3 Tanda Batuk Berkahak Pada Bayi – Emergency (Baby health)

Batuk berkahak jarang terjadi pada anak kecil daripada sebelumnya

Apa itu batuk berkahak?

Batuk berkahak jarang terjadi pada anak kecil dari pada generasi yang lalu kerana vaksin pertusis telah membuat kebanyakkan anak mempunyai antibodi yang tinggi pada badan si bayi. Sebelum vaksin ini dikembangkan, terdapat beberapa ratus ribu kes batuk berkahak yang berlaku setiap tahun. Kini terdapat kira-kira 1 juta kes setahun, tetapi kebanyakkannya berlaku pada orang dewasa dan remaja.

Penyakit ini disebabkan oleh bakteria pertusis, yang menyerang lapisan saluran pernafasan (bronkus dan bronkiol), menghasilkan keradangan teruk dan penyempitan saluran udara. Batuk yang teruk adalah gejala yang ketara. Sekiranya tidak dikenali dengan betul, bakteria tersebut dapat merebak pada mereka yang berdekatan dengan orang yang dijangkiti, melalui rembesan pernafasannya.

Siapa yang berisiko?

Bayi di bawah usia satu tahun berisiko besar mengalami masalah pernafasan yang teruk dan penyakit yang boleh mengancam nyawa akibat batuk berkahak. Kerana ia akan mengakibatkan sesak nafas, dia menghirup batuk dalam dan cepat di antara batuk. Nafas ini (terutama pada bayi yang lebih tua) sering mengeluarkan suara “batuk yang berkahak” – itulah bagaimana penyakit ini mendapat nama umum. Batuk yang kuat menyebarkan bakteria pertusis ke udara dan menyebarkan penyakit ini kepada orang lain yang mudah terjangkiti.

Bayi di bawah usia satu tahun berisiko besar mengalami masalah pernafasan yang teruk dan penyakit yang mengancam nyawa akibat batuk berkahak.

Simptom

Pertusis sering bertindak seperti selesema biasa selama satu atau dua minggu. Kemudian batuk menjadi semakin teruk, dan anak yang mempunyai usia yang lebih tua mungkin mula mengeluarkan simptom. Semasa fasa ini (yang boleh berlangsung dua minggu atau lebih), anak sering sesak nafas dan kelihatan kebiruan di sekitar mulut. Dia juga boleh meleleh air liur, dan muntah.

Bayi yang terkena dengan bakteria pertusis akan menjadi lelsh dan mengalami komplikasi seperti mudah berjangkit terhadap jangkitan lain, radang paru-paru, dan sawan. Pertusis boleh membawa maut pada beberapa bayi, tetapi cara biasa untuk pemulihan bermula selepas dua hingga empat minggu lagi. Batuk mungkin tidak hilang selama berbulan-bulan, dan boleh kembali dengan jangkitan pernafasan berikutnya.

Bilakah anda perlu panggil doktor

Jangkitan pertusis bermula seperti selsema. Anda harus mempertimbangkan kemungkinan batuk berkahak jika terdapat keadaan berikut.

  • Bayi adalah seorang yang sangat mudah dijangkiti jika belum diberi imunisasi sepenuhnya dan / atau pernah terkena seseorang dengan batuk kronik atau penyakit ini.
  • Batuk anak anda akan menjadi lebih teruk.
  • Dia menjadi letih setelah dijangkiti batuk, tidak ada selera makan, muntah setelah batuk, dan akan kelihatan “sakit.”

Bila anak anda memerlukan rawatan di hospital

Sebilangan besar bayi yang terkena batuk berkahak yang berumur kurang dari enam bulan, dan kurang daripada setengah bayi yang lebih tua dengan penyakit ini, pada mulanya akan dirawat di hospital. Rawatan yang lebih insetif ini dapat mengurangkan kemungkinan komplikasi. Komplikasi ini boleh merangkumi radang paru-paru, yang berlaku pada kurang dari 1/4 kanak-kanak di bawah satu tahun yang mengalami batuk berkahak. (Sekiranya anak anda lebih tua, dia boleh dirawat di rumah)

Semasa berada di hospital, anak anda mungkin perlu mengeluarkan rembesan pernafasan yang banyak. Nafasnya akan dipantau, dan mungkin perlu diberikan oksigen. Selama beberapa hari, anak anda akan diasingkan dari pesakit lain agar jangkitan tidak merebak kepada mereka.

Rawatan

Batuk berkahak dirawat dengan antibiotik, biasanya selama dua minggu. Ubat ini paling berkesan apabila diberikan pada peringkat pertama penyakit sebelum batuk yang lebih teruk bermula. Walaupun antibiotik dapat menghentikan penyebaran jangkitan batuk berkahak, mereka tidak dapat mencegah atau mengobati batuk itu sendiri. Kerana ubat batuk tidak melegakan batuk, pakar pediatrik anda mungkin akan mengesyorkan rawatan rumah yang lain untuk membantu merawat batuk.

Biarkan anak anda berehat di tempat tidur dan gunakan vaporizer kabut sejuk yang sesuai untuk menenangkan paru-paru dan melegakan saluran pernafasan. Vaporizer juga akan membantu melonggarkan rembesan pada saluran pernafasan. Tanya pada pakar pediatrik anda untuk mendapatkan arahan mengenai kedudukan terbaik bagi anak anda untuk membantu membuang rembesan tersebut dan memperbaiki pernafasan. Tanyakan juga kepada doktor anda apakah antibiotik atau penggalak vaksin perlu diberikan kepada orang lain di rumah anda untuk mencegah mereka daripada menghidap penyakit ini.

Pencegahan

Kaedah terbaik untuk melindungi anak anda daripada bakteria pertusis adalah dengan vaksinasi DTaP (imunisasi pada usia dua bulan, empat bulan, dan enam bulan, dan dianggarkan pada usia dua belas hingga lapan belas bulan dan pada usia empat atau lima tahun).

Tdap juga melindungi daripada bakteriapertusis. Dosis tunggal vaksin Tdap harus diberikan kepada kanak-kanak berumur 7 hingga 10 tahun yang kurang dari umur tersebut akan diberi DTaP atau yang mempunyai sejarah vaksin yang tidak lengkap.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top