Utamakan Keselamatan Anak Anda: 9 Ways Safety Lessons For Kids

Risau Dengan Keselamatan Anak?

Pasti anda pernah membaca atau mendengar tentang ramai kanak-kanak yang cedera, diculik, atau mereka yang masih hilang hingga hari ini. Anda mungkin curiga atau keliru jika memang benar ada orang yang ingin menculik dan cederakan kanak-kanak yang tidak bersalah. Lebih kerap daripada itu, penjenayah sering memilih sasaran mereka secara rawak. Mangsa mereka kebetulan berada di tempat yang tepat dan pada waktu yang tepat atau tempat yang salah pada masa yang salah. Kanak-kanak itu mungkin sedang bermain di tempat letak kereta kosong atau berjalan sendirian.

2 kanak-kanak sedang melintas jalan di 'zebra cross'  dengan hati-hati demi keselamatan diri

Tidak kira apa yang anda fikirkan, keselamatan kanak-kanak adalah amat penting. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikan anak anda selamat di dalam dan di luar sekolah. Berikut adalah 9 petua yang boleh anda sampaikan kepada anak-anak anda:

  1. Ajar anak anda menghafal nombor dan alamat penting

Bagi kanak-kanak prasekolah, ini sangat penting. Anda perlu melatih mereka untuk menghafal nombor telefon anda di rumah dan jika boleh, alamat rumah anda. Ini akan memudahkan pihak berkuasa membantu anak anda sekiranya mereka tersesat di pusat membeli-belah atau di taman perumahan ketika bersendirian.

 

  1. Beritahu anak anda jangan ikut atau pergi dengan orang yang tidak dikenali.

Kanak-kanak prasekolah harus diajar bahawa “orang asing” bermaksud mereka yang tidak berkaitan dengan mereka. Beritahu dan ajar anak anda bahawa mereka hanya boleh pergi bersama ibu dan ayah atau ahli keluarga dan rakan yang dikenali sahaja. Penting untuk anak-anak mengenali orang sekeliling agar tidak berlaku perkara buruk.

 

  1. Latih anak-anak agar faham bahawa sekolah boleh menjadi tempat perlindungannya

Bagus jika anak anda menaiki bas sekolah. Tetapi jika anda sering hantar dan ambil anak anda dari sekolah, ajar anak anda dan bertegas dengan mereka untuk sentiasa duduk dan berada di dalam sekolah jika tidak dijemput oleh ibu atau ayah. Dan jangan sesekali pergi ke kawasan luar dari sekolah tanpa pengetahuan ibu bapa.  

 

  1. Ajar dia memerhatikan persekitarannya

Sekiranya anak anda jenis berjalan pulang dari sekolah sahaja, ajar mereka untuk sentiasa memerhatikan persekitarannya semasa berjalan. Di sini juga ibu bapa boleh melatih anak-anak untuk sentiasa berhati-hati ketika melintas jalan dengan melihat kiri-kanan terlebih dahulu sebelum melintas. Dan sentiasa mengingati anak anda agar peka terhadap sekeliling ketika berjalan seorang atau dengan rakan-rakan.

 

  1. Dapatkan dia wisel

Jika anak anda seorang yang sering pulang sendirian atau sering ke rumah kawan sendirian, belikan dia wisel yang serupa dengan yang digunakan oleh polis. Ajar anak anda untuk meniup wisel berulang kali jika orang yang mencurigakan cuba mendekatinya. Ini akan membantu menarik perhatian orang lain. Untuk kanak-kanak yang lebih dewasa, anda boleh mempertimbangkan membelinya semburan lada untuk keselamatannya.

 

  1. Ajarkan dia teknik seni mempertahankan diri

Anda mungkin mempertimbangkan untuk memberi pelajaran karate kepada anak anda. Dia tidak perlu menjadi ahli karate; semua yang perlu dia ketahui adalah teknik yang dapat membantunya menjauhkan diri dari pesalah atau penjenayah yang berpotensi. Seorang ibu selalu menyuruh anaknya menggunakan teknik pertahankan diri jika ada yang cuba mengganggunya atau memegangnya.

 

  1. Pantau penggunaan Internet anak

Penjenayah seperti pesalah seks mungkin beralih ke Internet untuk memburu mangsa mereka yang seterusnya. Pastikan anda meluangkan masa untuk memantau penggunaan Internet anak anda. Elakkan dia memberikan maklumat peribadinya seperti alamat rumahnya, nombor telefon bimbit, dan sekolah kepada semua orang dalam talian. Sekiranya dia mempunyai akaun Facebook, anda harus mengajarnya untuk menjadikan profilnya peribadi sehingga tidak semua orang dapat mengaksesnya.

 

  1. Beritahu anak anda tidak mengapa untuk memberitahu gurunya jika dia mendapati sesuatu yang pelik di sekolahnya.

Lebih menyedihkan, malah sekolah tidak terlepas dari jangkauan penjenayah. Di sekolah juga, boleh terjadinya kes jika tiada kesedaran dalam diri anak-anak. Arahkan anak anda untuk pergi ke gurunya dengan segera sekiranya dia mendapati sesuatu atau seseorang yang mencurigakan agar guru dapat mengambil tindakan dan menjaga keselamatan anak-anak di sekolah. Beritahu anak anda juga agar tidak menyimpan rahsia atau tidak mengambil peduli jika ada sesuatu yang pelik berlaku di sekolah kerana kita tidak tahu apa yang berlaku di sekolah.

 

  1. Galakkan anak anda bergaul dengan rakan-rakan di rumah anda sendiri

Jemput rakan anak anda ke rumah anda supaya anda dapat mengenali mereka dengan lebih baik. Anda boleh mendorong mereka bermain di rumah anda sendiri dengan menyediakan makanan ringan untuk mereka. Akan lebih baik jika anda dapat menghubungi ibu bapa rakannya sehingga anda dapat menjalinkan hubungan antara mereka. Bukan itu sahaja, ia juga dapat digunakan dengan baik jika suatu saat anda ingin tahu keberadaan anak anda, anda boleh menelefon ibu bapa kawan anak anda agar anda tahu, anak anda selamat di rumah kawannya sendiri.

Petua ini tidak semestinya bertujuan menjadikan anak-anak anda menjadi dewasa yang paranoid. Ini semua berkaitan dengan menanamkan kepentingan memelihara diri. Ideanya adalah untuk membuat mereka menyedari bahawa mereka juga perlu menjaga diri mereka kerana anda tidak akan selalu berada di sisi mereka setiap masa.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top