Pertumbuhan Rambut Bayi & Cara Lebatkan Rambut Anak: 10 Easy Hack For Babies

pertumbuhan rambut bayi

Salah satu kegembiraan kehamilan ialah membayangkan bagaimana rupa pertumbuhan rambut bayi anda yang baru lahir. Apakah warna mata yang akan mereka miliki? Adakah mereka mempunyai rambut hitam, berambut perang atau coklat. Di mata fikiran anda, anda mungkin membayangkan bayi anda dengan kepala penuh rambut.

Walau bagaimanapun, mengenai rambut bayi yang baru lahir, setiap bayi adalah berbeza. Ada yang dilahirkan dengan rambut tebal, manakala yang lain botak seperti bola boling. Jangan risau ini adalah perkara biasa. Tetapi jika anda sedang mencari cara untuk mempercepatkan pertumbuhan rambut, berikut adalah beberapa helah mudah yang boleh merangsang pertumbuhan rambut bayi.

Pertumbuhan Rambut bayi semasa lahir

Tidak ada cara untuk meramalkan berapa banyak rambut bayi akan ada semasa lahir. Sesetengah bayi dilahirkan dengan banyak rambut dan yang lain dilahirkan tanpa rambut. Walaupun bayi mempunyai rambut semasa lahir, rambut mereka boleh gugur sejurus selepas bersalin, kemudian akan tumbuh semula. Fahami bahawa adalah perkara biasa untuk bayi yang baru lahir tidak mempunyai rambut atau mengalami keguguran rambut! Ia tidak menunjukkan masalah kesihatan yang mendasari.

Warna dan kuantiti rambut bayi semasa lahir sebahagian besarnya disebabkan oleh genetik. Biasanya, pertumbuhan rambut bayi berlaku pada kira-kira minggu ke-30 kehamilan. Jika bayi anda mula tumbuh rambut di dalam rahim, mereka mungkin akan dilahirkan dengan rambut di kepala.

Hormon juga memainkan peranan dalam jumlah rambut bayi baru lahir. Di dalam rahim, paras hormon adalah tinggi, yang boleh mempercepatkan pertumbuhan rambut bayi anda.

Selepas bersalin, paras hormon menurun dengan pantas. Akibatnya, pertumbuhan rambut bayi akan menjadi perlahan. Tidak lama selepas kelahiran, rambut bayi yang baru lahir juga memasuki kitaran pertumbuhan baru. Apabila ini berlaku, rambut mereka mungkin gugur. Bayi itu kemudiannya kekal botak sehingga rambut baru mereka tumbuh.

Intinya ialah tidak ada sebab untuk terlalu bimbang tentang keguguran rambut. Tetapi, boleh difahami, anda mungkin tidak sabar untuk rambut bayi anda tumbuh. Jika ya, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan.

 • Sapukan minyak kelapa

Minyak kelapa kaya dengan vitamin E semulajadi, yang merupakan nutrien dengan sifat antioksidan. Ia bukan sahaja bermanfaat untuk kulit tetapi ia juga boleh menggalakkan pertumbuhan rambut bayi dengan meningkatkan peredaran darah ke kulit kepala.

Minyak kelapa juga menambah kilauan pada rambut dan boleh menghalang keguguran rambut. Untuk membantu merangsang rambut yang lebih tebal dan penuh, sapukan minyak kelapa secara perlahan pada kulit kepala bayi anda beberapa kali seminggu. Ini bukan sahaja melembapkan rambut mereka malah ia juga boleh membantu menghilangkan penutup buaian.

Gunakan minyak kelapa organik atau minyak kelapa dara yang tidak ditapis, bermakna ia belum diproses. Sapukan sedikit pada kulit kepala bayi anda dan biarkan minyak duduk selama kira-kira 20 minit. Bilas kulit kepala mereka dengan air suam.

 • Berus kulit kepala bayi anda

Menyikat, memberus, atau mengurut kulit kepala bayi dengan lembut juga boleh merangsang pertumbuhan rambut bayi. Ini kerana dandanan biasa boleh melonggarkan penutup buaian dan menghilangkan kulit kering.

Selain itu, memberus gigi menggalakkan peredaran darah ke kulit kepala dan folikel rambut. Selepas menggunakan minyak, urut kulit kepala bayi anda dengan lembut dengan jari anda selama beberapa minit. Ini membantu pertumbuhan rambut dan melegakan bayi anda.

 • Syampu dengan kerap

Anda mungkin gugup untuk mencuci rambut bayi anda, tetapi syampu yang kerap memastikan kulit kepala mereka bersih dan juga melonggarkan penutup buaian.

