Baby Skin Care: 4 Petua untuk Bayi Anda- Step-by-step

Natural Baby Skin Care

Penjagaan kulit bayi adalah sangat penting. Ibu bapa perlu memantau setiap gerak geri anak anda dan mementingkan kebersihan terhadap mereka agar tidak mudah untuk dijangkiti penyakit.

Kulit bayi yang baru lahir lembut dan begitu juga sistem imun bayi. Walaupun terdapat beberapa ruam, bahan kimia, pewangi, dan pewarna pada pakaian, detergen, dan produk bayi dapat menyebabkan kerengsaan, kekeringan, kegatalan, dan ruam pada kulit bayi yang baru lahir. Namun, ada banyak yang boleh anda lakukan untuk melindungi bayi anda dari masalah kulit ini.

Kelebihan sensitiviti pada kulit bayi? Sentuhan anda pada kulit bayi akan mempunyai kesan menenangkan dan sangat penting untuk perkembangan bayi anda.

Natural Baby Skin Care

Bayi yang baru lahir dilahirkan dengan kulit berkerut dan penutup pelindung yang disebut vernix yang secara semula jadi terkelupas pada minggu pertama. Tidak perlu tergesa-gesa, menggosoknya, atau merawatnya dengan losyen atau krim.

Berikut adalah petua untuk melindungi bayi anda daripada alergi dan ruam:

Menahan keinginan untuk mandikan bayi anda dengan kerap. Mandi yang kerap – lebih daripada tiga kali seminggu pada tahun pertama kelahiran mereka – menghilangkan minyak semula jadi yang melindungi kulit bayi. Itu boleh menyebabkan kulit bayi mudah terdedah dan kering. Ia juga boleh memburukkan lagi eksim.

Kecuali untuk perubahan air liur dan lampin, bayi yang baru lahir tidak terlalu kotor. Untuk bulan pertama atau lebih, mandi span dua atau tiga kali seminggu akan memastikan bayi anda bersih dengan selamat. Di antara, bersihkan kawasan mulut dan lampin bayi dengan sedikit air atau pembersih.

Mandi span seminggu sekali (atau kurang) adalah yang terbaik untuk bayi yang baru lahir dengan tali pusat yang masih terpasang.

Jangan gunakan produk bayi Wangi pada bulan-bulan awal. Ini boleh merengsakan kulit bayi anda yang halus.

Basuh pakaian bayi sebelum dipakai. Gunakan hanya pencuci pakaian bayi yang bebas wangian dan bebas pewarna. Basuh pakaian bayi, tempat tidur, dan selimut secara berasingan dari cucian keluarga. Atau gunakan pencuci yang sama untuk seisi keluarga.

Newborn Dry Skin: Ekzema

Newborn Dry Skin: Ekzema

Sebilangan besar bayi yang baru lahir mempunyai masalah kulit, seperti eksim atau ruam lampin. Ekzema muncul sebagai ruam gatal yang merah pada kebanyakan wajah dan kulit kepala, di siku, dan di belakang lutut.

Beberapa petua untuk mencegah kulit kering dan ekzema:

  • Kurangkan penggunaan sabun dan pastikan waktu mandi tidak lama.
  • Hadkan penggunaan produk wangi pada kulit bayi. Sekiranya kulitnya kering, gunakan losyen di kawasan kulit kering.
  • Pastikan bayi hanya memakai pakaian lembut, lebih baik kain cotton.

Tanyakan kepada pakar pediatrik anda mengenai penggunaan losyen atau krim bebas untuk merawat ekzema pada kulit bayi anda. Anda mungkin memerlukan rawatan preskripsi.

Baby Skin Care: Ruam lampin

Selalunya, ruam lampin disebabkan oleh lampin basah. Ruam juga boleh timbul apabila kulit bayi tidak dikeringkan dengan betul selepas mandi. Kadang kala, jangkitan bakteria atau ragi akan menyebabkan ruam lampin. Bayi yang mengambil antibiotik sangat rentan terhadap ruam lampin jangkitan yis kerana ubat-ubatan tersebut memungkinkan pertumbuhan kulat.

Sebilangan besar bentuk ruam lampin tidak memerlukan rawatan perubatan. Untuk merawat ruam lampin dan mencegah masalah kulit bayi yang baru lahir:

  • Periksa lampin dengan kerap.
  • Tukar lampin dengan segera apabila basah atau kotor.
  • Basuh kawasan lampin dengan pembersih bebas pewangi ringan atau air biasa. Sekiranya ruam teruk, gunakan botol muncrat untuk membersihkan tanpa menggosok.
  • Gunakan kain bersih yang lembut, bukan tisu bayi. Minyak wangi atau alkohol di beberapa tisu boleh merengsakan dan mengeringkan kulit bayi.
  • Tepuk bayi kering. Jangan gosok. Biarkan bahagian lampin kering sepenuhnya sebelum meletakkan lampin segar.
  • Sapukan lapisan tebal petroleum jeli (seperti Vaseline) atau salap pelindung seperti Desitin, A&D atau Boudreaux’s.
  • Elakkan menggunakan bedak bayi.

Rujuk pada pakar pediatrik dan jika ruam tidak hilang dalam dua hingga tiga hari. Kaedah ruam disebabkan oleh ekzema, pencarian bakteria atau ragi, atau keadaan lain, dan mungkin memerlukan rawatan preskripsi.

Newborn Skin Mudah Menyerap Dengan Sentuhan

Memberi urutan satu kali pada bayi yang baru lahir adalah penting. Seperti memeluk, urut adalah cara untuk menyampaikan cinta dan kasih sayang anda kepada bayi anda. Sebenarnya, penyelidikan menunjukkan bahawa kelangsungan hidup bayi bergantung pada disentuh oleh orang lain – kerana sentuhan mencetuskan hormon, meningkatkan imuniti, dan membantu melawan penyakit. Selain itu, bayi yang diurut lebih tenang, tidur lebih lena, dan kurang menangis ini adalah impian setiap ibu bapa.

Tidak ada teknik khas untuk mengurut bayi. Cari lantai berkarpet di bilik yang hangat. Letakkan bayi dengan selimut atau kain lembut. Dapatkan sedikit minyak bayi atau losyen lembut. Panaskan di tangan anda. Kemudian urut perlahan-lahan dada dan perut bayi – menggunakan sentuhan lembut namun tegas. Cuba buat hubungan mata dan bercakap dengan bayi anda. Menyanyi dengan lembut.

Sekiranya bayi anda menangis, mungkin bayi anda tidak bersedia untuk mengurut. Atau urutan mungkin terlalu kuat, jadi gunakan sentuhan yang lebih lembut. Inilah masa yang dihabiskan bersama-sama yang paling penting.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top