayuran untuk makan tengah hari.

 1. Ucapkan Selamat Tinggal kepada Gula

Sama seperti lemak trans, gula boleh menyebabkan keradangan semasa penghadaman. Selain itu, terlalu banyak gula dalam diet sesiapa sahaja boleh menyebabkan penambahan berat badan, yang boleh mengakibatkan gejala asma yang lebih teruk.

Hadkan makan manis kepada sekali atau dua kali seminggu. Pilih gula-gula semula jadi, seperti buah-buahan kering atau segar, apabila keinginan untuk gula-gula menyerang.

 1. Kekang Karbohidrat Anda

Kebanyakan kanak-kanak suka minum minuman karbohidrat. Ini boleh memudaratkan kesihatan kanak-kanak yang menghidap asma. Tubuh mencerna karbohidrat yang diproses seolah-olah ia adalah gula, yang bermaksud bahawa saluran pernafasan boleh menjadi radang jika terlalu banyak karbohidrat yang diproses.

Hadkan jumlah keropok, kerepek, biskut, snek dan minuman karbohidrat diproses yang lain. Gantikan roti biasa, tortilla dan pasta anda dengan versi bijirin penuh, yang lebih mudah untuk badan dan paru-paru.

 1. Taburkan Sedikit Rempah

Tamadun yang berbeza telah menggunakan rempah yang berbeza selama beratus-ratus tahun, dan kebanyakan rempah ini dipilih untuk alasan yang baik! Rempah-rempah tertentu boleh memberi kesan penyembuhan pada badan dan juga paru-paru.

Asid Rosmarinic, yang terdapat dalam rempah, boleh membantu menyingkirkan radikal bebas dan agen keradangan dalam badan. Cuba tambahkan sedikit rempah atau perasa pada hidangan kaserol atau pasta anda yang seterusnya dan bantu anak anda yang asma bernafas dengan lebih mudah.

 • Rosemary
 • Oregano
 • Sage
 • Pudina
 1. Jangan Lupa Minum Air

Dehidrasi boleh menyebabkan pengekalan air dan keradangan, kedua-duanya boleh memburukkan gejala asma. Mendapatkan air yang mencukupi membantu badan berjalan lebih lancar dan paru-paru berfungsi dengan lebih baik.

Memilih air dan bukannya jus atau soda juga boleh membantu kanak-kanak mengelakkan terlalu banyak gula. Kanak-kanak memerlukan antara 5 dan 10 gelas sehari, bergantung pada umur. Pastikan anda memberi anak asma anda minum air setiap kali mereka dahaga.

Bantu Anak Anda Bernafas Lebih Mudah

Makan diet yang sihat boleh menjadi bahagian penting dalam memastikan asma anak anda terkawal. Mengikuti beberapa garis panduan diet yang mudah dan masuk akal boleh membuat perbezaan yang besar.

Selain makan secara sihat, pastikan anda memasukkan beberapa aktiviti fizikal ke dalam rutin harian anda. Bekerjasama dengan doktor asma anak anda untuk membincangkan sebarang sekatan diet yang mungkin membantu.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top