Bayi Terlalu Letih (4 Tips bayi tidur dengan baik) – Baby Tired

Tidur dan makan adalah keperluan asas manusia. Bayi mengalami masalah susah tidur kerana letih bervariasi dalam intensitas mengikut tahap hutang tidur. Baca lebih lanjut mengenai sebab-sebab bayi menjadi terlalu terlampau dan bagaimana mereka berkelakuan ketika berlebihan.

Apa maksudnya bayi “Overtired”Overtired adalah letih yang keterlaluan.  “Overtired”  terletak di antara “tiredness and exhaustion”.

Tiredness     →         Overtiredness          →         Exhaustion

Tidur adalah keperluan asas manusia yang penting untuk kesejahteraan fizikal kita sebagai pemakanan. Kurang tidur adalah sumber tekanan kepada badan kita, yang memberi kesan kepada kita secara fizikal dan emosi. Overtiredness bermakna badan anda telah melampaui tidur. Ia melibatkan keadaan keletihan fizikal yang mengganggu homeostasis (keadaan keseimbangan dalam badan) dan mengaktifkan sistem tekanan-tindak balas anda.

Sebaiknya jika terlalu sibuk akan datang hormon stress seperti kortisol dan adrenalin banjir aliran darah anda. Ini sering dirujuk sebagai ‘perjuangan atau hormon’ kerana mereka meningkatkan kesedaran anda, mempercepatkan denyutan jantung anda, meningkatkan tekanan darah anda dan menyebabkan ketegangan untuk membina otot anda. Walaupun lelah secara fizikal, minda anda adalah berjaga-jaga. Anda berasa tertekan atau gelisah, bersedia untuk terbang atau bertarung.

Bagaimana mengenali bayi yang “Overtired”

Bayi juga akan menjadi tertekan kerana terlalu letih, tetapi tidak seperti orang dewasa yang akan menjadi lesu jika letih yang berlebihan, bayi dan kanak-kanak pula akan menjadi hiperaktif. Bayi yang kurang tidur.

  • Mendapat kurang daripada purata tidur untuk umurnya (lihat Berapa banyak tidur yang diperlukan oleh bayi)
  • cuba memaksa diri untuk tidur
  • mudah terjaga oleh bunyi bising, contohnya, membuka pintu, bercakap
  • tidur yang sangat sedikit pada setiap hari iaitu hari siang masa biasanya sangat ringkas, misalnya, 20-30 minit
  • kelihatan tidak selesa semasa suapan atau secara berkala enggan makan pada siang hari, dan pada waktu malam baru mempunyai rasa ingin makan
  • tidur dengan jangka masa yang lama pada waktu malam tanpa bangun untuk makan
  • sukar untuk tersenyum
  • mendapati ia semakin sukar untuk tidur ketika tiba waktu tidur
  • Teriakan yang sering dilakukan iaitu mulai dari merengut hingga menangis dengan kuat dan  tidak dapat dikawal
  • mempunyai perhatian yang singkat
  • memerlukan perhatian yang berterusan daripada anda apabila dia terjaga
  • ingin dilakukan secara berterusan, iaitu bila diangkat ditangan anda bayi akan senyap, tetapi bayi akan menangis bila anda meletakkan dia
  • kerap mempamerkan fizikal atau menangis yang keterlaluan
  • mempunyai selera makan yang tidak pernah peka (bayi-bayi ini sering digambarkan sebagai ‘bayi yang lapar’);boleh diberikan makan sekejap sahaja atau tidur sebelum makanan selesai.

Sudah tentu, semua bayi berkelakuan seperti ini dari semasa ke semasa. Ia adalah tahap dan kekerapan yang bayi paparkan perilaku ini, ditambah pula dengan fakta bahawa dia mendapat kurang tidur purata untuk umurnya, yang menunjukkan penurunan tidur.

Tidur Nyenyak

Bayi yang tidurnya tidak dijaga secara berkumpulan biasanya akan tidur dari semasa ke semasa. Tempoh waktu tidur bayi pada waktu malam, tidurnya biasanya tidak lama tanpa memerlukan makanan kerana keletihan fizikal yang berlaku akibat tidak mendapat cukup tidur pada siang hari. Selain itu, kadang-kadang bayi boleh tidur pada siang hari. Dia mungkin tidur selama tempoh yang lama pada siang hari, selepas beberapa hari tidak cukup tidur. Bayi boleh tidur selama 3 atau 4 jam dalam satu tidur atau mereka mungkin mempunyai beberapa naps panjang. Ini bukan sesuatu yang dia mahu lakukan, tapi ia hanya berlaku, untuk memulihkan keseimbangan.

