Bagi Yang Baru Bergelar Ibu: 2 Tips Menjaga Diri Anda Selepas Bersalin- Easy Baby Care

Anda juga belajar bagaimana menangani semua perubahan yang diperlukan dengan menjadi seseorang yang baru bergelar ibu.

Tempoh selepas bersalin bermula selepas lahirnya bayi anda dan berakhir apabila badan anda hampir kembali ke keadaan pra-hamil. Tempoh ini sering berlangsung selama 6 hingga 8 minggu.

Tempoh selepas bersalin melibatkan anda bergerak melalui banyak perubahan, baik secara emosi dan fizikal. Anda juga belajar bagaimana menangani semua perubahan yang diperlukan dengan menjadi seseorang yang baru bergelar ibu. Tempoh selepas bersalin juga melibatkan anda dan pasangan anda belajar bagaimana menjaga bayi anda yang baru lahir dan belajar bagaimana berfungsi sebagai unit keluarga yang berubah.

Anda perlu menjaga diri anda untuk meningkatkan semula kekuatan anda. Anda memerlukan banyak rehat, pemakanan yang baik, dan pertolongan selama beberapa minggu pertama.

Rehat

Setiap orang yang baru bergelar sebagai ibu bapa patut mengetahui bahawa bayi mempunyai jam waktu yang berbeza daripada orang dewasa. Bayi yang baru lahir biasanya bangun setiap 3 jam dan perlu diberi makan, diubah, dan ditenangkan. Terutama jika ini adalah bayi pertama anda, anda dan pasangan anda akan merasa bosan dengan keletihan. Anda mungkin tidak mendapat tidur lena selama 8 jam selama beberapa bulan. Berikut adalah idea untuk membantu anda berehat lebih banyak:

  • Dalam beberapa minggu pertama, anda perlu membiarkan orang lain menjaga semua tanggungjawab selain memberi makan bayi anda dan menjaga diri sendiri.
  • Tidur ketika bayi tidur. Ini mungkin hanya berehat beberapa minit beberapa kali sehari, tetapi minit ini dapat bertambah.
  • Jimat langkah dan masa. Jadikan tempat tidur bayi anda berhampiran tempat tidur anda untuk makan pada waktu malam.
  • Senang untuk keluarga dan rakan-rakan datang melawat, tetapi jangan merasa bahawa anda perlu melayan tetamu. Jangan takut untuk tidur siang atau memberi makan bayi anda.
  • Keluar selama beberapa minit setiap hari. Anda boleh mula berjalan dan melakukan latihan selepas bersalin, seperti yang dinasihatkan oleh penyedia penjagaan kesihatan anda.

Nutrisi

Tubuh badan anda telah mengalami banyak perubahan semasa mengandung dan melahirkan. Anda memerlukan masa untuk sembuh. Selain berehat, anda perlu makan makanan yang sihat untuk menolong anda supaya cepat sembuh selepas melahirkan.

Berat badan yang meningkat semasa mengandung dapat membantu meningkatkan pemulihan dan penyusuan anda. Selepas bersalin, anda perlu makan makanan yang sihat dan seimbang agar anda dapat aktif dan dapat menjaga bayi anda.

Sebilangan besar pakar penyusuan mengesyorkan agar anda makan ketika anda lapar. Tetapi banyak ibu mungkin merasa letih atau sibuk sehingga makanan dilupakan. Oleh itu, adalah penting untuk merancang makanan sederhana dan sihat yang merangkumi pilihan dari semua kumpulan yang disyorkan dari MyPlate.

MyPlate adalah garis panduan untuk membantu anda makan makanan yang sihat. MyPlate dapat membantu anda makan pelbagai jenis makanan dan juga mendapat jumlah kalori dan lemak yang tepat. USDA dan Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia A.S. telah menyediakan panduan berikut untuk membantu.

Sebilangan besar ibu ingin menurunkan berat badan selepas melahirkan, tetapi diet yang melampau dan penurunan berat badan yang cepat dapat membahayakan anda dan bayi anda jika dia menyusu.