Sebaik sahaja bayi keluar dari fasa baru lahir (di mana anda perlu memandikannya hanya kira-kira sekali seminggu), basuh rambut mereka setiap 2 atau 3 hari. Pastikan anda menggunakan air suam dan syampu bayi yang lembut.,Pengumpulan kotoran pada kulit kepala bayi anda boleh menyebabkan kekeringan, yang boleh melambatkan pertumbuhan rambut.

 • Gunakan perapi rambut

Dengan cara yang sama anda boleh menggunakan perapi rambut pada rambut anda selepas mencuci, anda juga boleh menggunakan perapi pada rambut bayi anda.

Perapi adalah agen pelembap yang menggantikan kelembapan yang dilucutkan oleh syampu. Ia membantu melindungi dan menguatkan rambut, yang boleh menggalakkan pertumbuhan rambut bayi dan mengurangkan kerosakan.

Perapi rambut amat penting jika bayi anda mempunyai rambut bertekstur atau kerinting, yang boleh terdedah kepada kekeringan. Sapukan perapi selepas mencuci, kemudian bilas produk dari rambut bayi anda dengan air suam. Sekali lagi, pilih perapi mesra kanak-kanak yang lembut dan tidak koyak.

 • Gunakan tuala lembut

Apabila mengeringkan rambut bayi anda selepas mencuci dan menyapu, bersikap selembut mungkin. Gunakan tuala lembut untuk mengeringkan rambut mereka. Menggunakan tuala yang keras atau kasar boleh merosakkan folikel rambut muda mereka dan melambatkan pertumbuhan rambut bayi.

 • Kusutkan rambut

Perlu diingat bahawa rambut bertekstur atau kerinting mudah kusut dan membentuk simpulan. Simpulan ini boleh putus, menyebabkan bayi anda kehilangan rambut. Setiap hari, perlahan-lahan gunakan berus lembut untuk mengurai rambut bayi anda.

 

 • Kekalkan pemakanan yang sihat

Pemakanan yang sihat dan seimbang adalah penting untuk membantu bayi anda membesar dengan rambut yang lebih tebal dan penuh. Jika bayi berumur sekurang-kurangnya 6 bulan dan makan makanan pejal, berikan mereka makanan yang kaya dengan zat besi, vitamin A, vitamin B, vitamin D, zink dan protein.

Sebagai contoh, makanan vitamin A yang mesra bayi termasuk:

 • labu butternut
 • labu
 • lobak merah
 • mangga

Makanan yang kaya dengan vitamin B termasuk:

 • kekacang
 • daging
 • telur
 • bijirin penuh
 • kentang

Sayur-sayuran seperti berdaun, kaya dengan zat besi, yang membantu membawa darah dan oksigen ke folikel rambut dan merangsang pertumbuhan rambut bayi.

Jika anda menyusukan anak, penting untuk anda mengekalkan diet yang sihat juga. Pemakanan anda adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi anda. Makanan yang anda makan juga boleh menggalakkan pertumbuhan rambut bayi.

 • Sapukan gelatin pada kulit kepala bayi anda

Gelatin adalah asid amino yang boleh merangsang pertumbuhan rambut apabila digunakan pada kulit kepala bayi. Campurkan 1 sudu teh serbuk gelatin dengan air. Anda juga boleh memasukkan satu sudu teh madu dan satu sudu teh cuka sari apel ke dalam campuran.

Madu adalah antioksidan yang mengembalikan nutrien kepada rambut dan kulit kepala. Sementara itu, cuka sari apel membantu menggalakkan pertumbuhan rambut. Sapukan campuran gelatin pada kulit kepala bayi anda dan biarkan ia duduk selama 10 hingga 15 minit. Bilas gelatin dan syampu rambut bayi anda seperti biasa.

 • Elakkan ikatan rambut

Jika bayi anda mempunyai beberapa helai rambut yang tinggal, anda mungkin tergoda untuk menariknya kembali ke ekor kuda kecil atau menggunakan klip rambut. Tetapi mengikat rambut bayi anda terlalu ketat boleh merosakkan folikel rambut mereka dan menyebabkan rambut gugur. Daripada menggunakan pemegang ekor kuda, gunakan ikat kepala sutera – ia lembut pada rambut.

 • Beri bayi potong rambut

Sesetengah ibu bapa teragak-agak untuk memotong rambut bayi mereka. Tetapi jika bayi anda mengalami keguguran rambut atau bintik-bintik botak, potongan rambut boleh menghilangkan tompok-tompok dan membolehkan rambut mereka tumbuh sekata

Jika anda memutuskan untuk memotong rambut bayi anda, potong helai yang lebih panjang dahulu. Jangan gunakan pisau cukur – anda mungkin memotong kulit kepala bayi anda secara tidak sengaja. Gunakan pemangkas rambut sebaliknya. Selepas memotong rambut bayi, sapukan pelembap pada kulit kepala mereka untuk mengurangkan kekeringan.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top