1,2,3 Quick Tips: Menjaga Bayi Pramatang. Apa yang Ibu Bapa perlu tahu?

Penting untuk menyedari dan mengenali tentang kelahiran bayi pramatang

Penting untuk menyedari dan mengenali tentang kelahiran bayi pramatang, Walaupun ianya lewat pramatang, kelahiran bayi tersebut tidak boleh dilakukan mengikut keselesaan ibu atau pakar obstetrik. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa pengecaman bayi pra-matang yang lebih awal mempunyai risiko yang lebih besar untuk mendapat hasil negatif. Pelbagai usaha harus dilakukan agar bayi dapat bertahan dengan kawasan persekitaran dan mencapai jangka hayat yang panjang.

Ciri-ciri Bayi Lahir Pramatang

Seperti yang kita maklum, kebiasaannya bayi yang normal akan mempumyai berat sekitar 3,17 kg semasa lahir. Manakala, bayi yang baru lahir pramatang mungkin beratnya 2,26 kg atau bahkan jauh lebih rendah. Tetapi dengan adanya bantuan dan berkat kemajuan perubatan, bayi yang dilahirkan setelah 28 minggu kehamilan, dan beratnya lebih dari 1 kg akan mempunyai peluang tinggi untuk bertahan hidup. Purata menunjukkan lapan daripada sepuluh daripada mereka yang dilahirkan selepas minggu ke-30 mempunyai masalah kesihatan atau perkembangan jangka panjang yang minimum, sementara bayi pramatang yang dilahirkan sebelum 28 minggu mempunyai lebih banyak komplikasi serta memerlukan rawatan.

Bagaimana Mengenali Bayi Pramatang Anda

 • Semakin awal kelahiran bayi anda, semakin kecil saiz tubuhnya, semakin besar kepalanya akan kelihatan mengikut saiz badannya, dan semakin sedikit lemak yang dimilikinya
 • Dengan kehadiran lemak yang sedikit, kulitnya akan kelihatan lebih nipis dan lebih telus yang membolehkan anda melihat saluran darah di bawah kulitnya. Dia juga mungkin mempunyai rambut halus yang dipanggil lanugo iaitu di punggung dan bahunya.
 • Bulu di badamnya akan kelihatan lebih tajam dan kurang bulat daripada yang bayi yang normal lahir.
 • Oleh kerana tidak mempunyai lemak pelindung, bayi pramatang tersebut akan berasa sejuk pada suhu bilik yang normal. Atas sebab itu, dia akan ditempatkan segera setelah dilahirkan di inkubator atau di bawah alat pemanasan khas bagi mengelakkan mereka kesejukan. Di sini suhunya dapat disesuaikan agar dia tetap panas.

Bagaimana Tingkah Laku Bayi Pramatang Anda

 • Anda akan menyedari bahawa bayi pramatang anda hanya akan menangis dengan lembut. Jika tidak bayi tersebut mungkin akan mengalami masalah bernafas. Ini kerana sistem pernafasannya masih belum matang.
 • Sekiranya dia berusia lebih dari dua bulan lebih awal, masalah sistem pernafasannya boleh menyebabkan masalah kesihatan yang sangat serius, Hal ini kerana organ lain yang belum matang di tubuhnya mungkin akan tidak mendapat oksigen yang mencukupi. Untuk memastikan masalah ini tidak berlaku, kebiasannya doktor akan bertanggungjawab mengawasinya dengan lebih ketat serta memerhatikan pernafasan dan degupan jantungnya dengan peralatan yang disebut monitor kardio-pernafasan.
 • Sekiranya bayi pramatang tersebut memerlukan bantuan bagi sistem pernafasan, dia mungkin diberikan oksigen tambahan, atau peralatan khas seperti ventilator atau teknik bantuan pernafasan lain yang disebut CPAP (continued positive airway pressure). Ianya dapat digunakan untuk sementara waktu bagi menyokong sistem pernafasannya.

