Ingin Bedung Anak. Bagaimana? – 5 Step-by-step Tips

Kuasai keajaiban untuk bedung bayi anda dan anda mungkin akan mendapat sedikit untuk nikmati masa tambahan untuk anda tidur. 

Bagaimana Ingin Bedung Bayi Ada?

Kuasai keajaiban untuk bedung bayi anda dan anda mungkin akan mendapat sedikit untuk nikmati masa tambahan untuk anda tidur.

Kali pertama bayi anda melawat nurseri di hospital, dia mungkin dikembalikan dengan keadaan dibumgkus dengan lipatan yang kemas, dengan hanya kepala kecil mereka  sahaja yang timbul. Ini kerana para jururawat tahu salah satu rahsia untuk bayi agar mereka selesa dan tenang: ketika dibalut.

Terdapat banyak sebab yang bagus untuk mencuba teknik yang agak lapuk dan lama ini- tetapi memikirkan bagaimana untuk melakukannya sendiri boleh menjadi sedikit menakutkan. Berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk bedung bayi anda seperti orang yang mahir, bagaimana untuk memastikan anda melakukannya dengan selamat, dan apabila tiba masanya untuk berhenti.

Maksud bedung dan manfaatnya.

Apa itu BEDUNG dan apakah faedahnya?

BEDUNG adalah teknik kuno untuk membungkus bayi yang baru lahir dalam selimut tipis atau kain. Ia kelihatan sangat comel dan menawan, tetapi ia juga berfungsi dengan tujuan yang sangat penting untuk membantu bayi anda untuk selesa dan tenang dan tidur dengan lebih nyenyak. Berikut adalah manfaatnya:

 • Bedung mampu membantu bayi anda untuk berasa selamat dan selesa ketika dia menyesuaikan hidup di luar rahim.
 • Bungkus bayi membantu menghindarinya dari merobek tangan atau kakinya, yang boleh mencetuskan refleks permulaannya.
 • Bedung mampu mengekalkan rasa selesa pada bayi dan hangat sehingga termostat dalamannya akan menjadi gear.
 • Bedung dapat membantu bayi tidur dengan lebih baik.
Bagaimana hendak bungkus dengan selimut

Bungkus bayi dengan cara yang betul mungkin kelihatan sedikit menakutkan, tetapi bungkus bayi anda hanya memerlukan beberapa langkah. Inilah caranya:

 1. Hamparkan selimut/kain bayi anda di atas permukaan rata dengan satu sudut yang menunjuk, seperti berlian. Lipat sudut atas ke bawah kira-kira 6 inci.
 2. Letakkan bayi anda menghadap ke atas selimut. Kepalanya harus berada di atas sudut yang dilipat, dan tubuhnya harus diluruskan terus ke sudut bawah.
 3. Luruskan lengan kiri bayi anda. Kemudian ambil sebelah kiri selimut dan bungkusnya ke atas lengan kiri dan dada. Selipkan selimut di bawah lengan dan belakangnya yang lain. Pada masa ini lengan kiri bayi anda telah ditutup dan dibedung tetapi lengan kanannya akan bebas.
 4. Lipat sudut bawah selimut di atas badan bayi anda dan tudung di bawah lipat pertama, di bawah dagunya. Luruskan lengan kanan bayi anda dan tarik sebelah kanan selimut ke atas badan bayi anda dan letakkan di bawah sebelah kiri.
 5. Longgarkan selimut pada bahagian bawah dan selitkan lebihan kain pada bahagian bawah.

Beberapa perkara penting yang harus  diingat: Balut bayi dengan kain haruslah selesa, tetapi tidak terlalu ketat. Anda sepatutnya dapat meletakkan dua hingga tiga jari di antara dada bayi anda dan selimut, dan selimutnya harus longgar di pinggangnya supaya dia dapat menggerakkan kakinya dengan bebas. Akhir sekali, jika bayi anda lebih suka untuk keluarkan tangannya, ia adalah baik untuk membiarkannya keluar dari selimut.