Sebaik sahaja bayi tidur  – mungkin mengambil masa satu atau dua hari bergantung kepada bagaimana tidurnya kurang  – dia akan kelihatan lebih gembira (kerana keseimbangan semula jadi badannya telah dipulihkan). Ia memberi makan lebih baik, menetap untuk tidur lebih cepat dan kurang tegang dan menuntut perhatian anda. Bagaimanapun, jika penyebab kehilangan tidurnya masih belum dapat diselesaikan, pelepasan biasanya hanya bersifat sementara.

Apa yang bayi perlukan untuk tidur dengan baik

Kekurangan tidur sahaja adalah punca utama  kepada bayi, dan ibu bapa. Tetapi kekurangan tidur juga boleh menjadi penyebab utama masalah lain yang kemudian menambah kesakitan kepada bayi. Sebagai contoh:

Overstimulation

Overstimulation berlaku apabila sistem saraf bayi menjadi terlalu banyak oleh rangsangan deria. Bayi menjadi terkejut dengan terlalu banyak berlaku kepadanya atau di sekelilingnya. Terlalu banyak rangsangan adalah tekanan untuk bayi.

Apabila kita letih, kita mahu kedamaian dan ketenangan. Ini kerana kita tidak menikmati atau mengendalikan rangsangan deria dengan baik apabila letih sama seperti bayi. Sekiranya bayi tidak cukup tidur, dia akan sensitif kepada apa-apa jenis rangsangan deria, seperti lampu terang, bunyi yang kuat atau tiba-tiba, memakai baju, mandi atau urut. Jika dia seorang bayi yang baru lahir, mereka lebih terdedah kepada overstimulation kerana ketiadaan sistem sarafnya. Kanak-kanak yang baru lahir boleh terus menangis, walaupun usaha terbaik ibu bapa untuk menenangkan mereka, kerana apa yang dapat dirasakan atau secara harfiah menjadi jam pada akhirnya.

Ketidakselesaan Gastrointestinal 

Apabila bayi terjaga dari tidur masih lelah, atau gelisah atau menangis sebab-sebab yang tidak diketahui, kelaparan biasanya perkara pertama yang diperkatakan. Jika kita percaya bahwa bayi yang lapar akan cuba diberikan lebih banyak makanan kepadanya. Ini mungkin melibatkan menyusu lebih kerap, menawarkan kedua-dua payudara pada setiap makanan, menawarkan formula bayi sebagai tambahan kepada susu ibu, meningkatkan kekerapan suapan botol, meningkatkan jumlah formula yang diberikan pada setiap pemberian makanan. Bayi yang baru dilahirkan (kelahiran hingga 3 bulan) mempunyai keupayaan terhad untuk mengawal pengambilan makanan mereka kerana kehadiran refleks, dan ini menyebabkan mereka terdedah kepada terlalu berlebihan jika ibu bapa tidak berhati-hati. Amalan pemakanan tertentu, khususnya yang bertujuan untuk mendapatkan bayi untuk mengambil lebih banyak susu, dapat menyebabkan bayi mengalami ketidakselesaan / sakit rasa gastrointestinal akibat beban laktosa.

Jika strategi yang disebutkan di atas gagal meningkatkan kualiti tidur bayi – dan mereka akan gagal jika penyebab gangguan tidur bayi tidak berkaitan dengan kelaparan, yang dalam kebanyakan kes adalah – anda mungkin dinasihatkan untuk mencuba menambah bijirin beras kedalam botol bayi dan / atau mula memberi makanan padat bayi pada usia yang sangat awal (sebelum 4 bulan) untuk membantunya tidur lebih baik. Setiap strategi ini mempunyai potensi untuk memberi kesan negatif terhadap keseimbangan pemakanan diet bayi.

Oleh itu, apa yang menyebabkan sebagai masalah tidur bayi adalah disebabkan sebab-sebab yang dijelaskan di bawah – sekarang menjadi lebih rumit jika amalan pemakanan menyebabkan rasa tidak selesa / rasa sakit gastrousus – yang kemudian menjadikannya lebih sukar untuk bayi tidur.

Underfeeding

Tidur dan makan adalah keperluan asas manusia.

Sesetengah bayi yang tidur dengan tidur yang kronik berjuang untuk mendapatkan berat badan yang mencukupi. Bayi yang kurang tidur boleh menjadi terlalu letih untuk memberi makan secara berkesan dan dengan itu terlepas dari makanan yang diperlukan untuk pertumbuhan yang sihat. Bayi yang kurang tidur sering tidur pada waktu yang luar biasa iaitu pada waktu malam, terlalu letih untuk bangun untuk suapan waktu malam.

