Bassinet vs. Cradle. Apa Bezanya? – New Discover for New Mum

Bassinets menyediakan kawasan tidur yang selesa yang berbentuk seperti bakul untuk bayi yang baru lahir.

Apabila memikirkan perkara-perkara yang sebenarnya diperlukan oleh bayi, apa yang bermain dalam fikiran? Seiring  dengan kasih sayang, makanan, tempat tinggal, pakaian dan kerusi kereta, tempat yang selamat untuk tidur pasti akan terhasil satu senarai yang tidak boleh dirunding.

Ia boleh menjadi mudah diliputi oleh pelbagai pilihan untuk bassinets, dan crib.. Sekiranya anda berasa sedikit keliru dengan perbezaan antara setiap pilihan yang ada dan bertanya-tanya mana yang paling sesuai untuk keluarga anda, ketahuilah bahawa anda tidak bersendirian.

Berikut adalah pecahan untuk setiap jenis katil bayi dan beberapa ciri yang perlu anda cari semasa membeli-belah.

Figure 1: Bassinet
Apa itu Bassinet?

Bassinets menyediakan kawasan tidur yang selesa yang berbentuk seperti bakul untuk bayi yang baru lahir. Pangkalan yang stabil dapat menaikkan bassinet pada ketinggian yang kira-kira mencecah pada paras pinggul ketinggian orang dewasa. Dengan struktur yang lebih tinggi dan kawasan katilnya yang cetek, ramai ibu bapa mendapati mereka dapat meletakkan bayi mereka dalam bassinet dengan lebih mudah daripada bersandar di sisi katil bayi.

Bassinets sering memaparkan unsur-unsur hiasan seperti hud, rompol atau sisi kusyen, dan katil biasanya disertakan. Walaupun sesetengah model mempunyai kaki pegun, banyak roda ciri yang memudahkan untuk menggerakkan bassinet di sekitar rumah anda.

Bassinet jauh lebih kecil daripada buaian dan biasanya mengambil kurang daripada separuh ruang. Akademi Pediatrik Amerika mengesyorkan bahawa bayi untuk tidur di bilik yang sama dengan ibu bapa mereka selama sekurang-kurangnya enam bulan, dan bassinet sangat sesuai untuk ditempatkan di tempat tidur ibu bapa. Ini boleh menjadi kenyataan jika anda mempunyai bilik tidur utama yang kecil.

Sebaik sahaja bayi anda mencapai berat kira-kira 20 paun atau mula berguling, bassinet menjadi risiko dan tidak perlu lagi digunakan. Bergantung kepada berapa cepat bayi anda membesar dan berkembang, anda perlu merancang untuk mengalihkan bayi anda keluar dari bassinet sekitar empat bulan.

Kebaikan

 • Kebanyakan bayi kelihatan lebih suka dan selesa dengan saiz katil yang cukup besar.
 • Bassinets lebih kecil dan berat kurang daripada crib, dan mereka biasanya mudah bergerak di sekitar rumah.
 • Bagi ibu bapa yang ingin berkongsi bilik, bassinet boleh menjadi pilihan yang lebih mudah.
 • Bassinets boleh menjadi pilihan jika anda mempunyai laman ruang yang kecil.
 • Disebabkan sisi pendek dan kedudukan tilam yang tinggi, ibu bapa mudah meletakkan bayi mereka dalam bassinet.
 • Bassinet biasanya lebih murah daripada crib.

Keburukan

 • Saiznya yang lebih kecil dan pusat graviti yang lebih tinggi menjadikan bassinet itu ada kemungkinan untuk jatuh.
 • Pada kadar yang maksimum, anda hanya akan dapat menggunakan bassinet selama empat hingga lima bulan.
Figure 2: Baby Crib
Apa itu Crib?

Dicipta pada abad ke-19, crib pada asalnya merupakan pengubahsuaian bassinet. Ia cepat mendapat populariti sebagai cara yang selamat untuk menjaga bayi yang lebih berusia di atas katil mereka.

