Menangis? 3 Cara Untuk Tenangkan Bayi Anda – Step-by-step (Health Care)

Bayi yang baru lahir biasanya menghabiskan 2 hingga 3 jam sehari untuk menangis

Bayi yang baru lahir biasanya menghabiskan 2 hingga 3 jam sehari untuk menangis. Kebiasaannya, bayi yang menangis mungkin akan menyusahkan kita sebagai ibu bapa.

Bayi kadang-kadang menangis tanpa sebab yang jelas. Tetapi kadang-kadang, mereka cuba memberitahu anda sesuatu dengan air mata mereka.

Sebab-sebab Menangis

Dengan fikiran yang ada, anda mungkin dapat mengetahui cara untuk tenangkan bayi anda.

Kebiasaannya, bayi yang menangis mungkin akan menyusahkan kita sebagai ibu bapa.

Kelaparan

Selama 3 bulan pertama kehidupan mereka, bayi yang baru lahir cenderung memberi makan atau susu yang kerap setiap beberapa jam. Semasa mereka ingin meminta makan, mereka biasanya menangis dengan nada rendah yang naik dan turun ini adalah cara komunikasi mereka kepada anda.

Cara tenangkan. Tawarkan susu badan atau susu botol kepada bayi anda untuk melihat apakah ia membantu. Walaupun mereka tidak lapar, bayi anda mungkin hanya ingin menghisap sesuatu untuk keselesaan. Anda boleh menggunakan alat pacu atau bayi anda menghisap jari atau ibu jari mereka sendiri.

Keletihan

Tidak seperti kebanyakan orang dewasa, bayi yang terlalu banyak bergerak atau letih sering menjadi gelisah dan tidak tidur.

Cara tenangkan. Salah satu kaedah terbaik untuk mendorong tidur adalah dengan balut bayi anda. Balut dengan selesa dengan selimut dan hanya kepala dan leher yang keluar. Ini adalah kerana bayi anda akan berasa seperti di dalam rahim ibunya. Perubahan pemandangan juga boleh dilakukan. Berjalan-jalan dengan kereta sorong. Atau letakkan bayi anda di tempat duduk kereta: getaran yang berlaku pada kereta boleh membuatkan mereka melayang.

Alahan

Seorang ibu yang menyusukan bayi menggunakan susu badan boleh memberikan apa yang dimakannya melalui susu ibu. Itu boleh mengganggu perut bayi. Sekiranya ia banyak berlaku, bayi anda mungkin alergi atau sensitif terhadap susu lembu, kacang-kacangan, gandum, atau makanan lain.

Cara tenangkan. Sekiranya anda fikir bayi anda mempunyai alahan makanan, berbincanglah dengan pakar pediatrik anda. Sekiranya anda menyusukan bayi menggunakan susu badan, doktor mungkin mencadangkan anda berhenti makan satu makanan (contohnya susu atau telur) selama seminggu untuk melihat apakah alahan pada bayi anda berkurang. Sekiranya anda menggunakan susu formula pada bayi, tanya kepada doktor anda untuk menukar susu formula yang lain.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top