6 Elemen Umum Disiplin Berkesan: 101 Basic Tips For Parents To Effective Discipline

disiplin berkesan
disiplin membantu anak-anak belajar tentang tingkah laku yang sesuai dan membantu anak-anak meningkatkan kawalan diri mereka.

Salah satu perbezaan terbesar antara disiplin berkesan dan hukuman adalah bahawa disiplin membantu anak-anak belajar tentang tingkah laku yang sesuai dan membantu anak-anak meningkatkan kawalan diri mereka. Hukuman tidak.

Masih banyak kontroversi mengenai cara paling berkesan untuk mendisiplinkan anak-anak. Walaupun sains telah berusaha untuk menonjolkan pendekatan disiplin yang berbahaya dan memberikan beberapa petunjuk mengenai strategi disiplin yang paling tepat, masih mustahil untuk menentukan secara pasti bagaimana kaedah disiplin mempengaruhi anak-anak dalam jangka pendek dan jangka panjang.

Yang kita tahu, bagaimanapun, tidak kira kaedah yang digunakan, kaedah disiplin berkesan mempunyai ciri yang serupa.

Enam ciri kaedah disiplin berkesan:

1.Mesti diberikan oleh orang dewasa dengan ikatan efektif kepada anak

Disiplin paling berkesan apabila berlaku di persekitaran yang hangat dan penyayang. Apabila kita melihat mata anak-anak kita atau menyentuh mereka ketika kita menjelaskan akibat dari tingkah laku mereka, mereka cenderung memandang disiplin sebagai hukuman yang tidak adil.

Kreatif ikatan efektif juga bermaksud bersedia untuk mendengar pendapat anak anda, walaupun anda tahu bahawa ini tidak akan mengubah keputusan akhir anda. Ini juga bermaksud mengetahui bila dan bagaimana untuk berunding.

Bercakap dalam kemarahan boleh menyebabkan penderaan lisan yang boleh memudaratkan kesejahteraan anak-anak. Kemarahan terhadap tingkah laku anak anda adalah perkara biasa, tetapi anda dapat mengawal bagaimana reaksi anda terhadap tingkah laku tersebut.

Terdapat bukti bahawa tingkah laku yang salah dapat dikurangkan jika kita mengambil kira emosi anak-anak, tetapi kita harus belajar mengurus emosi kita sendiri terlebih dahulu.

2. Konsisten dan dekat dengan tingkah laku yang memerlukan perubahan

Disiplin adalah mengenai mengubah tingkah laku yang tidak sesuai. Hilang makna apabila kita “mendisiplinkan” anak-anak untuk segalanya. Disiplin berkesan apabila mensasarkan tingkah laku tertentu dan diterapkan secara konsisten hanya untuk tingkah laku tersebut.

Dengan kata lain, memilih satu atau dua tingkah laku dan memusatkan perhatian hanya kepada tingkah laku sehingga tingkah laku yang diinginkan mungkin lebih berkesan daripada berusaha menangani semua yang anda anggap sebagai kelakuan tidak baik.

Setelah tingkah laku yang disasarkan dicapai, anda boleh beralih kepada tingkah laku yang tidak sesuai yang lain. Terdapat juga konsensus bahawa disiplin paling berkesan apabila akibatnya berlaku sebaik sahaja tingkah laku yang tidak wajar diperhatikan.

3. Dianggap sebagai “adil” oleh kanak-kanak itu

Apabila anak anda menganggap akibat tindakannya adil, kaedah disiplin anda lebih cenderung berkesan. Penting bagi anak-anak untuk mengetahui terlebih dahulu akibat tindakan mereka. Dengan kata lain, anak-anak harus mengetahui tingkah laku yang selalu ada akibatnya – memukul, menggigit, menyakiti diri sendiri, dan menyakiti orang lain.

Banyak bukti menunjukkan bahawa membiarkan anak-anak berpartisipasi dalam membuat keputusan menjadikan mereka lebih mungkin menghormati keputusan yang dibuat. Membolehkan anak-anak untuk mengambil bahagian dalam membuat keputusan dapat membantu mereka melihat akibat daripada tingkah laku salah sebagai “adil.”

Contohnya, anda boleh mengatakan sesuatu seperti, “Anda tahu anda tidak seharusnya menunggang basikal tanpa memakai topi keledar anda. Apa yang harus kita lakukan semasa anda menunggang basikal tanpa topi keledar anda? ” Ingatlah untuk tidak berunding setelah anda berdua membuat keputusan mengenai akibat yang sesuai.

4. Sesuai dengan usia

Keberkesanan strategi disiplin sangat bergantung pada usia anak anda. Sebagai contoh, kanak-kanak yang berusia di bawah dua tahun jarang mendapat pertimbangan verbal dan perlu terganggu daripada difikirkan. Waktu rehat paling sesuai untuk kanak-kanak berumur dua hingga enam tahun.

Rundingan berjalan lebih baik untuk kanak-kanak yang lebih tua. Penting juga untuk membezakan antara tingkah laku yang tidak sesuai – memukul, misalnya – dan “tingkah laku normal,” seperti ketika anak anda secara tidak sengaja menjatuhkan pinggannya di lantai atau menumpahkan air di atas meja.

5. Sesuai dengan suhu

Strategi disiplin yang sama dapat berfungsi seperti sihir dengan satu anak dan gagal dengan anak yang lain. Teknik disiplin yang berkesan adalah yang sesuai dengan keperibadian anak anda dan keperibadian anda. Walaupun ruang untuk berdiam diri mungkin lebih sesuai untuk sesetengah kanak-kanak, waktu rehat mungkin paling sesuai untuk yang lain.

6. Memimpin kepada disiplin diri

Matlamat utama disiplin adalah untuk tidak membuat anak-anak “bertindak baik” ketika mereka diawasi. Disiplin yang berkesan adalah membantu anak belajar menguruskan tingkah laku mereka sendiri.

Strategi disiplin diri yang berkesan membantu anak-anak menghilangkan tingkah laku yang tidak baik dan mengajar mereka untuk mengamalkan tingkah laku yang sesuai. Disiplin diri hanya boleh berlaku sekiranya lima ciri yang disenaraikan di atas dipatuhi.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top