Cara Tidur Lebih Baik Untuk Kanak-Kanak: 10 Easy Baby Tips

Tidur Itu Penting?

Tidur sangat penting untuk bayi dan kanak-kanak. Terdapat kajian yang mengatakan bila anak-anak dapat tidur yang lena dan secukupnya, anak-anak dapat mengurangkan risiko penyakit seperti berat berlebihan atau penyakit diabetes. Tidur sangat penting sama penting seperti mendapatkan nutrisi dan juga bersenam.

tidur
Seorang ibu sedang bercerita sebelum masuk tidur
1. Atur rutin waktu tidur

Rutin tidur yang kerap bermula pada waktu yang sama setiap malam untuk mendorong corak tidur yang baik. Rutin waktu tidur seperti mandi, bercerita dan bersiap-siap dapat membantu anak-anak bersedia untuk masuk tidur. Bagi kanak-kanak yang usianya lebih tua, rutinnya mungkin termasuk perbualan atau perkongsian dengan anda mengenai hari yang mereka lalui dan sedikit perbualan yang santai sebelum masuk tidur.

2.Santai sebelum tidur

Galakkan anak anda untuk berehat dan santai sebelum masuk tidur. Kanak-kanak yang lebih tua mungkin suka menghabiskan masa dengan membaca buku, mendengar lagu yang tenang dan aman. Untuk orang Muslim, mungkin boleh juga ajar dan latih anak untuk hafal beberapa surah mudah yang boleh digunakan dalam harian mereka. Sebagai contoh, doa sebelum masuk tidur, doa memakai baju dan lain-lain lagi. Sekiranya anak anda mengambil masa lebih dari 30 minit untuk tertidur, anak anda mungkin memerlukan masa santai lebih lama sebelum matikan lampu.

3.Jaga waktu tidur dan bangun secara berkala

Pastikan waktu tidur dan waktu bangun anak anda dalam 1-2 jam antara satu sama lain setiap hari. Ini dapat membantu menjaga masa dan rutin anak anda dengan jadual biasa. Ianya adalah idea yang baik lebih-lebih lagi pada hujung minggu dan cuti, serta hari persekolahan.

 

4.Pastikan tidur siang kanak-kanak lebih awal dan pendek

Sebilangan besar kanak-kanak berhenti tidur siang pada usia 3-5 tahun. Sekiranya anak anda yang berusia lebih dari lima tahun masih tidur siang, cubalah tidur siang tidak lebih dari 20 minit dan tidak lewat dari tengahari. Tidur siang yang lebih lama dan lewat akan menyukarkan anak-anak untuk tidur pada waktu malam.

 

5.Pastikan anak anda berasa selamat pada waktu malam

Sekiranya anak anda merasa takut untuk tidur atau berada dalam kegelapan, anda boleh memuji dan memberi penghargaan kepada anak anda setiap kali mereka cuba untuk menjadi berani. Elakkan anak anda dari menonton rancangan TV, filem dan permainan komputer yang menakutkan juga dapat membantu. Sebilangan kanak-kanak dengan ketakutan ketika tidur atau kegelapan merasa lebih baik apabila mereka mempunyai lampu tidur.

 

6.Periksa sebarang bunyi dan cahaya di bilik tidur anak anda

Periksa sama ada bilik tidur anak anda terlalu sunyi atau bising untuk tidur. Cahaya biru dari televisyen, skrin komputer, telefon dan tablet meningkatkan tahap melatonin dan melambatkan proses anak-anak untuk rasa mengantuk. Cahaya terang pada waktu sebelum tidur boleh memberi kesan yang sama pada anak kecil.

Ia membantu untuk:

  1. matikan peranti sekurang-kurangnya satu jam sebelum tidur
  2. jauhkan skrin dari bilik anak anda pada waktu malam
  3. malapkan lampu sejam sebelum tidur untuk kanak-kanak usia prasekolah dan lebih muda.

Sekiranya anak anda menggunakan lampu tidur, pilih warna yang tidak terlalu terang atau putih.

 

7.Elakkan jam

Sekiranya anak anda sering memeriksa waktu, dorong anak anda untuk alih jam atau melihat ke tempat di mana mereka tidak dapat melihatnya dari tempat tidur.

 

8.Makan jumlah yang betul pada masa yang tepat

Pastikan anak anda makan malam yang memuaskan pada waktu yang munasabah. Rasa lapar atau terlalu kenyang sebelum tidur boleh menjadikan anak anda lebih peka atau tidak selesa. Ini boleh menyukarkan anak anda untuk tidur. Pada waktu pagi, sarapan yang sihat membantu memulakan jam badan anak anda pada waktu yang tepat.

 

9.Dapatkan banyak cahaya semula jadi pada waktu siang

Galakkan anak anda untuk mendapatkan cahaya semula jadi sebanyak mungkin pada siang hari, terutama pada waktu pagi. Cahaya terang menekan melatonin. Ini membantu anak anda merasa terjaga dan berjaga-jaga pada waktu siang dan mengantuk menjelang tidur.

 

10.Elakkan kafein

Kafein terdapat dalam minuman tenaga, kopi, teh, coklat dan cola. Galakkan anak anda untuk mengelakkan perkara ini pada waktu petang dan petang, dan jangan menawarkannya pada waktu-waktu ini.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top