Daripada melengkung dan artistik kepada kemas dan minimalis, cribs datang dalam pelbagai gaya dalam tiga reka bentuk utama:

Crib Tradisional – Mempunyai reka bentuk yang ringkas dan bentuk segi empat tepat yang tetap, ini adalah gaya klasik yang telah wujud selama beberapa dekad. Dengan tiada perkakasan tambahan atau kepingan yang boleh ditukar, buaian tradisional sering lebih mudah didirikan.

Crib Mudah Tukar – Model-model ini mempunyai perkakasan dan sisi yang boleh ditanggal dan boleh dikonfigurasi semula ke dalam katil kanak-kanak atau katil bayi. Walaupun jenis katil ini boleh menjadi lebih mahal pada awalnya, ia mungkin terbukti kurang mahal dalam jangka masa panjang kerana anak anda boleh menggunakannya selama bertahun-tahun.

Crib Bulat – Ini jenis buaian paling biasa dan selalu dilihat dan biasanya merupakan pilihan khusus yang lebih mahal. Crib gaya bulat mampu memberikan bayi anda ruang yang paling terbuka dan luas untuk bergerak dan bermain, dan sesetengah orang mungkin mendapati crib bulat ini lebih menarik secara visual.

Crib ini boleh digunakan oleh bayi dari mereka baru dilahirkan sampai ke tahap kanak-kanak. Dengan saiznya yang besar dan pangkalan yang stabil, crib tidak merbahaya dan selamat digunakan selepas bayi anda boleh duduk dan berdiri.

Tetapan sokongan boleh laras membolehkan anda menyesuaikan ketinggian tilam ke tahap aktiviti bayi anda. Walaupun bayi anda baru sahaja lahir dan crib tersebut masih selamat untuk digunakan pada tahap tertinggi, anda tetap perlu menurunkan tilam apabila bayi anda sudah boleh duduk dan sekali lagi sebaik sahaja bayi anda dapat berdiri dengan sendirinya.

Sesetengah katil menawarkan hanya satu seting tilam yang rendah dan mempunyai pintu keselamatan. Bahagian atas berengsel berayun ke bawah untuk membolehkan anda menetapkan bayi anda di buaian dan kemudian ayunan kembali.

Buaian dengan saiz yang standard memegang tilam yang mengukur 52 inci panjang dengan lebar 28 inci. Buaian mini juga disediakan, memegang tilam yang panjang 38 inci dan lebar 24 inci. Bayi mini boleh menjadi pilihan yang baik untuk perjalanan atau jika anda mempunyai sebuah rumah kecil.

Buaian moden terbuat dari kayu atau bahan komposit dan boleh didapati dalam pelbagai warna. Sekiranya anda mahukan perabot nurseri bayi anda sepadan, banyak kedai menawarkan buaian sebagai sebahagian daripada set perabot yang menyelaras.

Kebaikan

 • Buaian mempunyai reka bentuk yang stabil dan kukuh
 • Anda boleh menggunakan buaian untuk tempoh masa yang lebih panjang, walaupun telah beberapa tahun jika ia adalah reka bentuk yang boleh tukar.
 • Jika dibeli sebagai satu set, anda boleh menyelaraskan semua perabot nurseri anda.
 • Tilam bersaiz dan katil yang mudah dijumpai.
 • Buaian mini adalah pilihan.
 • Buaian datang dalam pelbagai pilihan gaya, warna dan reka bentuk.

Keburukan

 • Sesetengah bayi muda boleh menemui ruang terbuka katil bayi untuk mengganggu.
 • Buaian saiz penuh adalah besar, berat dan boleh menjadi sangat sukar untuk bergerak.
 • Mungkin sukar atau mustahil untuk memuat katil bayi di dalam bilik tidur anda.
 • Terutama dengan gaya tukar, katil mungkin mencabar untuk berhimpun.
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top