Ekzema atau Alahan Makanan? 101 Easy Tips For Kids

alahan makanan

Adakah ruam bayi anda menunjukkan alahan makanan, ekzema atau sesuatu yang lain? Kami memecahkan gejala yang perlu diketahui oleh ibu bapa.

Sekiranya kulit bayi anda yang baru lahir kelihatan merah, bersisik, atau gatal, dia mungkin mengalami alahan makanan atau ekzema. Inilah cara untuk membezakan dan merawat kedua-dua keadaan.

Ruam Alahan Makanan Bayi

Alergi makanan dan intoleransi makanan sering digunakan secara bergantian, tetapi sangat berbeza. Alergi adalah tindak balas sistem imun yang menyebabkan reaksi yang teruk dan cepat. Gatal-gatal, bengkak bibir, muntah, cirit-birit, dan berdehit mungkin merupakan tanda alahan. Apabila bayi mengalami intoleransi, dia kehilangan enzim yang diperlukan untuk memecah protein menjadi bahagian yang dapat dicerna. Ini menyebabkan reaksi yang lebih ringan diasingkan di saluran pencernaan, seperti gas atau kekejangan.

Gejala alahan dan intoleransi boleh berlaku ketika bayi mula padat tetapi juga semasa pemberian susu formula atau penyusuan susu ibu secara eksklusif. (Susu ibu mengandungi protein dari makanan yang ibu makan, dan kebanyakan formula mengandungi susu atau soya, yang merupakan alergen biasa.)

Sekiranya pakar pediatrik anda mengesyaki alahan makanan, dia mungkin merujuk anak anda kepada ahli alahan yang boleh melakukan ujian tusukan kulit dan / atau ujian darah untuk mengesahkan diagnosis. Rawatan biasanya tertumpu pada menghindari makanan yang memicu, tetapi penting bagi doktor untuk membimbing rancangan itu. Sekiranya anda mengambil makanan daripada makanan anak anda yang tidak benar-benar alergi, ini sebenarnya boleh menyebabkan dia cenderung mendapat reaksi pada saat dia memakannya.

Ruam Ekzema Bayi

Banyak bayi yang baru lahir mendapat jerawat kecil di wajah mereka, tetapi ekzema adalah ruam yang lebih meluas yang kelihatan merah dan bersisik, dan mungkin gatal. Ia bermula di wajah, lengan, dan kaki, dan kemudian muncul di lipatan lutut dan siku. Bayi dengan ekzema lebih cenderung mengalami jenis alahan. Sebenarnya, kira-kira 37 peratus kanak-kanak kecil dengan ekzema sederhana hingga teruk juga mengalami alahan makanan. Pakar percaya bahawa alahan makanan mungkin berperanan untuk menyebabkan eksim pada beberapa kanak-kanak.

Untuk merawat kulit yang terjejas, doktor anda mungkin akan mengesyorkan agar anda memandikan bayi anda dengan hypoallergenic, pembersih tanpa wangian dan kerap melembapkan dengan krim tanpa wangian. Dia mungkin juga memberikan ubat topikal untuk membantu menyembuhkan kulit yang terkena atau antihistamin untuk mengawal gatal.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top