5 Aktiviti Hari Hujan: 101 Quick Tips For Happy Family

aktiviti hari hujan
Lakukan aktiviti bersama ketika hati hujan mengeratkan hubungan sesama keluarga

Apabila cuaca buruk dan anak anda terperangkap di dalam rumah. Bagaimana anda boleh menjadikan hari itu menyeronokkan melakukan aktiviti bersama-sama. Berikut adalah lima aktiviti menyeronokkan yang dapat anda nikmati bersama anak-anak sehingga matahari terbit:

Apa aktivti yang boleh dilakukan pada hari hujan:

  1. Berkongsi cerita.

Antara aktiviti hari hujan yang boleh dilakukan adalah beritahu anak anda bahawa anda akan berkongsi cerita tentang apa sahaja yang dia mahukan — dan dia boleh membuatnya keseronokan atau lucu seperti yang mereka mahukan. Salah seorang daripada ibu bapa boleh bergilir menambahkan ayat baru untuk menjadikan cerita yang menarik. Tuliskan ayat di atas kertas supaya anda dapat membaca ceritanya dengan kuat selepas itu. Anda juga boleh mengarang cerita segera semasa menaiki kereta atau menyediakan makan malam.

  1. Videografi

Mintalah anak anda menulis skrip video dan kemudian merekamnya. Mainkan watak apa sahaja yang dia perlukan dan minta bantuan ahli keluarga yang lain termasuk haiwan peliharaan anda juga. Rakan-rakan juga boleh terlibat juga. Video itu boleh menjadi filem mini, iklan, atau bahkan video muzik boleh dijadikan aktiviti hari hujan.

  1. Muzium Mini

Beri anak anda ruang di ruang bawah tanah, bilik kosong atau garaj di mana dia boleh membuat pameran. Biarkan dia memilih tema dan minta dia sering menukarnya. Gambar atau hasil boleh bergantung dari siling atau di atas meja. Ini mungkin berkaitan dengan sekolah dan termasuk kertas ujian dan karya seni, atau juga mengenai dinosaur, kereta, binatang hutan — apa pun yang dia minati. Setelah selesai membuat setiap pameran, mengadakan “pertunjukan” di mana dia mempersembahkan ciptaannya kepada anda.

  1. Berpura-pura Main

Biarkan anak anda berpura-pura menjadi orang yang dia mahukan. Isi kotak dengan pelbagai pakaian dan aksesori. Biarkan dia menukar pakaian sebanyak yang dia mahu, dan memakai solek dan buat rambutnya sendiri. Setelah dia berpakaian, minta dia memainkan peranan. Anda boleh melanjutkan aktiviti dengan mencadangkan dia memakai persembahan di halaman belakang atau bermain di garaj. Bantu mengatur pentas dengan alat peraga dan latar belakang.

  1. Kejar-kejar atau main nyorok-nyorok

Anda juga boleh bermain menyorok-nyorok atau main kejar-kejar. Anda boleh membenarkan menggunakan semua bahagian di rumah untuk menyeronokkan aktiviti bersama.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top