Masalah batuk berkahak pada bayi – Emergency Baby Health

batuk berkahak pada bayi
Masalah batuk berkahak pada bayi boleh menyebabkan jangkitan paru-paru

Batuk berkahak bukan pada orang dewasa sahaja, batuk berkahak pada bayi juga berlaku. Kanak-kanak khususnya bayi sangat mudah mengalami batuk berkahak. Batuk berkahak adalah jangkitan pernafasan yang serius yang boleh membahayakan bayi.

Batuk berkahak adalah jangkitan yang sangat menular pada saluran pernafasan yang disebabkan oleh bakteria Bordetella pertussis. Batuk dan kahak pada bayi biasanya disebabkan oleh jangkitan virus yang menyebabkan pengeluaran lendir berlebihan di kerongkong.

Jika batuk berkahak ini dibiarkan pada bayi, ia akan menjadi lebih teruk dan boleh menyebabkan jangkitan paru-paru.

Bayi berisiko tinggi terkena batuk berkahak dan menjadi sakit berbahaya, tetapi lebih banyak kanak-kanak sakit daripada sebelumnya. Salah satu bahaya terbesar adalah tidak didiagnosis sehingga mencapai tahap yang lebih serius, ketika bayi sukar bernafas. Pada ketika itu mudah untuk mengembangkan jangkitan pernafasan seperti radang paru-paru.

Inilah semua perkara yang perlu diketahui oleh ibu bapa mengenai tanda-tanda dan cara mengatasi batuk berkahak pada bayi.

Masalah batuk berkahak pada bayi

Tanda-tanda batuk berkahak

Batuk berkahak bermula dengan gejala seperti selesema, termasuk batuk ringan. Setelah bermulanya gejala pada satu atau dua minggu pertama, batuk menjadi lebih ketara dengan batuk yang kerap, terutamanya pada waktu malam. Inilah yang perlu diperhatikan:

  • Batuk yang berterusan setelah mengalami simptom seperti hidung berair, sakit kepala, demam ringan atau batuk ringan

  • Hilang selera makan

  • Batuk lebih teruk pada waktu malam

  • Bunyi batuk yang kuat

  • Demam Komplikasi Batuk rejan

Jika bayi mengalami batuk berkahak, pada tahun pertama kehidupan mereka kemungkinan besar dimasukkan ke hospital dan mengalami komplikasi serius seperti radang paru-paru. Kemudian bayi mungkin akan kehilangan nafas sementara dan kehilangan oksigen dan boleh menyebabkan warna kulit menjadi kebiruan. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, batuk berkahak boleh menyebabkan kejang dan kerosakan otak pada bayi.

Apabila bayi yang dijangkiti tidak makan atau minum secukupnya, batuk dan kahak dapat disertai dengan muntah. Perhatikan tanda-tanda dehidrasi yang berbahaya ini: peningkatan dahaga, bibir kering dan lapisan mulut, mata tenggelam, kulit kering, kurang kencing, letih, dan mudah marah.

Cara mengatasi batuk berkahak

  1. Madu

Madu merupakan bahan yang popular untuk membantu dalam melegakan pelbagai masalah kesihatan. Ianya merupakan bahan yang digunakan dalam ubat untuk melegakan batuk. Kita juga dapat dilihat di kedai atau farmasi yang menjual ubat-ubatan, ubat batuk yang dijual mempunyai kandungan madu di dalamnya. Terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa madu adalah lebih baik berbanding ubat-ubatan untuk melegakan masalah batuk berkahak.

  1. Wapkan bayi.

Cara lain yang boleh digunakan adalah wap. Anda boleh meniarapkan bayi anda di atas riba, kemudiam letakkan air panas dalam bekas kecil. Pegang anak dengan erat di bahagian tangan dan badan anda dan halakan mukanya pada wap air panas tersebut. Air panas tersebut boleh dicampurkan dengan hirisan halia. Halia juga boleh membantu melegakkan batuk berkahak Anda boleh urut dah tepuk belakang badan bayi selamat satu minit dengan perlahan atau menggunakan Teknik tepukan percussion.  Dengan cara ini dapat mengeluarkan kahak bayi dengan lebih mudah.

  1. Ubat titis hidung

Ubat titis hidung juga diperlukan untuk memudahkan anak anda mengeluarkan hingus yang tersekat di dalam hidung mereka.

  1. Pelembap udara

Batuk boleh terjadi disebabkan oleh cuaca dan juga udara yang tercemar. Pelembap udara boleh menyediakan udara panas dan beruap untuk membantu melegakan batuk anak anda.Jika anda tidak mempunyai pelembap kabut hangat, anda boleh curahkan air panas di dalam tab mandian dan duduk bersama anak anda di hadapan pancuran air panas selama 15 minit.

  1. Tinggikan posisi kepala anak

Sekiranya anak anda berusia lebih daripada 1 tahun, letakkan beberapa bantal di belakangnya, bahu dan kepala agar dia dapat tidur dalam kedudukan yang sedikit tegak, membolehkan pernafasan lebih mudah. Untuk bayi, letakkan bantal di bawah tilam katilnya untuk menaikkan kawasan di mana dia meletakkan kepalanya.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top