Mengenalkan “Solid Food” kepada Bayi – 4 hingga 7 bulan

Bila dan bagaimana menambah citarasa dan tekstur baru kepada diet bayi anda.

Bila hendak memulakan “Solid Food”?

Doktor cadangkan untuk memulakan bayi pada solid food sekitar 4 hingga 7 bulan. Sesetengah bayi sudah bersedia untuk “solid food” seawal 3 bulan, tetapi tidak digalakkan untuk lebih awal bayi mula mendapat “solid food” , lebih-lebih lagi dia akan terdedah kepada alahan makanan di kemudian hari.
Pada mulanya, “solid food” hanya akan menjadi tambahan kepada sumber pemakanan utama anak anda iaitu susu ibu atau formula. Oleh itu, tidak perlu risau jika bayi anda tidak bermula pada pepejal atau jika dia tidak makan makanan padat seperti yang anda mahukan.
Adalah penting untuk menentukan sama ada bayi anda bersedia untuk makan makanan pepejal sebelum anda memperkenalkannya. Berikut adalah beberapa tanda kesediaan bayi anda:

 • Refleks pada lidah bayi anda hilang atau berkurangan. Ini refleks semulajadi, yang menghalang bayi dari tercekik pada objek asing, juga menyebabkan mereka menolak makanan keluar dari mulut mereka.
 • Bayi anda boleh menyokong kepalanya sendiri. Walaupun bayi anda tidak dapat duduk dengan sendiri, dia perlu dapat menahan kepala untuk memulakan “solid food”.
 • Bayi anda seolah-olah tertarik dengan makanan. Sekiranya dia menampakkan makanan yang anda makan, menjangkau untuk merebut makanan anda, atau menjilat bibirnya apabila dia berbau makanan baru, dia mungkin menginginkan pelbagai yang datang dengan permulaan pepejal.

Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga alergi makanan, bayi anda lebih cenderung mempunyai alergi maknan juga. Dalam hal ini, anda mungkin ingin mempertimbangkan menunggu sehingga 6 atau 7 bulan sebelum memulakan “solid food” . Membenarkan sistem pencernaan bayi anda berkembang lebih lanjut dapat membantu mengurangkan kemungkinan dia mengalami alergi makanan. Anda juga mungkin mahu menunggu lebih lama daripada biasa jika bayi anda dilahirkan secara awal. Bayi pramatang sering memerlukan lebih banyak masa untuk menguasai pola menghisap-menelan yang diperlukan untuk mengendalikan “solid food”.

Fasa Permulaan

Oleh kerana bayi anda masih mendapat penyusuan susu ibu atau formula, “solid food” hanya “tambahan” buat masa sekarang.  Lagipun, anda kini mempunyai keistimewaan memperkenalkan bayi anda kepada ganjaran menikmati makanan yang baik atau ganjaran yang diharapkannya akan menikmati sepanjang hayatnya.

Adalah lebih baik untuk memulakan dengan bijirin beras untuk rasa pertama bayi anda kepada “solid food”. Inilah caranya untuk memberi bayi anda rasa bijirin beras pertama:

 1. Pastikan kedudukan bayi anda dengan tegak, sama ada di tempat duduk bayi atau bersandar di kerusi tinggi dengan tuala. Jika bayi anda kelihatan agak takut, anda boleh cuba memindahkannya ke pangkuan anda.
 2. Berikan sesuatu kepada bayi anda, seperti sudu bayi atau kerak roti lembut. Ini akan memberikan sesuatu kepadanya untuk memberi tumpuan, supaya anda dapat memberikan bayi anda sesudu yang mempunyai  sesuatu ke dalam mulutnya.
 3. Letakkan sudu bayi (atau sudu kopi kecil jika sudu bayi kelihatan terlalu besar), dengan kira-kira 1/4 sudu bijir nasi di atasnya, dekat dengan bibir bayi anda. Beri dia satu minit untuk mencium dan rasa. Jangan risau jika rasa pertama ini ditolak. Hanya tunggu sebentar dan cuba lagi. Mengharapkan bahawa kebanyakan makanan di dalam sudu akan tersumbat di dagu bayi atau bibir. Sebaik sahaja mukanya dan bib tertutup dalam makanan, jangan lupa mengambil beberapa gambar yang comel untuk merakamkan peristiwa penting!
 4. Selesai memberi makan kepada  bayi dengan susu formula untuk memuaskan kelaparannya. Berusaha untuk meletakkan makanan ke dalam botol bayi anda. Dia perlu membuat sambungan bahawa makanan lazat akan dimakan duduk dan dari sudu. Pengalaman awal ini akan membantu meletakkan asas untuk kebiasaan makan yang baik sepanjang hari.

