6 Cara Mengatasi Stres Semasa Mengandung: Basic Tips For Pregnant Mom To Reduse Stress

mengatasi stres semasa mengandung
Anda tahu bahawa tekanan itu buruk untuk kesihatan mental dan fizikal anda – dan ia juga boleh memberi kesan kepada bayi anda.

Setiap wanita mempunyai kerisauan setiap hari, tetapi buat ibu mengandung perlu mengatasi stres semasa mengandung untuk mengelakkan perkembangan bayi terjejas.

Anda boleh gunakan nasihat yang diuji oleh pakar ini untuk membantu anda mengatasi tekanan kehamilan dan bertenang dalam apa jua keadaan semasa anda menjangkakan.

Anda tahu bahawa tekanan itu buruk untuk kesihatan mental dan fizikal anda – dan ia juga boleh memberi kesan kepada bayi anda. Beberapa kajian mendapati bahawa peningkatan kortisol ibu (hormon stres) boleh menyebabkan kehamilan lebih pendek dan mungkin mempengaruhi perkembangan bayi.

Cara Mengatasi Stres Semasa Mengandung

  1. Tarik nafas dengan perlahan

Anda boleh belajar bernafas dan mengeluarkan segala tekanan anda. Anda perlu memperhatikan corak semula jadi nafas anda ketika menarik masuk dan keluar melalui hidung anda. Tutup mata anda dan tarik nafas sekurang-kurangnya lima kali.

Semasa anda bernafas, perhatikan naik dan turunnya dada anda, dan rilekskan wajah dan rahang anda. Berlatihlah ini bila-bila masa, di mana sahaja – ia akan menenangkan sistem saraf anda dan mewujudkan rasa asas serta kawalan semula.

  1. Muzik

Mendengar muzik mampu mengatasi stres semasa mengandung. Bukan itu sahaja, muzik juga amat berguna untuk merawat sakit belakang dan kerunsingan ketika ingin bersalin. Oleh itu, untuk membantu ibu yang sedang stress ketika mengandung, jalan paling mudah dan berkesan adalah memlaui muzik.

Sebagai contoh, ketika anda sedang memandu dan terperangkap dalam kesesakan lalu lintas. Anda boleh hidupkan stesen radio atau CD dengan muzik yang menenangkan. Kemudian luangkan masa untuk bertenang dan menarik nafas yang panjang. Anda juga boleh meregangkan tangan anda agar urat tidak terlalu tegang.

Anda juga dapat membayangkan bahawa anda menerima tenaga positif dan ringan yang akan menghilangkan semua tekanan anda.

  1. Lakukan pergerakan ringan

Ibu mengandung boleh melakukan pergerakan ringan. Bukan sahaja baik untuk kesihatan tapi boleh membantu menghindari penyakit kencing manis. Hanya mengambil masa beberapa minit untuk bernafas dalam-dalam dan meregangkan badan dengan lembut.

Pinggang dan regangan sisi:

Duduk dan panjangkan lengan anda di atas kepala dan melebih-lebihkan jangkauan anda. Sekarang hulurkan tangan kanan anda, memanjangkan bahagian kanan badan anda sambil menekan ke bawah dengan tumit kiri anda. Tukar tangan dan ulangi ke sisi lain.

Peregangan leher:

Duduk dan angkat bahu ke atas dan tekan ke bawah. Ulangi beberapa kali. Kemudian pusingkan lengan ke hadapan, ke atas, ke belakang dan kemudian ke bawah. Ulangi beberapa kali. Pusingkan kepala anda sejauh mungkin ke kanan. Ulangi ke kiri. Sekarang, condongkan kepala ke kanan dan kemudian ulangi ke kiri. Akhirnya, condongkan dagu ke bawah dan kemudian tarik ke arah dada.

Peregangan belakang:

Duduk di atas kerusi dengan kaki anda sedikit lebih lebar daripada pinggul anda. Bersandar ke depan dari pinggul dan turunkan batang tubuh anda sehingga kepala anda terletak di antara paha anda (atau dekat, jika perut anda mengembang membataskan anda!). Biarkan kepala dan lengan anda tergantung ke lantai.

  1. Rehat yang cukup.

Ini adalah masa yang tepat untuk “memberi diri anda cinta,”. Perhatikan badan kamu sendiri. Jika anda merasa letih dan penat, rehat atau tidur siang, dan tidur malam lebih awal. Tidur sangat penting bagi kesihatan mental dan kandungan anda. Jika anda penat dan letih, emosi anda akan meningkat dan menyebabkan stres.

Jika anda mengalami masalah tidur di malam hari, anda boleh tidur di siang hari. Tidur siang selama 20 minit dah memadai untuk mengatasi stress semasa mengandung.

Anda juga boleh memiliki bilik tidur yang tenang dan nyaman untuk tidur agar memperoleh waktu tidur yang konsisten dan baik.

  1. Lakukan urutan

Sama seperti pergerakan ringan, urutan juga merupakan cara yang bagus untuk mengurangkan urat yang tegang dan menghilangkan stress semasa mengandung. Anda juga boleh mengurut diri sendiri jika anda mula merasa stres. Anda juga boleh meminta tolong dari pasangan anda untuk membantu mengurut anda sambil berborak-borak,

Dengan itu, ketengan hari anda dapat dikurangkan dan dapat mengendurkan otot. Ini dapat mengatasi stres semasa mengandung.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top