Cara Mudah Untuk Buat Anak Terasa Istimewa: 101 Quick Tips For Parents – Happy Family

 

Cara Mudah Untuk Buat Anak Terasa Istimewa

Ibu bapa memainkan peranan penting untuk membuatkan anak terasa istimewa

Apa cara mudah nak buat anak rasa istimewa ?

Ibu bapa perlu memainkan peranan penting terutama ketika anda berusaha meluangkan masa dan perhatian terhadap anak-anak anda supaya anak anda terasa istimewa. Mencapai keseimbangan halus ini dengan memenuhi keperluan setiap anak dan pada masa yang sama memastikan tidak ada yang merasa terpinggir.

Membantu anak anda merasa disayangi dan istimewa selain daripada adik-beradiknya dapat membentuk identiti dan menjadikannya rasa sihat dan harga diri yang sihat di masa hadapan. Jika sebaliknya, anak-anak yang tidak merasakan hubungan istimewa dengan ibu bapa mereka mungkin berlaku di kemudian hari.

Anak-anak cenderung untuk menarik perhatian ibu bapa mereka dengan cara yang tidak seharusnya, termasuk bertengkar dengan adik-beradik atau melakukan sesuatu di sekolah. Pada akhirnya, tujuan ibu bapa adalah untuk memberikan kasih sayang tanpa berkira dan pilih kasih melalui perhatian yang terfokus dengan had dan batasan yang jelas yang akan memungkinkan mereka untuk bertolak ansur dengan gangguan yang tidak dapat dielakkan dalam perhatian kita. Berikut adalah enam cara mudah tetapi berkesan untuk menjadikan setiap anak anda berasa seperti VIP.

6 cara mudah tetapi berkesan untuk buat anak anda terasa istimewa

  1. Sentiasa eyecontact.

Ibu bapa mungkin percaya bahawa ibu bapa dapat mendengar apa yang dikatakan anak-anak semasa ibu bapa sedang membuat kerja di laptop tetapi pada hakikatnya, ia merupakan tindakan kecil dimana perhatian anda dapat membuat anak anak merasa seperti anda meminggirkan dan mengetapikan mereka. Oleh itu, pada masa berikutnya dia ingin bercakap dengan anda, letakkan apa yang anda lakukan dan beri anak anda pandangan dan perhatian anda sepenuhnya.

Tanyakan satu atau dua soalan yang menunjukkan bahawa anda benar-benar mendengar dan memberi perhatian. Sekiranya anda tidak dapat berhenti daripada kerja yang anda buat pada masa itu, katakan demikian. Minta anak anda memberi anda masa untuk menyelesaikan tugas anda, kemudian pastikan untuk tidak terlupa.

  1. Luangkan masa tanpa gangguan bersama setiap hari.

Anda tidak perlu meluangkan sepenuhnya masa anda tetapi hanya 10 minit sahaja sehari sudah memadai untuk membuatkan anak anda terasa istimewa dan disayangi. Biarkan anak anda memutuskan apa yang anda lakukan bersama dan jika boleh, matikan telefon atau lebih baik lagi, tinggalkan di ruangan lain agar anda tidak tergoda untuk memeriksa telefon anda setiap masa.

  1. Kemukakan soalan penyayang.

Ibu bapa boleh menayakan soalan yang membuatkan anak anda bercerita. Sebagai contoh, “Bagaimana sekolah?” pertanyaan dan perbualan berkaitan ini membuatkan anak anda akan seronok bercerita perkara yang terjadi dalam kehidupan seharian mereka. Contohnya, tanyakan kepada mereka mengenai apa yang mereka makan waktu rehat atau apa yang berlaku di rancangan TV kegemaran mereka.

  1. Buat aktiviti dan memori yang bermakna.

Tidak perlu membina sesuatu yang terperinci seperti ini benar-benar mengenai kualiti perbelanjaan, satu-satu masa bersama dan mencipta kenangan abadi. Aktiviti bersama yang boleh dilakukan yang boleh membuatkan anak terasa istimewa adalah masak bersama. Masuk ke dapur bersama anak anda dan buat sarapan pancake untuk keluarga pada hari Ahad.

Tetapkan tarikh bulanan di mana anda belanja anak anda dengan makanan kegemaran dan satu jam di taman permainan. Ajaklah anak anda untuk menemani anda ke janji temu salun, dan berbelanja barangan anak-anak selepas itu.

  1. Menunjukkan kasih sayang.

Anda juga boleh membuatkan anak terasa istimewa dengan memberikan ciuman di pipi, pelukan erat sebelum tidur. Ia salah satu cara menunjukkan kasih sayang anda dan membuat anak-anak merasa disayangi. Kasih sayang ini bukan sahaja ditunjukkan pada waktu malam sebelum tidur, anda boleh berikan pelukan pada setiap masa atau ketika anak anda memperoleh kejayaan.

  1. Suka apa yang mereka suka.

Salah satu cara mudah untuk buat anak anda terasa istimewa adalah anda memberi semangat dengan menyukai apa yang disukai anak-anak anda. Mereka akan menjadi teruja dan rasa disayangi. Dengarkan dengan penuh semangat kerana mereka menerangkan cara kerja mereka seperti istana lego mereka, dan sediakan diri anda untuk membantu memupuk hobi mereka.

Tidak salah berkongsi minat anak-anak anda bukan sahaja membantu mereka merasa disokong, tetapi juga membolehkan mereka merasakan mereka cukup penting untuk mendedikasikan masa berharga anda kepada mereka.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top