Anda berkemungkinan untuk menjadi mahir dalam bungkus bayi anda dalam masa yang singkat. Tetapi jika anda tidak pasti, tanya pakar pediatrik bayi anda. Dia boleh menyemak kemahiran balut bayi anda demham kain atau selimut yang selesa dan berkongsi beberapa tips-tips berguna jika anda tidak melakukannya dengan betul.

Rajah 1: Bayi dibedung dengan kain nipis atau selimut yang selesa.
Bagaimana untuk bedung menggunakan pembalut (selain kain &selimut)

Ingin cuba untuk bedung anak anda tapi tidak mahu menggunakan kain atau selimut nipis seperti kebiasaannya? Balut anak anda dengan menggunakan pembalut bedung Velcro dengan atau pun jenis berzip juga mempunyai dan memberikan faedah yang sama tanpa memerlukan apa-apa lipatan atau kemasan. Arahan khusus berbeza-beza bergantung pada jenis pembalut atau bedung yang anda beli. Tetapi biasanya lebih mudah untuk digunakan daripada selimut dan kurang berkemungkinan untuk sering terbuka lipatan.

Adakah ‘balut’ anda selamat?

Bayi yang sedang nyenyak tidur dan selimut mereka biasanya tidak bercampur dan berbelit, namun begitu adakah bedung sebenarnya berbahaya?

Selimut untuk balut bayi yang terlalu longgar atau yang dibungkus semasa tidur boleh menutup wajah bayi dan mencipta potensi untuk mati lemas. Risiko dikompaunkan oleh hakikat bahawa bayi yang dibedung cenderung untuk tidur lebih nyenyak. Oleh itu, jika wajah mereka ditutupi oleh selimut bedung mereka, mereka mungkin enggan untuk bangun dan menukar posisi.

Selimut yang digunakan untuk bungkus yang terlalu selesa, terutama di sekitar pinggul bayi anda, tidak baik. Bedung yang terlampau ketat untuk menggerakkan kakinya ke kedudukan lurus sangat tidak wajar dan boleh merosakkan pinggul, sendi dan tulang rawannya. Untuk menggalakkan perkembangan pinggul yang sihat, bahagian bawah selimut harus cukup longgar untuk kaki bayi anda untuk terus membongkok dan keluar, seperti mereka secara semulajadi akan berlaku pada bayi baru lahir tanpa rasa di balut.

Petua keselamatan ketika bedung

Bedung bayi dengan selamat akan menggalakkan anak kecil anda tidur lebih nyenyak sambil memberi anda ketenangan fikiran (supaya anda dapat tidur sendiri!). Beberapa petua penting yang perlu diingat:

 1. Bedung dengan kemas dan tidak terlalu ketat (keselesaan anak anda paling utama). Di bahagian atas kain bedung bayi anda, anda sepatutnya dapat memuatkan dua hingga tiga jari antara selimut dan dada bayi anda. Bahagian bawah kain anak anda harus cukup longgar sehingga kaki bayi anda dapat bergerak dan bengkokkkkkan kakinya.
 2. Sentiasa letakkan bayi anda tidur dengan badan dibelakang. Ia kedudukan yang paling selamat, sama ada bayi anda dalam keadaan bedung atau tidak. Pastikan untuk selitkan lebihan kain bedung pada  bahagian bawah kain bayi anda juga.
 3. Pastikan bayi anda sentiasa nyaman. Bedung boleh menyebabkan bayi anda rasa panas, yang dapat meningkatkan risiko Sudden Death Infant Syndrome (SIDS). Pastikan bilik anda berada pada suhu yang selesa (antara 68 dan 72 darjah F ). Dan menahan keinginan anda untuk bungkus bayi anda dengan lapisan tambahan lagi- sepasang pajama dan selimut/kain untuk digunakan mungkin cukup untuk memastikan dia selesa. Berpeluh, rambut lembap, pipi kemerahan, ruam panas dan pernafasan yang cepat adalah semua tanda-tanda bahawa bayi anda mungkin terlalu panas.
 4. Berhenti bedung pada masanya. Sudah tiba masanya untuk mengucapkan selamat tinggal kepada selimut atau kainnipis bayi anda apabila bayi anda menjadi lebih aktif dan sedang berusaha untuk berguling.
 
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top