Bayi yang menyusu ketika tidur mungkin memberi makan secara berkesan. Dalam kebanyakan kes pertumbuhan yang lemah, saya mendapati keletihan bayi yang menyusui kerana tidak mendapat tidur yang cukup untuk menjadi penyumbang utama kepada bekalan yang rendah dan bukannya bekalan rendah yang menjadi punca tidur bayi yang rusak, sekurang-kurangnya pada peringkat awal. Setelah bekalan susu jatuh, ini dapat mengganggu tidur bayi.

Tingkah Laku Makan Yang Sihat 

Apabila kita lelah dari segi fizikal, ia memberi kesan kepada penyelarasan kita dan kita boleh menjadi tidak sabar dan mudah kecewa. Bayi boleh mendapat reaksi yang sama apabila mereka letih. Walaupun bayi mungkin tidak mengalami pertumbuhan yang lemah, kedua-dua bayi yang diberi susu ibu dan botol boleh memaparkan tingkah laku makan yang rapi kerana kurang tidur. 

Pembangunan Yang Tergendala

Kita semua mengalami kesukaran mempelajari kemahiran baru dan mengekalkan maklumat baru apabila kita letih. Dan kita mungkin tidak mempunyai tenaga yang cukup untuk aktiviti fizikal apabila kita penat. Oleh itu, mungkin kekurangan tidur kronik boleh melambatkan perkembangan bayi. Ini tidak bermakna bayi tidak akan mengejar semata-mata, dia mungkin tidak belajar kemahiran baru secepat mungkin.

Kesusahan Ibu Bapa

Tekanan ibu bapa sebagai akibat daripada menjaga bayi yang tidur siang hari demi hari dan malam demi malam boleh jadi masalah untuk bayi kerana ia adalah untuk ibu bapa kerana bayi bergantung kepada orang lain untuk menjaga mereka. Di bawah pengaruh hormon tekanan, kita mempunyai kecenderungan semula jadi untuk bertindak secara agresif atau berundur. Ia tidak menghairankan bahawa bayi dan kanak-kanak berisiko tinggi untuk menerima rawatan yang tidak bertindak balas atau bermusuhan apabila ibu bapa tertekan atau kurang tidur. Malangnya, ini boleh berlaku.

Tidak semua orang menegaskan ibu bapa memberikan penjagaan yang tidak bertindak balas atau bermusuhan, tetapi ia memerlukan usaha yang jauh lebih besar untuk memberikan penjagaan pemahaman yang responsif untuk bayi apabila keletihan daripada semasa anda berehat dengan baik. Malah ibu bapa yang paling lemah dan tenang mempunyai batasan apabila tubuhnya berada di bawah tekanan yang berterusan. Adalah penting bahawa bayi anda mendapat tidur yang dia perlukan untuk mengurangkan tahap kesusahannya. Sama pentingnya anda, ibu atau bapa atau pengasuhnya, juga mendapat tidur yang mencukupi.

Misdiagnosis

Sesetengahnya mengalami gejala-gejala gastrointestinal disebabkan oleh laktosa yang berlebihan (disebabkan oleh kesilapan dalam pengurusan makanan akibat dari andaian-andaian yang salah mengenai penyebab terjadinya tidur bayi dan kekurangan tidur akibatnya) biasanya salah didiagnosis dengan keadaan perubatan seperti kolik, refluks, intoleransi laktosa, alergi protein susu atau intoleransi, bahawa mereka tidak mempunyai.

Ubat-ubatan yang tidak perlu (ubat-ubatan anti-kolik dan ubat antacid) dan perubahan diet seperti bertukar kepada formula bebas laktosa (formula soya dan hypoallergenic bebas laktosa) kerap dilakukan sedikit demi sedikit untuk menyelesaikan masalah kelahiran bayi. kesusahan pada masa itu dan / atau menyebabkan masalah untuk bayi lebih jauh dari trek.

Masalah yang dikaitkan dengan kekurangan tidur bayi

Malangnya, mendapatkan tidur yang cukup bukan proses yang mudah untuk bayi atau kanak-kanak kerana bergantung kepada ibu bapa mereka …

 • Mengenali tanda-tanda awal keletihan. 
 • Sediakan peluang untuk tidur
 • Berikan jadual tidur bayi
 • Pastikan jadual tidur tetap konsisten

kredit:
babycareadvice.com

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top