Didik Anak Jadi Lebih Disiplin : 8 Basic Tips For Parents

Sebenarnya taki kira apa pun cara untuk disiplin kan anak, matlamat sebenar ibu bapa  adalah untuk mendidik anak-anak menjadi orang yang berdisplin dan berdikari dalam pada masa yang sama. Sikap disiplin dapat membantu anak-anak untuk menahan daripada mencuba atau melakukan perkara yang tidak elok dan memberi kesan yang negatif pada mereka. Sebagai contoh, anak-anak yang berdisplin akan tahu susun jadual dan jaga masa. Sekiranya mereka sedang bermain permainan video, mereka akan tetapkan masa untuk berhenti dan sambung sama ada belajar atau buat kerja sekolah yang telah diberikan oleh guru mereka. Atau situasi lainnya anak-anak yang berdisplin tidak akan curi-curi makan makanan ringan atau jajan sebelum waktu makan. Sikap disiplin yang diterapkan dalam diri anak-anak mampu membentuk mereka menjadi orang yang berdisiplin dan bertanggungjawab kelak dewasa nanti.

Budak kecil disiplin dalam bersukan

Berikut adalah 8 perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu anak anda belajar dan mengamalkan disiplin diri.

  1. Sediakan Struktur

Buat jadual harian untuk anak anda dan mereka akan terbiasa dengan rutin harian mereka. Apabila anak anda tahu apa yang seharusnya mereka lakukan, mereka akan cenderung kurang terganggu oleh aktiviti lain. Rutin untuk waktu pagi yang baik dan tersusun dapat membantu anak-anak untuk tahu bila waktunya untuk ambil sarapan, gosok gigi, dan siapkan diri. Rutin untuk selepas sekolah yang bagus pula didik anak-anak bagaimana untuk membahagikan masa mereka antara kerja sekolah, kerja rumah, dan aktiviti yang menyeronokkan di mana mereka boleh beriadah. Dan rutin waktu tidur yang konsisten akan membantu anak-anak berehat dan tidur lebih cepat.

  1. Terangkan Sebab Di Sebalik Peraturan Anda

Anak-anak juga berhak untuk membuat pilihan dalam hidup mereka dan penting ibu bapa untuk ajar anak-anak untuk berani buat pilihan dan tidak bergantung pada orang lain. Pendekatan yang berwibawa adalah yang terbaik kerana dapat membantu anak-anak untuk memahami sebab-sebab peraturan tersebut. Daripada memberi arahan seperti “Buat kerja rumah sebab ibu suruh”,  lebih baik jika terangkan kenapa anak-anak perlu buat kerja sekolah dan beritahu apa sebabnya.

Ini dapat membantu meningkatkan pemahaman anak-anak untuk faham setiap peraturan dan sebab-sebabnya. Sifat anak-anak yang ingin tahu pasti akan tanya kenapa mereka perlu lakukan sesuatu, dan tak salah pun kalau nak terangkan tapi terangkan secara ringkas dan paling  mudah untuk difahami oleh anak-anak.

  1. Tunjukkan akibat/pengajaran jika ingkar

Kadang-kadang, kesilapan yang dilakukan juga boleh jadi satu pengajaran untuk anak-anak.

Mungkin satu hari anak-anak terlupa nak susun jadual sebelum waktu sekolah, dan  tertinggal buku di rumah dan bakal dimarahi oleh guru. Atau anak anda mungkin terlupa untuk mengunci jam loceng dan terbangun lewat keesokan harinya dan tertinggal bas sekolah, ini akan memberi peringatan untuk si anak untuk sentiasa kunci jam sebelum masuk tidur atau mereka akan tertinggal bas sekali lagi.

Penting untuk adanya rasa tanggungjawab terhadap diri sendiri. Proses disiplin kan anak-anak tidak akan menjadi kalau ibu bapa terlalu memaksa atau menekan anak-anak.

Sentiasa terangkan dengan jelas dan mudah kepada anak-anak kesan atau akibat yang bakal mereka akan hadapi jika tidak berbuat sesuatu dengan betul. Sebagai contoh, anak-anak perlu masuk tidur lebih awal supaya tidak bangun lewat pada keesokan hari atau mereka akan ketinggalan bas. Sentiasa beri mereka pilihan supaya mereka tahu setiap keputusan yang dibuat akan memberi kesan yang berbeza sama ada baik atau buruk. Jika keputusan yang dibuat oleh anak itu salah, latih mereka untuk hadapi masalah sendiri dan tidak mengharapkan bantuan orang lain.

  1. Membentuk Perilaku Secara Peringkat

Disiplin diri adalah proses yang makan masa dan memerlukan bertahun-tahun untuk mengasah dan memperbaiki. Gunakan strategi disiplin yang sesuai dengan usia untuk membentuk tingkah laku selangkah demi selangkah. Sekiranya perlu, berikan peringatan kepada anak anda untuk melihat carta sehingga dia dapat melihat carta dan melakukan setiap tugas sendiri. Akhirnya, dia akan memerlukan lebih sedikit peringatan dan tidak memerlukan carta apabila disiplin diri bertambah baik Bila-bila masa anak anda belajar kemahiran baru atau memperoleh lebih banyak kebebasan, bantu dia melakukannya selangkah demi selangkah.

  1. Puji Tingkah Laku yang Baik

Beri perhatian dan pujian positif setiap kali anak anda menunjukkan disiplin diri. Tunjukkan tingkah laku baik yang ingin anda lihat lebih kerap. Beri pujian ketika anak-anak melakukan sesuatu tanpa memerlukan peringatan. Kadang-kadang tingkah laku yang baik tidak disedari dan memberi pujian kepada anak-anak kerana membuat pilihan yang baik meningkatkan kemungkinan mereka akan mengulangi tingkah laku itu.

  1. Ajar Cara Menyelesaikan Masalah

Ajar cara menyelesaikan masalah dan bekerjasama untuk menyelesaikan masalah tertentu yang berkaitan dengan disiplin diri. Kadang kala, menanyakan kepada anak-anak apa yang mereka fikirkan akan bermanfaat dapat menjadi pengalaman membuka mata yang dapat menghasilkan penyelesaian kreatif. Sekiranya tidak berjaya, cuba minta dia tinggal selepas sekolah untuk melihat apakah dia dapat menyelesaikannya sebelum dia pulang. Terus mencuba penyelesaian yang berbeza sehingga anda dapat mencari sesuatu yang berkesan sambil membuatnya terlibat dalam proses tersebut.

  1. Model Disiplin Diri kepada anak-anak

Kanak-kanak belajar dengan baik dengan menonton orang dewasa. Sekiranya anak anda melihat anda menunda-nunda atau memilih untuk menonton TV daripada mencuci pinggan, mereka akan mengikut kebiasaan anda. Jadikan keutamaan untuk memodelkan disiplin diri. Mungkin anda menghabiskan terlalu banyak wang, makan terlalu banyak, atau hilang sabar ketika anda marah. Jelaskan kepada anak anda bahawa anda ingin melakukan yang lebih baik.

  1. Ganjaran Tingkah Laku yang Baik

Sistem ganjaran dapat mensasarkan masalah tingkah laku tertentu. Anak yang lebih tua yang sukar untuk membuat kerja rumah tepat pada waktunya dan menyelesaikan tugasnya mungkin mendapat manfaat. Hentikan mereka ketika anak anda mula mendapat disiplin diri. Perlu diingat bahawa terdapat banyak ganjaran yang tidak memerlukan wang. Gunakan keistimewaan tambahan, seperti waktu elektronik, untuk memotivasi anak anda untuk menjadi lebih bertanggungjawab.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top