Jadikan Makanan Sihat Sebagai Teman Anak : 8 Method Persuade Kids To Be Healthy

makanan sihat
ita sebagai ibu bapa kena ambil tahu sedikit sebanyak tentang pemakanan anak-anak kerana melalui makanan sihat juga boleh memberi kesan terhadap pertumbuhan dan pembesaran anak-anak.

Lain anak lain ragamnya, ada yang suka dengan makanan sampai ibu terpaksa pantau dan kawal, ada juga anak yang susah sangat nak makan sebab tiada selera atau terlampau cerewet. Namun kita sebagai ibu bapa kena ambil tahu sedikit sebanyak tentang pemakanan anak-anak kerana melalui makanan sihat juga boleh memberi kesan terhadap pertumbuhan dan pembesaran anak-anak.

Ibu bapa juga boleh mencuba 8 petua dibawah ini untuk menjadikan waktu makan anak anda lebih lancar.

Cara menjadikan makanan sihat sebagai teman anak

  1. Sentiasa menawarkan pilihan

Kita yang dewasa pun tak suka jika dipaksa untuk melakukan sesuatu tanpa rela, inikan pula anak-anak. Tidak ada yang suka dipaksa untuk melakukan sesuatu, terutama sekali kanak-kanak atau anak-anak yang lebih tua yang berpendapat mereka juga berhak untuk membuat pilihan dan tidak dipaksa oleh mana-mana pihak. Prinsip ini juga berlaku di meja makan. Ibu bapa masih boleh beri dan didik anak-anak untuk membuat keputusan dan pilihan sama ada pilih hirisan buah epal, saderi atau kekacang. Dalam pada yang sama, ibu bapa boleh juga ajar anak-anak untuk makan makanan yang sihat. Nampak macam kecil, dan remeh, namun ianya memberi impak yang sangat besar lebih-lebih lagi perkembangan anak-anak. Anak-anak akan berasa lebih teruja untuk makan dan cuba makan makanan yang baru kerana mereka akan merasakan seolah-olah itu adalah idea mereka.

  1. Biarkan mereka kawal pinggan mereka

Biarkan anak anda untuk kawal pinggan mereka sendiri juga adalah salah satu cara lain untuk membiarkan mereka menggunakan kebebasan mereka dan membuat mereka berminat untuk mencuba makanan baru. Anak-anak mungkin perlukan beberapa kali percubaan, tetapi kebanyakan kanak-kanak akan lebih bersedia untuk memilih makanan yang sihat ke pinggan mereka sendiri, jika mereka dah dididik untuk membuat pilihan. Makanan biasanya merangkumi protein, karbohidrat kompleks, sayur-sayuran, buah dan susu atau makanan kaya kalsium. Dengan memberikan pilihan kepada anak anda

  1. Memperkenalkan makanan baru

Anak-anak secara semula jadi curiga dengan perkara baru, dan itu termasuk dengan makanan sihat. Jadi apa penyelesaiannya? Gabungkan makanan baru dengan pilihan sihat yang sudah disukai anak anda. Walaupun mereka membentuk selera dan kebiasaan pilihan mereka, pastikan untuk memperkenalkannya dengan berbagai makanan sayuran segar dan buah-buahan, biji-bijian, protein. Ini mungkin menjadikan mereka tidak menjadi pemakan yang cerewet di kemudian hari.

  1. Pilih makanan ringan 

Semua kategori umur suka dengan makanan ringan, tapi dalam pada masa yang sama penting juga untuk tidak ambil secara berlebihan. Sentiasa pastikan portion makanan ringan untuk anak anda kecil. Tambahan pula, kita sebagai ibu bapa seboleh mungkin nak pastikan supaya selera anak-anak masih ada sebelum masa makan.

Namun jika anak-anak masih mahukan makanan ringan sebelum masa makan, seeloknya beri mereka makanan ringan yang berunsurkan sayuran, kekacang atau buahan. Pemakanan anak-anak sangat penting dalam tumbuhpembesaran anak-anak dan seeloknya jika tidak ajar anak-anak untuk makan makanan ringan seperti coklat atau gula-gula atau makanan ringan yang mempunyai pewarna dan perasa tiruan.

  1. Beri anak-anak melihat cara proses makanan

Anak-anak cenderung berminat untuk rasa makanan yang sihat jika mereka sudah berminat dan terdedah kepadanya pada awal usia. Anak-anak sememangnya ingin tahu sehingga memberi mereka peluang untuk pergi ke ladang atau pasar tani tempatan akan meminati minat mereka terhadap makanan seperti sayur-sayuran, biji-bijian, buah dan tenusu. Biarkan mereka meneroka dan mencari pelbagai bentuk dan warna sayur-sayuran dan buah-buahan yang tumbuh dan memilih mana yang paling sesuai untuk mereka. Untuk aktiviti lain, tunjukkan kepada mereka gambar atau video yang menerangkan bagaimana makanan berfungsi di dalam badan.

  1. Ajak anak memasak bersama

Kanak-kanak lebih cenderung untuk mencuba makanan baru sekiranya mereka telah membantu dalam membuatnya. Tugas asas seperti mengukur bahan, mengaduk mangkuk adalah titik permulaan yang baik. Semasa mereka melakukan tugas-tugas mudah ini, mereka akan melihat bagaimana hidangan penuh dan keseluruhan makanan disatukan, memberikan mereka asas untuk menyediakan makanan sihat mereka sendiri ketika mereka semakin tua. Memasak dengan kanak-kanak kadang-kadang bermaksud memasak lebih perlahan dan lebih sederhana, tetapi hasilnya berbaloi.

  1. Jangan paksa

Walaupun memaparkannya kepada makanan baru dan cara menyediakannya dapat membantu meningkatkan pemakanan petualang, tidak mungkin mereka akan menyukai setiap makanan. Sebenarnya, di sebalik usaha terbaik anda, anda mungkin mempunyai pemilih yang pilih-pilih. Bagi mereka yang pemilih terus berusaha. Makanan mesti selalu ditawarkan dalam pelbagai bentuk dan dengan perasa yang berbeza. Jangan sekali-kali memaksa atau mendorong pemakan yang suka memilih di sekitar anda, lakukan sahaja yang anda boleh untuk mendorong mereka.

  1. Pimpin dengan teladan

Anak-anak sangat dipengaruhi oleh persekitaran mereka  ini termasuk budaya, media dan keluarga. Pengaruh ibu bapa sangat penting. Sikap dan tabiat ibu bapa di sekitar makanan boleh menyebabkan pemakanan yang sihat atau tidak teratur. Mendedahkan kanak-kanak kepada pelbagai makanan sihat dan baru. Puji mereka apabila memilih makanan yang sihat. Pastikan orang lain di sekitar anak juga makan dengan berkhasiat, sehingga mereka melihatnya menjadi model untuk mereka.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top