10 petua untuk tidur 6 bulan pertama bayi (Health care)

sementara yang lain mempunyai kurang tidur yang luar biasa tetapi tidak diketahui kerana ibu kerana dalam pengetahuan mereka, bayi mereka tidur sepanjang malam pada usia 2 bulan.

Sebilangan bayi mempunyai refluks atau kolik, sementara yang lain mempunyai kurang tidur yang luar biasa tetapi tidak diketahui kerana ibu kerana dalam pengetahuan mereka, bayi mereka tidur sepanjang malam pada usia 2 bulan.

Berikut adalah beberapa petua utama untuk ibu pada peringkat awal.

1. Perlu diketahui bahawa anda sangat mengenali bayi anda

Kemungkinan anda terikut dengan saranan orang lain tentang cara meletakkan bayi untuk tidur dan berapa lama mereka patut tidur, anda patut mempercayai naluri anda sendiri.

2. Jangan bimbang dengan perkataan “jangan”

Adalah sangat penting untuk tidak terjebak dengan terlalu banyak ‘tidur’ selama beberapa bulan pertama. Khususnya untuk tiga bulan pertama, anda hanya perlu memberi makan, mengubah dan meletakkannya kembali tidur. Bagi mereka yang mempunyai bayi yang banyak ragam atau refluks, anda perlu tahu bahawa tidur adalah satu cabaran jadi lakukan apa sahaja yang harus anda lakukan!

3. Ingatlah bahawa ini bukanlah cara negatif untuk tidur – menyusu untuk tidur, menggunakan pacifier, tidur bersama, dll.

Biarkan bayi mereka tidur dengan cara yang mereka inginkan, sama ada digegarkan atau digerakkan dengan kereta sorong.

Istilah ‘hubungan tidur negatif’ adalah tidak benar kerana orang dewasa juga mempunyai hubungan dengan tidur – menggunakan bunyi, membaca buku, atau mempunyai set cadar tertentu yang kita sukai, misalnya. Tidak ada yang negatif tentang memerlukan sesuatu untuk membantu kita berehat dalam tidur.

Apabila menggerakkan mereka tidur bukan lagi sesuatu yang ingin anda lakukan kerana mengambil masa satu jam, maka ubahlah (jika mengambil masa yang lama maka kemungkinan juga tidak akan berjaya bagi mereka).

Sekiranya anak anda suka tidur pada siang hari dan ia tidak lagi berfungsi untuk anda kerana anda mempunyai perkara penting yang anda ingin lakukan. Tunggu sehingga mereka tidur nyenyak dan cuba letakkan di hujung katil terlebih dahulu dan perlahan-lahan meletakkannya. Ini akan menghilangkan perasaan jatuh yang kadang-kadang dapat membangunkan mereka.

4. Tidak perlu risau jika mereka kerap bangun sepanjang malam.

Bayi yang baru lahir mempunyai dua cara keadaan mereka tidur, tidur aktif (yang serupa dengan tidur REM orang dewasa) dan tidur yang tenang (serupa dengan tidur bukan REM kita). Kajian mendapati bahawa tidur aktif memainkan peranan penting dalam mencegah SIDS. Nasib baik, bayi menghabiskan lebih banyak masa dalam tidur aktif dari jam 2 hingga 6 pagi sehingga pada waktu ini, mereka cenderung untuk bangun jika lapar, sejuk, lampin basah atau terkejut kerana tidak bernafas.

Kitaran tidur mereka sebenarnya lebih pendek daripada kita (hanya berlangsung 50-60 minit) dan oleh itu mereka dapat mengalami gairah separa setiap jam atau lebih. Terdapat sebab biologi untuk perkara ini, ia adalah untuk bertahan hidup – agar anak-anak dapat tumbuh, mereka perlu makan dan bangun untuk makan.

Sekiranya anak terlalu sejuk atau terlalu panas, mereka perlu bangun untuk memberitahu ibu. Sekiranya kanak-kanak tidak bernafas, mereka perlu bangun. Apa-apa yang memaksa kanak-kanak tidur terlalu dalam terlalu cepat adalah berbahaya. Tidur aktif juga mempunyai manfaat lain, dianggap tidur yang cerdas kerana otak tidak beristirahat, meningkatkan aliran darah ke otak dan dianggap bertanggung jawab untuk pertumbuhan otak yang lebih cepat.

5. Jauhkan bayi anda bila anda boleh.

Perkara ini berlaku pada waktu malam dan siang hari. Sebenarnya ada desakan untuk menjadikan bayi anda berada di tempat tidur mereka sendiri. Penting untuk diperhatikan bahawa kajian Harvard mendapati bahawa perkongsian bilik selama enam bulan pertama dapat berperanan dalam mengurangkan risiko SIDS. Sama sekali tidak perlu membawa bayi ke dalam buaian mereka di bilik mereka sendiri.

