Cara Melatih Anak Tidur Di Bilik Sendiri: 8 Basic Tips For Parents

melatih anak tidur di bilik sendiri
Latihan tidur pada waktu petang dapat melatih anak tidur di bilik sendiri pada waktu malam

Melatih anak tidur di bilik sendiri merupakan perkara yang susah. Sekiranya anak anda baru sahaja bertukar tempat tidur dari buaian atau bilik anda ke biliknya sendiri dan tidur mahu tidur sendiri, dua perkara ini mungkin akan berlaku kepada ibu bapa. Pertama, anda akan muak dan letih. Kedua, teknik latihan tidur klasik yang pernah anda dengar seperti “Cry It Out” tidak akan berfungsi.

Anak anda terlalu keras kepala dan cuba untuk memberontak. Kebanyakan kanak-kanak pada usia ini tidak hanya menangis, mereka akan terus menunjukkan keras kepala mereka. Tetapi jangan putus asa.

Apa sahaja cara yang anda lakukan, cara yang betul adalah untuk jauhkan pandangan anak anda daripada anda pada waktu tidur dengan meminta anak anda menangani ketidakhadiran anda dalam jangka waktu yang singkat, dan kemudian meningkatkan masa itu secara beransur-ansur. Juga, apabila anda kembali ke biliknya setelah meninggalkannya sendirian, anda perlu memujinya seperti “Wah dah besar dah anak mama, dah boleh tidur sendiri”.

Tips melatih anak tidur di bilik sendiri.

Mulakan Dengan Latihan

 1. Anda boleh lakukan latihan kepada anak-anak anda.

Lakukan versi mini sebelum tidur. Tidak perlu menggosok gigi dan anda boleh menyuruh anak anda membaca buku cerita, ikuti semua langkah seperti sebelum tidur dan teknik melatih anak tidur di bilik sendiri. Gembirakan kejayaan anak anda.

 1. Ceriakannya

Bertindak seperti orang yang tidak cerdik. Pertama, anda boleh berpura-pura menjadi anak dan anak anda pula menjadi ibu bapa. Anda boleh membuatnya berlatih meletakkan teddy bearnya ke tempat tidur. Sekiranya anda tidak membuat keseronokan ini, dia akan menjadi sangat tidak senang dengan dia tentang waktu tidurnya yang sebenar.

 1. Lakukan sekurang-kurangnya beberapa kali seminggu.

Saya tahu ini sukar bagi ibu bapa yang bekerja. Semakin banyak anda melatih anak tidur di bilik sendiri, semakin baik, tetapi tidak mengapa jika anda hanya dapat berlatih pada hujung minggu.

 1. Lakukan latihan sekurang-kurangnya beberapa jam sebelum tidur.

Anda tidak mahu melakukan ini tepat sebelum anak anda perlu tidur. Sebaliknya, lakukan pada waktu pagi atau petang.

Ambil rehat

Ini adalah salah satu kaedah latihan tidur yang sangat bagus kerana sangat lembut. Sebelum memulakan, anda perlu mempunyai idea tentang berapa lama anak anda tertidur setelah anda mematikan lampu. Sekiranya dia bergantung pada anda untuk berada di sana dengannya agar dia tertidur, saya mengesyaki anda mempunyai idea yang cukup baik. Katakan bahawa anda mematikan lampu pada jam 8:00 malam dan anak akan tertidur pada pukul 8:20 malam.

Dalam 20 minit itu, anda akan meninggalkan bilik untuk “berehat” untuk selang waktu sebentar, dan kemudian kembali. Begini caranya:

 • Lakukan keseluruhan proses sekali atau dua kali pada siang hari supaya anak anda tahu apa yang diharapkan.
 • Ikuti rutin waktu tidur biasa anda, diakhiri dengan ayat ini: “Saya sayang kamu. Sudah tiba masanya untuk tidur. Selamat Malam”.
 • Pukul 8:10 malam, beritahu dia bahawa anda akan berehat sebentar. Tinggalkan bilik dan berjanji akan segera kembali.
 • Kembali ke biliknya dalam satu minit dan puji anak anda serba berikan pelukan dan ciuman kepadanya juga.
 • Kekal sehingga dia tertidur.
 • Lakukan perkara yang sama pada malam berikutnya, kecuali tinggalkan bilik selama dua minit. Malam selepas itu, biarkan selama tiga minit. Anak anda akan perlahan-lahan meningkatkan keupayaannya untuk bersendirian pada waktu malam – dan tujuan anda adalah agar dia tertidur semasa salah satu waktu rehat. Sekiranya dia melakukannya, masih penting anda menepati janji anda untuk kembali ke biliknya.
 • Setelah anak anda tertidur secara mandiri selama seminggu (atau anda berehat selama 30 minit), anda boleh berhenti.

Latihan Excuse-Me

Ini adalah variasi yang berbeza yang melibatkan waktu istirahat yang sangat singkat, dan ia berfungsi untuk kanak-kanak yang cenderung menangis, menjerit, atau bangun ketika anda pergi walaupun sebentar. Walau bagaimanapun, anda memerlukan tahap tenaga yang lebih tinggi dari anak anda. Seperti sebelumnya, lakukan latihan ini sekali atau dua kali pada waktu siang sehingga anak anda tahu apa yang diharapkan.

 • Ikuti rutin tidur anda, dan ucapkan selamat malam.

 • Sebentar selepas lampu padam, beritahu anak anda bahawa anda perlu keluar sebentar untuk melakukan sesuatu. Ini dinamakan Excuse-Me Drill.

 • Jauhkan selama 30 atau 60 saat (jumlah masa yang biasanya dia boleh bertolak ansur tanpa bangun dari tidur). Kembalilah dan puji anak anda secara berlebihan.

 • Kemudian, keluar lagi untuk selang waktu yang sangat singkat.

 • Pada permulaan, anda akan melakukan ini 20 hingga 30 kali. Setiap kali anda kembali, berikan kasih sayang dan perhatian yang menguatkan keberanian anak anda untuk berjauhan dengan anda. Pada malam kedua, anda secara beransur-ansur akan meningkatkan jumlah masa yang anda habiskan di luar bilik. Setiap malam, waktu rehat akan lebih lama dan lebih lama sehingga anak anda mula tertidur tanpa anda. Setelah dia dapat melakukannya selama seminggu, misi anda akan selesai.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top