Ibu bapa Bayi Pramatang: Cara Mengatasi Tekanan

Pentingnya penjagaan ini bagi memastikan kelangsungan hidup bayi pramatang anda. Dengan memindahkan bayi pramatang anda ke taska penjagaan khas, ianya mungkin akan menyusahkan anda. Akibat kebimbangan mengenai kesihatannya yang terlalu kuat, anda mungkin akan kehilangan pengalaman memegang, menyusui, dan menjalin hubungan dengannya selepas kelahirannya. Anda tidak akan dapat memegang atau membelainya dengan sesuka hati dan anda tidak akan dapat sentiasa menemaninya.

Bagi mengatasi tekanan daripada pengalaman ini, ibu bapa hendaklah meminta untuk berjumpa dengan bayi anda secepat yang mungkin setelah melahirkan, dan bersikap lebih aktif dalam merawatnya.

 • Luangkan lebih banyak masa bersama di taska penjagaan khas seperti yang diizinkan mengikut keadaan anda dan bayi pramatang anda. Walaupun anda belum dapat membelainya iaitu sehingga dia stabil, sentuhlah dia dengan lebih kerap. Terdapat banyak unit rawatan intensif yang membolehkan ibu bapa melakukan penjagaan kulit ke kulit untuk bayi mereka apabila bayi tidak lagi memerlukan sokongan besar terhadap sistem organ mereka.
 • Anda juga boleh memberinya makan sebaik sahaja doktor membenarkannya. Jururawat akan menunjukkan anda teknik penyusuan susu ibu atau botol yang sesuai mengikut keperluan bayi dan keselesaan anda.
  • Terdapat beberapa bayi pramatang yang pada mulanya mungkin memerlukan cecair yang diberikan secara intravena atau melalui saluran makan yang melalui mulut atau hidung ke dalam perut. Tetapi susu ibu adalah nutrisi yang terbaik, dan menyediakan antibodi dan bahan lain yang meningkatkan daya tahan tubuh bayi dan membantunya melawan jangkitan.
  • Terdapat beberapa kes, iaitu jika bayi pramatang anda sukar untuk menyusu dari payudara, anda boleh mengepam susu ibu bagi bertujuan menyusu melalui tiub atau botol. Setelah anda dapat memulakan penyusuan susu ibu secara langsung, bayi anda harus kerap menyusu untuk meningkatkan bekalan susu anda. Walaupun begitu, ibu kepada bayi pramatang kadang-kadang merasa ianya perlu untuk terus menggunakan pam payudara selain kerap memberi makan untuk mengekalkan bekalan susu yang baik.
 • Anda mungkin telah bersedia untuk pulang ke rumah, tetapi ingatlah bahawa bayi anda sentiasa berada di tangan yang baik, dan anda dapat mengunjunginya mengikut yang anda mahukan. Anda boleh menggunakan masa anda dari hospital untuk berehat dan membuat persiapan kediaman dan keluarga anda untuk kelahiran bayi anda, dan membaca buku sebagai ibu bapa bagi mengetahui cara menjaga bayi pramatang. Walaupun anda pulang ke rumah, jika anda mengambil bahagian dalam pemulihan bayi anda dan mempunyai banyak hubungan dengannya selama ini, semakin baik anda mengawal keadaannya, semakin mudah anda merawatnya ketika dia di taska penjagaan khas.
 • Sebaik sahaja doktor membenarkannya, sentuh, pegang, dan belailah bayi anda dengan sangat lembut.
 • Pakar pediatrik anda sendiri boleh mengambil bahagian, atau sekurang-kurangnya memberitahu mengenai rawatan segera yang diperlukan bagi bayi anda. Oleh kerana itu, dia akan dapat menjawab sebahagian besar dari soalan anda.

Bayi anda akan bersedia untuk pulang setelah dia dapat bernafas dengan sendirinya, dapat menjaga suhu badannya, dapat diberi makan oleh payudara atau botol, dan dapat menambah berat badan dengan stabil.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top