5 Gejala Bayi Yang Merisaukan Adalah Normal: 101 Quick Tips For Parent

merisaukan adalah normal
Ini kerana ketidakmatangan fizikal bayi dan hormon yang cepat berubah menjadikan tubuhnya bertindak balas dengan cara yang unik.

Dari pernafasan yang tidak menentu hingga pertukaran warna, beberapa gejala bayi yang merisaukan adalah normal. Gejala yang menunjukkan sesuatu yang serius pada orang dewasa seperti gemetar tidak terkawal sebenarnya boleh menjadi normal pada bayi. Ini kerana ketidakmatangan fizikal bayi dan hormon yang cepat berubah menjadikan tubuhnya bertindak balas dengan cara yang unik.

Untuk menenangkan fikiran anda, saya telah mengumpulkan beberapa gejala bayi yang menakutkan tetapi biasa yang pernah saya lihat. Sekiranya anda ragu-ragu mengenai kesihatan anak anda, anda harus selalu mendapatkan nasihat perubatan. Lebih baik selamat daripada menyesal!

Antara gejala bayi yang merisaukan adalah normal

  1. Hidung tersumbat dan Pernafasan Tidak normal

Ibu mengalami selesema dan awalnya dia bimbang anaknya akan terjangkiti selesema darinya walaupun bayinya tidak mengalami gejala selesema yang lain. Tetapi pada waktu malam, pernafasan anaknya menjadi sangat kuat, dan ibu takut bahawa bayi yang baru lahir mengalami sesuatu yang lebih teruk daripada selesema.

Ternyata bentuk penyumbatan normal ini disebabkan oleh hormon estrogen, yang merangsang saluran hidung; seorang ibu menyebarkannya kepada bayinya di dalam rahim dan semasa menyusu. Keadaan ini secara amnya akan baik dalam masa dua bulan, sama ada bayi anda disusui atau diberi susu formula. Dan selewat-lewatnya 6 bulan, apabila saluran hidung bayi meningkat dua kali ganda, kesesakan hampir tidak dapat dilihat, jika ada.

Bila perlu bimbang tentang kekenyangan dan pernafasan

Pergi ke bilik kecemasan jika anak anda mengeluarkan lubang hidung ketika mereka bernafas (ini bermakna satu-satunya cara mereka untuk membuka jalan masuk ke udara), atau jika dada atau perut mereka masuk. Ini adalah tanda-tanda gangguan pernafasan.

  1. Payudara yang ketara pada budak lelaki

Sebenarnya, sekurang-kurangnya 50 peratus anak lelaki dan perempuan yang baru lahir sihat mengalami hal ini, selalunya hanya di satu pihak. Lima peratus bayi lelaki yang baru lahir bahkan akan menghasilkan bahan seperti susu.

Itulah yang sebenarnya berlaku dalam kes ini dan menjelaskan mengapa benjolan itu tumbuh dengan begitu cepat. Pembesaran biasanya hilang dalam bulan pertama, tetapi boleh bertahan selama tiga bulan atau lebih lama. Ianya disebabkan estrogen. Oleh kerana tahap estrogen ibu jatuh pada bayi, hormon penghasil susu prolaktin meningkat sementara dan boleh menyebabkan pertumbuhan payudara.

Bila Perlu Risau Mengenai Ketulan Di Dada Bayi

Sekiranya payudara kelihatan merah, nampak lembut, atau jika bayi anda demam, berjumpa dengan pakar pediatrik anda untuk mengetahui sama ada terdapat jangkitan. Juga, walaupun perkembangan tisu payudara sangat biasa terjadi pada bayi baru lahir dan semasa akil baligh (walaupun pada kanak-kanak lelaki), ini dapat menunjukkan masalah hormon jika ia berlaku pada waktu lain.

  1. Kulit Berwarna Jingga

Dia mengalami penyakit kuning semasa lahir, dan orang tua diberitahu untuk kembali jika kulitnya menjadi kuning lagi. Tetapi saya tahu bayi ini tidak mengalami penyakit kuning kerana matanya tetap putih dan kulitnya berwarna jingga, bukan kuning.

Ini adalah fenomena yang sangat biasa yang disebut “karotenemia,” disebabkan oleh memakan banyak sayur-sayuran yang kaya dengan beta-karoten. Bayi lebih suka rasa manis makanan kaya karotena seperti ubi jalar dan wortel, dan banyak makanan pertama yang tidak berwarna oren juga tinggi beta-karoten.

Karotenemia yang tidak mempengaruhi orang dewasa, berlaku kerana cara makanan bayi dihasilkan. Memasak, menghaluskan, dan membersihkan sayur-sayuran secara meluas memecah serat tumbuhan dengan cara yang tidak dapat dilakukan oleh gigi kita, menjadikan lebih banyak karotena diserap oleh usus bayi.

Oleh itu, apabila bayi makan lebih banyak karoten daripada yang mereka perlukan, tambahan akan dibebaskan dengan peluh dan mengotorkan kulit. Sebenarnya, tempat pertama yang anda dapati adalah warna oren adalah di mana bayi mempunyai kelenjar peluh yang paling banyak: hidung, telapak tangan, dan telapak kaki.

Bila perlu risau tentang kulit bayi oren

Jujur, tidak pernah. Apabila diet bayi anda berubah, warna oren akan pudar. Sekiranya anda terus menghidangkan banyak makanan yang kaya dengan beta-karoten, kulitnya akan tetap berwarna oren, tetapi tidak berbahaya.

  1. Pernafasan Ringan pada Bayi

Walaupun pernafasan sekejap ini kelihatan membimbangkan, pernafasan berkala adalah perkara biasa. Bayi biasanya bernafas lebih cepat daripada kanak-kanak yang lebih tua kerana paru-parunya kecil berbanding dengan ukuran badannya. Walau bagaimanapun, para penyelidik mengesyaki bahawa alasan untuk pernafasan tidak teratur adalah kerana kimia yang mengesan karbon dioksida tidak dikembangkan sepenuhnya pada bayi baru lahir. Ini bermaksud bahawa bayi kadang-kadang tidak tahu bahawa mereka perlu bernafas, dan mereka berhenti sehingga tahap karbon dioksida menjadi cukup tinggi untuk memicu sensor ini.

Bilakah Bimbang Mengenai Pernafasan Tidak Menentu pada Bayi

Sekiranya bayi anda mempunyai warna biru atau kelabu di mulutnya, atau kelihatan sukar bernafas, segera hubungi doktor anda.

  1. Sembelit

Paling dirisaukan oleh para ibu-ibu adalah anak tidak membuang air besar dalam masa lima hari. Anak menjadi tak keruan, perut menjadi keras tetapi najis hanya keluar sedikit sahaja.

Kebiasaannya, kanak-kanak akan buang air besar sekali sehari. Jika anak buang air besar kurang dari tiga kali seminggu atau najis mereka keras, besar dan susah untuk keluar, kemungkinan vesar mereka sembelit. Kadang-kadang disebabkan cara pemakanan kanak-kanak menyebabkan mereka terkena sembelit.

Bila perlu risau tentang sembelit bayi

Terdapat beberapa keadaan yang anda perlu risau dan berjumpa dengan doktor. Ia adalah jika ia menyebabkan sakit perut yang melampau dan tidak boleh melepaskan angin (kentut) walaupun sedikit atau najis anak mempunyai darah.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top