4 Makanan Dapat Memperbanyakkan Susu Ibu: Affordable Foods to Boost Breast Milk

MAKANAN DAPAT MEMPERBANYAKKAN SUSU IBU

Susu ibu adalah susu semula jadi yang dihasilkan oleh kelenjar susu wanita setelah dia melahirkan. Ini adalah sumber utama makanan untuk bayi baru lahir dan bayi, yang menyediakan semua nutrien, antibodi, dan komponen imunologi yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan yang optimum.

Susu ibu merangkumi asid lemak penting, protein, vitamin, mineral, dan hormon yang membantu otak, sistem imun, dan kesihatan umum bayi yang baru lahir. Susu ibu dihasilkan sebagai tindak balas terhadap prolaktin, hormon yang dirembeskan oleh kelenjar pituitari di otak. Lebih banyak susu dihasilkan apabila bayi menyusu secara berkala. Namun, terdapat para ibu yang diuji dengan kekurangan susu badan.

Menurut kajian, ada 4 makanan yang dapat membantu memperbanyakkan susu ibu.

1. KURMA

Free photo various of dried dates or kurma.

Kurma adalah buah pekat nutrien yang dapat membantu pengeluaran susu ibu. Ia tinggi karbohidrat, serat, vitamin, dan mineral seperti kalium, magnesium, dan zat besi.

Menurut penyelidikan, apabila makan kurma dalam tempoh selepas bersalin dapat meningkatkan bekalan susu ibu. Kajian ini disokong oleh Journal of Obstetrics and Gynecology.

Penyelidikan lain yang diterbitkan dalam Journal of Midwifery & Women’s Health mendapati bahawa wanita yang makan kurma mempunyai tahap buruh pertama yang lebih pendek daripada mereka yang tidak. Ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa kurma mengandungi bahan yang merangsang kontraksi rahim dan mendorong pelebaran serviks, yang dapat membantu dalam kelahiran dan kelahiran.

Kurma juga merupakan sumber gula semula jadi dan dapat menawarkan tenaga kepada ibu menyusu. Ia sangat tinggi serat, yang membantu membantu pencernaan dan mengelakkan sembelit, yang merupakan masalah biasa bagi banyak ibu yang menyusui.

Secara keseluruhan, memakan kurma selepas melahirkan boleh menjadi strategi yang selamat dan berkhasiat untuk membantu pengeluaran susu ibu dan penyembuhan selepas bersalin.

2. SALMON

Free photo fresh salmon fillet on board

Salmon tinggi dalam asid lemak omega-3, yang diperlukan untuk perkembangan sistem otak dan saraf pada bayi. Asid lemak omega-3 juga penting untuk kesihatan dan kesejahteraan ibu menyusu. Diet tinggi asid lemak omega-3 dapat menyokong penyusuan dan komposisi susu yang baik.

Salmon juga tinggi protein, vitamin D, dan unsur-unsur lain yang penting untuk penjagaan yang sihat dan pemulihan selepas bersalin.

Untuk menjamin pengambilan asid lemak omega-3 yang sesuai, wanita yang menyusu harus mengambil sekurang-kurangnya dua hidangan ikan setiap minggu, terutama ikan berminyak seperti salmon. Namun, sangat penting untuk memilih ikan yang rendah merkuri dan toksin lain yang boleh mempengaruhi ibu dan bayi. Juga penting untuk menyediakan ikan dengan betul untuk mengelakkan penyakit bawaan makanan.

Secara keseluruhan, menambah salmon dan sumber asid lemak omega-3 lain ke dalam diet anda boleh menjadi kaedah yang sihat dan berkhasiat untuk membantu penyusuan dan pemulihan selepas bersalin.

3. ALFALFA

How to Use Alfalfa to Increase Your Breast Milk Supply

Alfalfa adalah tanaman yang telah digunakan selama beberapa generasi untuk mempromosikan penyusuan dan meningkatkan bekalan susu. Ini termasuk phytoestrogen, yang merupakan bahan tumbuhan yang dapat meningkatkan pengeluaran susu di dalam badan dengan meniru hormon estrogen.

Alfalfa juga tinggi dalam berbagai vitamin dan mineral, termasuk vitamin K, vitamin C, dan kalsium, yang semuanya diperlukan untuk kesihatan yang optimum. Bayam juga merangkumi klorofil, yang mempunyai ciri antioksidan dan dapat membantu dalam perlindungan sel.

Beberapa kajian mendapati bahawa mengambil makanan tambahan alfalfa atau minum teh alfalfa dapat meningkatkan pengeluaran susu ibu pada ibu yang menyusui. Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Alternative and Complementary Medicine, misalnya, mendapati bahawa wanita yang mengambil suplemen alfalfa mempunyai peningkatan jumlah susu dan tahap hormon prolaktin yang lebih tinggi, yang penting untuk pengeluaran susu, jika dibandingkan dengan kumpulan kawalan.

Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut diperlukan untuk mengetahui dos dan keselamatan terbaik makanan tambahan alfalfa untuk ibu yang menyusu. Sekiranya anda berfikir untuk mengambil alfalfa untuk meningkatkan pengeluaran susu ibu, dinasihatkan untuk konsultasi dengan doktor terlebih dahulu untuk memastikan ia selamat dan boleh diterima oleh anda.

4. OATMEAL

Free photo raw barley grain in old dark background

Oatmeal adalah diet yang selalu disarankan untuk ibu menyusu untuk membantu meningkatkan bekalan susu ibu. Ini mengandungi karbohidrat, protein, zat besi, dan serat yang kompleks, yang semuanya dapat membantu menawarkan nutrien yang diperlukan untuk pengeluaran susu yang optimum.

Oatmeal juga merangkumi saponin, yang merupakan komponen tumbuhan yang dapat membantu meningkatkan sintesis hormon penghasil susu seperti prolaktin. Lebih-lebih lagi, oatmeal dianggap membantu meningkatkan kadar oksitosin, yang bertanggungjawab untuk pengeluaran susu atau refleks “lembaran”, menjadikannya lebih mudah agar susu mengalir dari payudara.

Tambahan pula, oatmeal mengandungi phytoestrogen, yang merupakan komponen tumbuhan yang meniru hormon estrogen dalam badan dan dapat mendorong pengembangan tisu payudara dan pengeluaran susu.

Walaupun bukti saintifik mengenai hubungan langsung antara pemakanan oatmeal dan pengeluaran susu ibu jarang, banyak perunding penyusuan dan profesional penjagaan kesihatan menganjurkannya sebagai sebahagian daripada diet seimbang untuk ibu menyusu.

Kesimpulannya, memasukkan oatmeal dalam makanan anda dapat memberikan nutrien yang diperlukan dan membantu dalam pengeluaran susu yang baik, tetapi tidak boleh digunakan sebagai pengganti atau panduan perubatan. Penting untuk berunding dengan profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai kebimbangan mengenai bekalan susu ibu atau pemakanan bayi anda.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top