Adik-Beradik Penyeri Hidup – Benefits

banyak kajian menarik mengenai adik-beradik sama ada lelaki atau perempuan yang mungkin anda akan dapati sangat menyeronokkan dan menarik.  

Perhatian untuk semua ibu-ibu yang mempunyai seorang anak atau mungkin dua atau lebih – atau mereka yang merancang untuk mempunyai lebih daripada satu: Walaupun ternyata tanggapan bahawa kelahiran dapat menentukan keperibadian kita agak tidak kedengaran saintifik seperti yang pernah dipikirkan, terdapat banyak kajian menarik mengenai adik-beradik sama ada lelaki atau perempuan yang mungkin anda akan dapati sangat menyeronokkan dan menarik. 

Kelebihan Adik-Beradik

Adik-beradik akan sering meluangkan masa sesama mereka lebih banyak berbanding mereka dengan orang lain. Kebiasaannya. anak kecil akan sering kali bergaul dengan adik-beradiknya yang lebih berusia. Ketika mereka sedang membesar dan hampir berumur 11 tahun, mereka telah menghabiskan kira-kira 33 peratus dengan mengisi masa lapang mereka dengan bersama. Walaupun mereka semakin membesar dan mempunyai kepentingan dan tanggungjawab yang lain, kanak-kanak masih akan menghabiskan sekurang-kurangnya 10 jam seminggu dengan adik-beradik mereka – dalam keluarga besar jumlahnya sama seperti 17 jam seminggu.

Adik-beradik mempunyai pengaruh besar terhadap pandangan, keperibadian dan tingkah laku kita. Lebih-lebih lagi daripada ibu bapa kita (yang kurang memberi kesan ke atas sama anak-anak mereka berbanding dengan ada penagruh lain dalam kalangan anak-anak mereka juga yang merokok atau minum, sebagai contoh, daripada abang atau adik mereka). Lapan puluh peratus daripada kita menghabiskan sekurang-kurangnya satu pertiga daripada kehidupan kita dengan saudara atau adik-beradik, menurut beberapa penyelidikan, tiada apa yang dapat menandingi atau enyerupai hubungan atau ikatan sebenar adik-beradik. Sesetengah kajian juga menunjukkan ia mungkin membawa kepada kebaikan, iaitu akan kurang rasa untuk kemurungan, lebih banyak kepuasan hidup dan keyakinan terhadap diri yang tinggi.

Adik-beradik cenderung menyerupai antara satu sama lain dalam segi rupa dan kecerdasan tetapi bukan personaliti. Walaupun berkongsi ibu bapa dan ibu bapa yang sama, adik-beradik sering kali berbeza dari segi keperibadian mereka. Mengapa ini tidak jelas, walaupun adik beradik cuba untuk membezakan diri antara satu sama lain.

Anak yang lebih tua mungkin lebih bijak. Walaupun ada perdebatan mengenai persamaan, nampaknya ada perbezaan kecil. Beberapa teori telah dikemukakan dan yang paling meyakinkan bahawa saudara kandung yang lebih tua menghabiskan masa mengajar adik-adik mereka, dengan itu dapat memperkuatkan lagi pemahaman mereka sendiri tentang konsep. Ia juga mungkin bahawa anak-anak sulung mampu berjalan dan berdiri dahulu dan menjadikan mereka lebih pandai untuk berdikari kerana mereka dapat lebih banyak perhatian ibu dan ayah dan peluang untuk merasai sepenuhnya sebelum adik mereka ada. 

Adik-beradik yang lebih muda mungkin kurang berisiko dan lebih extroverted.  Kebanyakan adik-adik atau anak anda yang lebih muda dan bongsu sering kali seorang yang sangat peramah dan mudah bergaul dengan orang lain. Mereka juga dalam golongan yang gemar ambil risiko. Ada juga yang percaya bahawa hal ini berlaku kerana ahli keluarga yang paling muda dan bongsu terpaksa bersuara dengan lantang, kuat dan jelas dan mengambil risiko hanya kerana ingin dapatkan perhatian daripada ahli keluarga mereka yang lebih berusia.

Adik-beradik yang lebih muda cenderung mempunyai alahan yang lebih sedikit. Adik-beradik yang lebih muda dan kecil mungkin kurang berkemungkinan untuk menghidapi sebarang jenis alahan atau ekzema berbanding adik-beradik mereka yang lebih tua, mungkin kerana pada masa mereka tiba terdapat banyak kuman di persekitaran rumah terima kasih kepada saudara-saudara yang lebih tua. Dan kuman pula dapat membantu membina sistem imun yang lebih kuat.

