4 Rawatan Untuk Ekzema Bayi: Healthy baby

Bayi alami masalah kulit

Ekzema adalah nama bagi sekumpulan penyakit yang menyebabkan kulit menjadi merah, gatal-gatal dan meradang. Terdapat beberapa jenis ekzema iaitu dermatitis atopik, dermatitis hubungan, dishidrotik,  juga dikenali sebagai “topi buaian” pada bayi, adalah jenis yang paling biasa kanak-kanak hadapi.  Terutamanya dermatitis atopik, sering dihadapi oleh kanak-kanak yang berumur 6 bulan hingga lima tahun.

Bersama-sama dengan kulit gatal, ia juga boleh menyebabkan alahan yang lebih teruk kerana ia mampu melemahkan sistem imunisasi kanak-kanak, boleh menyebabkan lepuh, dan memecahkan lapisan kulit yang melindungi kulit daripada penyakit kulit. Nasib baik, kedua-duanya merupakan gejala ringan dan lebih teruk boleh dicegah dan dirawat pada bayi dan kanak-kanak.

 Mengapa bayi mengalami ekzema?

Apa sebenarnya yang menyebabkan ekzema tidak diketahui. Penyelidik tidak tahu mengapa bayi mengalami ekzema, walaupun mereka tahu ia disebabkan oleh alam sekitar dan genetik. Ekzema pada bayi boleh menyebabkan ruam pada kulit bayi dan kulit gatal.

Pelbagai faktor persekitaran boleh dicetuskan pada bayi, termasuk pembersih tertentu, sabun dan syampu. Udara kering boleh memberi kesan kepada bayi.

Jika bayi anda mengalami ekzema, berunding dengan pakar dermatologi pediatrik atau pakar pediatrik. Walaupun mereka mungkin memberi ubat steroid, a seperti kortikosteroid topikal, krim steroid lain atau antihistamin, tetapi ada rawatan lain yang lebih semula jadi yang boleh dicadangkan oleh penyedia penjagaan kesihatan anda. Ini termasuk ubat-ubatan di kaunter, jeli petroleum Vaseline dan produk bebas wangian yang dibuat khas untuk kulit sensitif.

Terdapat juga beberapa langkah pencegahan yang boleh diambil untuk membantu mencegah ekzema. Bayi yang berumur 1 bulan ke atas boleh memakai sarung tangan dan sarung kaki untuk melindungi kawasan yang terjejas daripada pencetus.

Alahan makanan juga boleh menyebabkan ekzema dan anda boleh membuat diet untuk bayi anda supaya dapat mengurangkan kesannya. Menggunakan detergen, mandian dan losyen bayi yang lebih baik dan sesuai untuk masalah kulit anak anda.

Adakah ekzema berbeza untuk bayi dan kanak-kanak kecil?

Rata-rata kebanyakan bayi mudah untuk mendapat masalah kulit seperti masalah ekzema dan ruam

 • Bayi (6 bulan pertama)
 •  Biasanya muncul di muka, pipi, dagu, dahi dan kulit kepala. Ia juga boleh merebak ke bahagian lain badan, tetapi tidak biasanya di kawasan lampin, di mana kelembapan melindungi kulit. Kulit pada peringkat ini juga cenderung kelihatan lebih merah dan melecet.
 • Bayi (6-12 bulan)
 • Pada peringkat ini, ekzema sering muncul pada siku dan lutut bayi anda. Antara tempat yang mudah tercalar atau disapu semasa merangkak. Sekiranya ruam dijangkiti, ia boleh membentuk kerak kuning, atau sangat kecil, dan “benjolan nanah” pada kulit.
 • Kanak-kanak kecil (2-5 tahun)
 • Sekitar usia dua tahun, ekzema anak anda akan lebih cenderung untuk muncul di kawasan lipatan siku dan lutut, pergelangan tangan, pergelangan kaki dan tangan mereka.
 • Ia juga mungkin muncul di sekeliling mulut anak anda dan kelopak mata. Kulit anak mungkin mula kelihatan kering dan bersisik pada peringkat ini dan menjadi tebal dengan garis yang lebih dalam yang dipanggil “lichenification.”
 • Kanak-kanak (5 tahun+)
 •  Biasanya muncul di sekitar lipatan siku atau lutut. Kadang-kadang, ia hanya di tangan kanak-kanak – sekurang-kurangnya 70% orang terkena dekat tangan.
 • Kemerahan dan tompok-tompok gatal di belakang telinga anak anda, di kaki atau kulit kepala mereka, juga boleh menjadi tanda dermatitis atopik. Tetapi ini juga boleh menjadi gejala keadaan lain, seperti dermatitis seborrheic.

Rawatan Untuk Kanak-kanak

 • Mandi dan pelembab
 • Adalah penting untuk mempunyai penjagaan ekzema termasuk mandi dengan pembersih yang lembut dan pelembab untuk mengunci air ke dalam kulit.
 • Kaedah “rendam“ adalah untuk merawat seperti yang disyorkan oleh ramai orang untuk membantu kulit kering dan mengurangkan ekzema.
 • Balut dengan tuala yang basah
 • Ekzema yang sangat gatal atau teruk, terapi bungkus dengan tuala basah boleh menghidrat semula dan menenangkan kulit dan meningkatkan keberkesanan ubat-ubatan topikal.
 • Balut dengan tuala basah paling baik dilakukan pada waktu petang selepas mandi, dapat melembapkan kulit.
 • Ubat-ubatan
 • Doktor anda boleh mengesyorkan rawatan yang tersedia seperti pembelian di farmasi, termasuk pembersih lembut, kortikosteroid ringan, pelembap dan jeli petroleum.
 • Terdapat banyak produk OTC yang tersedia yang boleh membantu mencegah dan mengawal gejala pada anak anda.
Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top