9 Cara Mudah untuk Memberi Contoh yang Baik untuk Anak Anda: Quick Tips For Parents To Set A Good Example For Your Kid

Memberi Contoh yang Baik untuk Anak Anda
Ibu bapa boleh memberi contoh yang baik untuk anak anda dengan mempraktikkan di hadapan anak anak.

Semasa anda melakukan perbuatan baik di hadapan anak-anak anda, mereka akan mula memperhatikan dan juga mencerminkan tindakan anda. Berikut adalah cara mudah untuk memberi contoh yang baik untuk anak anda.

Anda tersenyum kepada jiran, menghantar teks yang penuh dengan emoji hati kepada rakan anda, dan memberi semangat kepada rakan sekerja anda. Tetapi berapa banyak tindakan mesra yang dilihat oleh anak-anak anda? Semakin banyak amalan baik yang anda praktikkan di hadapan anak-anak anda, mereka akan melihat dan mula mencerminkan gerakan yang sama.

Cara Mudah untuk Memberi Contoh yang Baik untuk Anak Anda

1. Pegang pintu

Anda juga menggunakan teknik bukakan dan menahan pintu bagi sesiapa sahaja yang berada di belakang anda untuk masuk di mana mana tempat. Ini dapat membantu anak-anak anda belajar untuk membantu dan berbuat baik kepada orang lain.

2. Biarkan seseorang pergi di hadapan anda

Meletakkan keperluan tempat letak kenderaan orang asing di hadapan anda sendiri menunjukkan sikap tidak mementingkan diri sendiri, dan dapat mengingatkan anda untuk berhenti seketika sesekali. Cuba nyatakan dengan kuat dan lantang— “tolong, teruskan ke depan” – untuk memastikannya terdengar di telinga kecil.

3. Memberi salam kepada pekerja semasa anda memasuki kedai

Melayan semua orang seperti rakan membantu anak-anak anda memahami persamaan. Selain itu, ia hanya sopan.

4. Sumbangkan buku dan permainan lama kepada mereka yang memerlukan

Jelaskan bahawa mereka akan pergi ke rumah baru untuk mencerahkan hari anak baru, seperti yang mereka lakukan untuk anak-anak anda sendiri. Pemindahan kebahagiaan itu dapat bergema.

5.Berikan makanan/biskut untuk kakitangan pejabat depan sekolah anak-anak anda

Kata-kata itu bagus, tetapi menunjukkan keprihatinan anda kadang-kadang bererti mengambil langkah tambahan. Libatkan anak-anak dalam proses memasak, membakar kemudian minta mereka menghantarkan makanan dengan anda. Melihat kegembiraan di wajah penerima, mereka dapat membuat kenangan abadi.

6.Tawaran untuk memotong rumput jiran tua atau menyapu daun kering

Anda boleh menunjukkan dengan cara menawarkan bantuan kepada jiran-jiran anda. Walaupun anak kecil anda belum dapat memotong rumput, menawarkan bantuan di hadapan mereka memberi contoh yang baik.

7. Beri pujian kepada seseorang

Meluangkan masa untuk benar-benar memperhatikan sesuatu kemahiran dan menunjukkannya dapat mendorong anak-anak untuk melakukan hal yang sama. Dan apabila mereka melihat bagaimana anda menghargai usaha orang lain, mereka mungkin juga akan menilai usaha mereka sendiri.

8. Terima kasih penjaga sekolah

Mudah sahaja dengan mengucapkan terima kasih kepada pembantu, seperti penjaga sekolah atau pengawal trafik, dapat mengingatkan mereka untuk memperhatikan orang di sekeliling mereka.

9. Tawaran untuk berkongsi makanan ringan taman permainan anda

Anda boleh menunjukkan dengan cara mudah untuk memberi contoh yang baik untuk anak anda dengan menawarkan untuk berkongsi makanan ringan di taman permainan. Anda boleh mengajar anak-anak untuk berkongsi makanan dengan kanak-kanak yang lain. Ini akan membuat anak-anak terbiasa berkongsi dapat memupuk kemurahan hati – dan memicu persahabatan.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top