Jangan paksa masalah ini jika bayi anda menangis atau berpaling apabila anda cuba memberi makan kepadanya. Lebih penting lagi adalah anda berdua menikmati pengalaman ini daripada memastikan bahawa anda berpegang pada jadwal sewenang-wenangnya.

Fasa Kedua

Sekiranya fasa pertama bayi anda berjalan dengan lancar, cubalah memberinya bijirin beras dengan cara yang sama sekali sehari untuk beberapa hari akan datang. Setiap kali bayi anda makan, anda boleh meningkatkan jumlah yang anda makan kepadanya.

Sekarang anda telah memberikan makanan baru kepada anak anda, penting untuk memastikan mata anda terbuka untuk tanda-tanda alergi makanan. Tanda-tanda bahawa anak anda alah kepada bijirin beras termasuk:

 • Kembung perut
 • Peningkatan gas
 • Ruam di sekitar mulut atau duburnya
 • Cirit-birit
 • Hidung atau mata berlari
 • Ketelusan yang luar biasa

Jika anak anda nampak baik selepas tiga hingga empat hari, anda boleh mempertimbangkan memberikan makanan kedua, seperti bijirin oat atau barli. Sebaik sahaja bayi anda telah menguasai ini, cuba anda memberikan sayur-sayuran, buah-buahan, dan daging pula mengikut urutan itu.

Anda perlu tunggu beberapa hari selepas memberi makan bayi anda makanan baru supaya anda dapat menentukan apa-apa reaksi alergi yang mungkin dia ada. Jika anda mengesyaki anak anda menunjukkan tanda-tanda alergi makanan, berjumpa dengan doktor dengan segera.

Solid Food mempunyai cara penyediaan yang berbeza mengikut umur setiap bayi

Makanan dan Larangan Makanan

Sama ada anda bercadang untuk menguruskan bayi anda secara komersial makanan bayi yang disediakan atau yang anda buat di rumah, terdapat beberapa garis panduan umum yang harus anda ikuti:

Makanan bayi yang disediakan

 • Jangan bagi makan bayi anda terus dari balang melainkan anda tahu dia boleh melakukannya. Bakteria dari mulut bayi anda boleh menjejaskan makanan yang tinggal.
 • Ambil balang makanan bayi dalam satu atau dua hari untuk membukanya.

Makanan bayi yang dibuat sendiri

 • Makanan bayi buatan sendiri
  Pertimbangkan untuk memasak, membakar, memasak, atau memasak microwave untuk bayi anda dan bukannya menggoreng atau mendidih – kaedah memasak ini mengekalkan lebih banyak nutrien semula jadi makanan.
 • Elakkan menyiapkan bit, lobak, wortel, sayuran kolar, dan bayam. Di beberapa bahagian negara, sayur-sayuran ini mungkin mengandungi sejumlah besar nitrat dan boleh mengakibatkan anemia pada bayi.
 • Jangan makan susu telur bayi anda, susu lembu, atau madu sehingga dia berusia sekurang-kurangnya 1 tahun.
 • Elakkan buah sitrus, seperti jeruk atau lemon. Buah-buahan ini sangat berasid dan boleh mengakibatkan ruam lampin yang menyakitkan.

Sekiranya anda tidak pasti mengenai sebarang makanan, semak dengan doktor sebelum anda memberikan kepada bayi anda.

Kredit:
Child Care

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top