Hanya separuh daripada adik beradik berkongsi tahap kejayaan ekonomi dan pendidikan yang sama. Dengan kata lain, anatara contoh pasangan adik-beradik yang berjaya dan dikenali ialah saudara perempuan Williams, saudara-saudara Bush atau Julianne dan Derek Hough bukanlah norma, beberapa penyelidikan telah dijumpai.

Lebih senang atau selesa bila berbincang tentang percintaan. Menurut kajian, lelaki dengan saudara perempuan didapati mempunyai masa yang lebih mudah memulakan dan mengekalkan perbualan dengan jantina yang bertentangan. Begitu juga, saudara perempuan yang mempunyai saudara lelaki sama ada abang atau adik lelaki lebih cenderung untuk tersenyum dan boleh dijadikan satu perbualan apabila bercakap tentag pasangan saudara perempuan tersebut.

Mempunyai adik-beradik dapat mengekalkan berat badan. Terdapat satu kajian didapati risiko kejatuhan obesiti sebanyak 14 peratus untuk setiap saudara tambahan dalam rumah tangga, sekurang-kurangnya di kalangan anak perempuan. Mungkin ini kerana saudara kandung cenderung untuk saling menjaga secara fizikal.

Lebih banyak adik-beradik yang anda miliki, semakin sikit kemungkinan ibu bapa untuk bercerai. Bagi setiap adik beradik, kemungkinan perceraiannya jatuh sebanyak 2 peratus, sekurang-kurangnya mengikut satu kajian baru-baru ini. Lebih banyak adik beradik boleh bererti lebih banyak pengalaman berurusan dengan orang lain – dan itu seolah-olah membuat kelebihan ketika merundingkan upacara perkahwinan.

Ibubapa benar-benar lebih memilih satu kanak-kanak dari yang lain. Satu pasukan penyelidik mendapati bahawa 65 peratus daripada ibu dan 70 peratus daripada bapa mempunyai kegemaran – biasanya anak yang lebih tua. Walaupun kebanyakan ibu bapa menafikan ini menjadi kenyataan, sekurang-kurangnya beberapa kajian menunjukkan sebaliknya.

Rajah 1: Seorang gadis kecil yang sedang rasa perut ibunya
Memutuskan Bila Masa Yang Sesuai Untuk Tambah Anak

Sama seperti memutuskan bila untuk mempunyai anak pertama anda adalah keputusan peribadi, begitu juga memutuskan bila ingin tambah anak lain. Bersikap jujur ​​tentang perasaan dan keupayaan anda dan tanya diri anda soalan-soalan berikut untuk membantu membimbing keputusan anda:

  • Bagaimana perasaan anda? Bagaimana perasaan kedua ibu bapa dengan seorang anak? Adakah anda secara fizikal dan emosi mampu menjaga bayi sekali lagi?
  • Bagaimana Ia Akan Mempengaruhi Kewangan Anda? Bolehkah anda mempunyai anak lain? Sekiranya anda memerlukan penjagaan anak, bolehkah anda membayar untuk membayar dua anak? Adakah anda seorang yang tinggal di rumah dari kerja? Jika ya, berapa lama dan bolehkah anda membuatnya pada satu pendapatan dalam masa yang sama?
  • Berapakah umur anda? Kadang-kadang, usia menentukan bahawa kita mempunyai anak lebih awal daripada yang kita suka. Sekiranya Ibu berusia lebih dari 35 tahun, kesuburannya semakin berkurang dan tingkap mempunyai anak lain yang semakin cepat. Jika anda berusia 20 atau 30 tahun anda mempunyai lebih banyak masa untuk mengosongkan anak-anak anda tanpa terlalu bimbang tentang masalah kesuburan.
  • Adakah Anda Dan Perjanjian Rakan Anda? Adakah pasangan atau pasangan anda mahukan anak lain? Ia amat penting untuk berada di halaman yang sama. Anda berdua harus bersiap sedia dan mengalu-alukan anak lain.
  • Apakah Pencapaian Yang Akan Datang Untuk Anak Anda yang Lebih Lama? Adakah anda akan berada dalam lemparan latihan tandas, menghantar anak anda ke sekolah prasekolah atau sekolah rendah atau menjangkakan perubahan kehidupan besar lain (langkah atau pekerjaan baru, mungkin?). Pertimbangkan bagaimana bayi baru akan memberi impak kepada anda dan juga anak pertama anda. Adakah anda mempunyai masa untuk memberi perhatian kepada kedua-dua mereka dan diri sendiri?

Seperti yang anda dapat lihat terdapat banyak faktor yang berlaku apabila merancang untuk mempunyai anak lain. Masa terbaik untuk anda bukanlah masa terbaik untuk kakak atau kawan atau jiran anda. Perlu diketahui keadaan keluarga anda dan bagaimana keadaannya sekarang, kemudian gunakannya sebagai panduan untuk merancang kehamilan anda yang akan datang.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top