MyPlate terbahagi kepada 5 kategori kumpulan makanan:

  • Bijirin. Makanan yang dibuat dari gandum, beras, gandum, tepung jagung, barli, atau bijirin lain adalah produk bijirin. Contohnya termasuk gandum, beras perang, dan oatmeal.
  • Sayur-sayuran. Variasikan sayur-sayuran anda. Pilih pelbagai sayur-sayuran, termasuk sayur-sayuran hijau gelap, merah, dan oren, kekacang (kacang polong dan kacang), dan sayur-sayuran berkanji.
  • Buah-buahan. Sebilangan buah atau jus buah 100% dikira sebagai sebahagian daripada kumpulan buah. Buah-buahan mungkin segar dan beku, atau kering, dipotong, atau dimurnikan.
  • Tenusu. Produk susu dan banyak makanan yang diperbuat daripada susu dianggap sebagai sebahagian daripada kumpulan makanan ini. Fokus pada produk bebas lemak atau rendah lemak, serta produk yang tinggi kalsium.
  • Protein. Bergantung pada protein. Pilih daging dan rendah lemak atau tanpa lemak. Ubah rutin protein anda. Pilih lebih banyak ikan, kacang, biji, kacang peas, dan kacang.

Minyak bukan kumpulan makanan, tetapi beberapa minyak seperti minyak kacang mempunyai nutrien penting. Masukkan ini dalam diet anda. Minyak lain seperti lemak haiwan adalah pepejal. Jangan memasukkannya ke dalam makanan anda.

Anda harus melakukan senaman dan aktiviti fizikal setiap hari dalam rancangan diet anda.

Sebilangan besar ibu ingin menurunkan berat badan selepas melahirkan, tetapi diet yang melampau dan penurunan berat badan yang cepat dapat membahayakan anda dan bayi anda jika dia menyusu. Anda boleh menurunkan berat badan yang anda peroleh selama mengandung dalam beberapa bulan. Anda boleh mencapai matlamat ini dengan mengurangkan makan makanan ringan yang tinggi lemak. Fokus pada diet yang mempunyai banyak sayur-sayuran dan buah-buahan segar, seimbang dengan protein dan karbohidrat. Senaman juga membantu membakar kalori dan nada otot dan anggota badan.

Untuk makanan yang seimbang, anda harus minum lebih banyak cecair jika bayi anda menyusu badan. Anda mungkin merasa sangat dahaga semasa bayi menyusu. Air dan susu adalah pilihan yang baik. Cuba simpan kendi air dan juga makanan ringan yang sihat di sebelah katil atau kerusi semasa menyusukan bayi anda.

Bantuan untuk yang baru bergelar sebagai ibu bapa

Yang baru bergelar sebagai ibu bapa akan mempunyai pengalaman yang cepat untuk menyedari bahawa menguruskan bayi memerlukan banyak kerja. Memenuhi keperluan berterusan bayi yang baru lahir memerlukan masa dan tenaga. Ia sering membawa anda daripada tanggungjawab lain di rumah.

Anda dan pasangan anda mungkin akan melakukannya dengan baik sendiri, tetapi meminta orang lain menolong tanggungjawab rumah tangga biasanya memudahkan penyesuaian bayi baru. Anda dan pasangan boleh mengambil perhatian pada keperluan bayi anda, bukan pada cucian atau pinggan mangkuk yang kotor.

Pembantu boleh menjadi keluarga, rakan, atau penyedia penjagaan rumah berbayar. Ahli keluarga seperti nenek atau ibu saudara bayi yang baru lahir mungkin dapat datang selama beberapa hari atau lebih lama. Penyedia penjagaan rumah menawarkan pelbagai perkhidmatan. Ini termasuk penjagaan ibu dan bayi yang baru gdan penjagaan anak-anak lain.

Sesiapa yang berniat untuk memiliki sebagai pembantu, jelaskan semua perkara yang anda harapkan. Komunikasi penting untuk menghindari perasaan sakit hati atau salah faham ketika emosi jatuh beberapa minggu pertama. Minta pembantu anda mengambil alih tugas seperti memasak, membersihkan, mencuci pakaian dan membeli-belah. Ini akan membantu anda menjaga diri anda, dan menjauhkan anda dari masa dengan bayi anda.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top