3 Jenis Latihan Untuk Membantu Anak Tertidur: 10 Quick Tips For Parents To Help Your Child Sleep

latihan untuk membuat anak tertidur
“Latihan tidur” membawa makna baru pada tahap ini dan menjadi lebih banyak mengenai latihan mental.

Sesetengah kanak-kanak susah untuk tidur. Mungkin anda perlu mengajar latihan untuk membantu anak tertidur dengan mudah. Kadang-kadang kerana dia terlalu banyak duduk dan tidak menghabiskan cukup tenaga. Lain kali otaknya yang gelisah memikirkan sesuatu yang membimbangkannya. Ataupun otaknya yang bertenaga terlalu teruja atau terganggu untuk tertidur.

Masalah seperti ini adalah perkara biasa bagi banyak anak, tetapi berbeza dengan bayi yang menangis atau kanak-kanak yang marah-marah. “Latihan tidur” membawa makna baru pada tahap ini dan menjadi lebih banyak mengenai latihan mental.

Berita baiknya ialah terdapat strategi mudah yang dapat anda gunakan dan ajar, yang dapat membantu anak-anak anda sepanjang malam dengan sedikit jeritan, tangisan, atau kekecewaan.

Untuk setiap latihan tidur di bawah ini, saya mendorong anda untuk memulakan anak anda dengan mengambil tiga hingga lima nafas yang penuh perhatian, melalui hidung dan keluar melalui mulut. Galakkan mereka untuk mencuba perlahan sedikit dengan setiap nafas.

Apabila mereka tenang dan siap, mintalah mereka mencuba salah satu latihan berikut, disajikan mengikut urutan kesederhanaan dan sebagai skrip yang boleh anda gunakan untuk melatih anak anda.

Jenis-jenis latihan untuk membantu anak tertidur

1. Mengira nafas anda

Sekarang, semasa anda bernafas masuk dan keluar, saya mahu anda mula perlahan-lahan menghitung nafas anda. Tarik nafas – “1” – tarik nafas “2” – tarik nafas “3” – tarik nafas “4” – dan teruskan menghitung sehingga anda sampai 10. Kemudian mulailah sekali lagi pada satu.

Sekiranya anda kehilangan jejak di mana anda berada, jangan bimbang sama sekali. Baru mulakan pada pukul 1 dan teruskan sehingga anda merasa letih dan tertidur.

2. Imbasan badan

Sekarang kami akan membantu setiap bahagian badan anda untuk berehat dan tertidur. Tutup mata anda dan dengarkan kata-kata saya semasa saya membimbing anda melaluinya. Jangan risau jika anda terganggu.

Apabila anda menyedari anda memikirkan sesuatu yang lain, hanya fokus kembali pada suara saya dan dengar lagi. Kami akan mulakan dengan jari kaki anda. Goyangkan jari-jari kaki anda sedikit dan kemudian biarkan mereka berehat. Jari-jari kaki anda berasa sangat mengantuk, dan sangat berat.

Tarik nafas ke jari kaki dan semasa menghembuskan nafas biarkan mereka lebih relaks. Sekarang biarkan perasaan santai itu bergerak ke kaki, melalui tumit, dan ke pergelangan kaki anda. Sekarang kaki anda benar-benar santai dan letih.

Gunakan skrip yang sama untuk bergerak ke atas badan anak anda hingga ke kepala. Pastikan untuk bercakap dengan perlahan dan tenang dan secara beransur-ansur mengurangkan suara anda dengan bisikan. Ini salah satu latihan untuk membantu anak tertidur

3. Imaginasi

Imaginasi dapat menjadi Ini salah satu latihan untuk membantu anak tertidur. Mari cuba memikirkan sesuatu yang sangat anda gemari. Setelah anda memikirkannya, beritahu saya sedikit tentangnya. Sebagai contoh, saya tahu anda sangat suka bermain ski. Haruskah kita memikirkan jejak kegemaran anda di gunung kegemaran anda?

Gunakan contoh yang sesuai dengan anak anda. Setelah mereka mengenal pasti sesuatu yang mereka gemari, mulailah mendorong mereka untuk memikirkan pengalaman itu dari awal hingga akhir, memperhatikan apa yang mereka lihat, dengar, rasakan, atau rasakan ketika mereka melalui pengalaman tersebut.

Salah satu faedah melakukan latihan ini dengan anak anda ialah anda mengajar mereka untuk mengetahui bagaimana otak mereka berfungsi dan bagaimana mereka dapat menguasai “otak monyet” mereka. Jenis pengetahuan ini dapat ditransfer ke semua jenis situasi, dan terus terang melayani orang dewasa begitu juga dengan kanak-kanak.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top