12 Makanan Ringan Sihat Untuk Anak-anak Anda : 101 Tips To Stay Healthy

Syarikat pengeluaran makanan ringan sangat bijak dalam mereka dan mencipta jajnan yang mampu menarik perhatian lebih-lebih lagi kanak-kanak. Ada makanan ringan yang berbentuk watak kartun kegemaran kanak-kanak dan ada juga jajan yang dapat hadiah mainan mini percuma untuk setiap pembelian jajan. Kanak-kanak yang sedang membesar sering berasa lapar sebelum waktu makan. Walau bagaimanapun, banyak makanan ringan yang dibungkus untuk kanak-kanak adalah sangat tidak sihat. Makanan ringan atau bahasa pasar dipanggil jajan selalunya mengandungi bahan pemanis yang banyak dan bahan tiruan sahaja. Pada waktu lapang atau waktu sebelum makan anak-anak adalah lebih baik jika ibu bapa berikan mereka makanan tambahan yang penuh nutrient dan bukan bagi jajan. Isi perut anak anda dengan makanan yang lebih berkhasiat dan hindarkan mereka daripada pengambilan makanan ringan yang memudaratkan. Berikut adalah senarai makanan ringan yang mesra untuk kanak-kanak yang sihat dan lazat.

Makanan ringan yang warna warni dan berkhasiat untuk anak-anak

  1. Yogurt

Yogurt adalah makanan ringan yang sangat baik untuk anak-anak kerana sumber protein dan kalsium yang baik. Kalsium sangat penting untuk tulang anak yang sedang berkembang. Beberapa yogurt juga mengandungi bakteria hidup, yang bermanfaat untuk sistem pencernaan. Sebilangan besar yogurt yang dipasarkan kepada anak-anak tinggi gula. Sebagai gantinya, pilih yogurt biasa, lemak penuh dan maniskannya dengan buah segar atau sedikit madu. Namun, pastikan untuk tidak memberikan madu kepada bayi berusia di bawah 12 bulan, kerana mereka berisiko lebih besar terkena jangkitan serius yang disebut botulisme.

  1. Popcorn

Anda mungkin menganggap popcorn sebagai makanan ringan, tetapi ia benar-benar bijirin yang berkhasiat Selagi anda tidak menenggelamkannya di topping yang tidak sihat, popcorn boleh menjadi makanan ringan yang sihat untuk anak-anak. Udara popcorn anda sendiri, taburkan dengan sedikit mentega, dan taburkan sedikit keju Parmesan parut di atasnya. Namun, berhati-hatilah ketika menawarkan popcorn kepada anak-anak yang lebih muda, kerana boleh membahayakan tersedak.

  1. Saderi dengan kacang tanah dan kismis

Saderi dengan selai kacang dan kismis, kadang-kadang disebut “semut di log,” adalah cara yang menyeronokkan untuk membuat anak anda makan sayur. Potong tangkai saderi menjadi tiga atau empat keping, sebarkan selai kacang di dalam saderi, dan susun beberapa kismis di atas mentega kacang. Ketiga-tiga makanan ini digabungkan memberikan keseimbangan karbohidrat, protein, dan lemak yang baik. Pastikan anda membeli mentega kacang tanpa tambahan gula atau minyak sayuran.

  1. Kacang

Kacang tinggi lemak sihat, bersama dengan serat dan antioksidan. Lemak diet penting untuk menyokong pertumbuhan pada kanak-kanak. Doktor biasa mengesyorkan menahan kacang dari kanak-kanak kerana risiko reaksi alergi, tetapi bukti yang lebih baru menunjukkan bahawa memperkenalkan kacang pada usia dini menurunkan risiko ini. Walaupun begitu, kacang boleh menjadi bahaya tersedak, jadi pastikan anak anda dapat mengatasi teksturnya sebelum memberikan kacang sebagai makanan ringan.

  1. Oatmeal

Oatmeal adalah sarapan pagi yang sihat untuk anak-anak tetapi juga menjadikan makanan ringan yang enak. Oat tinggi serat larut, yang meningkatkan jumlah bakteria bermanfaat di saluran pencernaan, bersama dengan manfaat kesihatan lain (13 Sumber Dipercayai). Langkau paket berperisa, yang tinggi gula, dan buat tepung gandum anda dengan gandum gulung keseluruhan. Masukkan kira-kira 1/8 sudu kayu manis dan sebilangan epal dadu untuk rasa manis. Sekiranya anda membuat oatmeal dengan susu dan bukannya air, ia akan menambahkan sedikit protein dan kalsium tambahan.

  1. Sekeping keju

Keju kebanyakannya terdiri daripada protein dan lemak dan merupakan sumber kalsium yang baik. Kajian menunjukkan bahawa makan keju dan produk tenusu lain dikaitkan dengan kualiti diet keseluruhan yang lebih baik. Makanan tenusu penuh lemak secara signifikan menyumbang kepada keperluan pemakanan kanak-kanak untuk kalsium, magnesium, dan vitamin A dan D. Keju menyediakan anak-anak dengan protein berkualiti tinggi, yang diperlukan untuk pertumbuhan yang betul. Protein juga akan membantu mereka merasa kenyang di antara waktu makan. Lebih-lebih lagi, beberapa kajian menyatakan bahawa kanak-kanak yang makan keju cenderung tidak mendapat rongga.

  1. Telur rebus

Simpan telur rebus di dalam peti sejuk untuk mendapatkan makanan yang cepat dan tinggi protein. Telur sangat berkhasiat dan makanan ringan yang sangat baik untuk anak-anak. Mereka menyediakan protein berkualiti tinggi dan beberapa vitamin dan mineral, termasuk vitamin B12, riboflavin, dan selenium. Mereka juga mengandungi lutein dan zeaxanthin, dua karotenoid yang bermanfaat untuk kesihatan mata. Selain itu, mereka adalah salah satu sumber makanan kolin terbaik, vitamin yang diperlukan untuk perkembangan otak yang betul.

  1. Jeruk

Jeruk adalah timun yang telah diperam dalam garam dan air. Mereka adalah sumber vitamin K yang baik, dan beberapa produk juga mengandungi bakteria probiotik, yang baik untuk sistem pencernaan. Jeruk yang mengandungi cuka tidak mengandungi probiotik, jadi lihatlah di bahagian sejuk di kedai runcit untuk jeruk dengan kultur hidup. Elakkan jeruk manis, yang tinggi gula tambahan.

  1. Keropok bijirin penuh dan mentega kacang

Anda boleh membuat keropok sandwic sendiri dengan menyebarkan sedikit mentega kacang, seperti mentega badam, pada keropok gandum. Makanan ringan ini mempunyai keseimbangan protein, karbohidrat, dan lemak yang baik. Namun, pilih keropok untuk anak-anak anda dengan berhati-hati. Banyak keropok penuh dengan tepung halus, minyak terhidrogenasi, dan juga gula. Sebagai gantinya, pilih keropok yang dibuat dengan 100% biji-bijian dan biji-bijian.

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top