Sekiranya mereka masih bangun beberapa kali pada waktu malam dan anda keletihan, cubalah tidur bersama. Anda akan mendapat tidur tambahan yang anda perlukan dan bayi anda akan dekat dengan anda perkara yang mereka suka.

Menjaga bayi pada waktu siang juga penting. Sekiranya mereka ingin tidur dengan anda … carilah. Anda tidak boleh spoil kan bayi anda dengan memeluknya. Sering kali mudah terjebak dalam tugas harian dan jumlah masa yang anda habiskan. Tetapi, ingat, ibu juga perlu berehat — bawa anak ke kampung anda supaya mereka dapat mengjaga bayi anda dan anda boleh meluangkan masa untuk diri sendiri dan berehat.

Agar anak dapat berdikari,. Bayi memerlukan jarak fizikal, merasakan orang yang mereka kenali melalui bau, penglihatan dan suara. Mereka juga memerlukan ibu bapa untuk bertindak balas dengan sensitif dan konsisten ketika memberi isyarat.

Perjalanan ke kedai runcit tepat sebelum tidur siang mungkin dapat dilakukan untuk bayi yang terlalu rangsangan, jadi beri mereka angin yang lebih lama jika anda mahu mereka tidur siang

6. Elakkan rangsangan berlebihan.

Sangat mudah untuk melupakan bahawa bayi kecil dan semuanya baru bagi mereka. Berjalan-jalan dapat merangsang semua pancaindera bayi – suara, bau, dan hal baru yang dapat dilihat. Kita seringkali melupakan semua ini dan masuk ke dalam peranan sebagai ‘pengarah hiburan’ yang perlu merangsang bayi dengan mainan sepanjang hari.

Aktiviti harian kita memberi kesan kepada tidur. Perjalanan ke kedai runcit tepat sebelum tidur siang mungkin dapat dilakukan untuk bayi yang terlalu rangsangan, jadi beri mereka angin yang lebih lama jika anda mahu mereka tidur siang.

7. Perhatikan persekitaran tidur mereka.

Bayi baru sensitif terhadap pelbagai faktor. Sekiranya terlalu panas, mereka tidak boleh tidur. Sekiranya berbau seperti produk pembersih atau aroma kuat lain, tidur mereka mungkin terganggu. Sekiranya anda menghidupkan lampu malam untuk menukar lampin, kemungkinan bayi tidak boleh tidur balik.

Sekiranya anak anda sangat sensitif dan pj mereka gatal atau mempunyai tanda atau bahan pencuci yang anda gunakan mengganggu kulit mereka, maka ini juga boleh mempengaruhi tidur mereka. Perhatikan suhu dan udara untuk mengetahui apa yang boleh mempengaruhi bayi.

8. Cuba tidur siang

Gunakan carrier atau bangku kereta bayi (tempat duduk kereta bukanlah tempat yang selamat untuk tidur kanak-kanak dalam jangka masa yang lama jadi anda perlu ingat untuk memindahkannya ketika anda keluar dari kereta), atau masuk ke kereta sorong. Banyak bayi suka tidur siang jadi jika anda menghadapi masalah tidur, cubalah.

Pertimbangkan gaya hidup anda. Adakah anda suka keluar dari rumah? Adakah anda menikmati kenaikan dan berjalan kaki bersama keluarga? Sekiranya ada, biasakan bayi tidur di kereta sorong atau di dalam kereta. Jangan bimbang bahawa mereka tidak akan tidur di katil bayi mereka.

Bayi yang berumur bawah 6 bulan memerlukan sekurang-kurangnya sehari tidur siang dan jarang melihat bayi pada usia ini mengambil semua tidur mereka di buaian. Tingkatkan tidur siang anda juga — mungkin anda tidur siang, menggunakan pembawa untuk yang lain, dan keluar dari kereta sorong untuk tidur siang yang lain.

9. Raikan kejayaan kecil

Cuba jangan terlalu fokus pada gambar yang lebih besar ketika tiba masanya untuk bayi baru lahir. Mungkin anda ingin mereka tidur di buaian selama 20 minit. Mungkin mereka menggunakan pacifier dan kelihatan selesa selama beberapa minit. Luangkan masa untuk mengakui dan meraikan kemenangan kecil dengan si comel anda.

Anda adalah orang terbaik untuk menjaga bayi anda. Enam bulan pertama sangat sukar tetapi bertahan di sana. Jangan takut untuk meminta pertolongan dan pastikan bahawa anda meluangkan masa untuk anda pada akhir hari.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top