6 Perkara Yang Perlu Anda Fahami Tentang Jaundice/Demam Kuning-Baby Care and Health

Apakah jaundice bagi bayi yang baru lahir?

Jaundice/penyakit kuning bagi bayi yang baru lahir adalah kekuningan kulit dan mata bayi. Jaundice bagi bayi yang baru lahir sangat biasa dan boleh terjadi apabila bayi mempunyai bilirubin yang tinggi, pigmen kuning yang dihasilkan semasa pecahan sel darah merah normal.

Pada bayi yang lebih tua dan dewasa, hati memproses bilirubin, yang kemudiannya melalui saluran usus. Walau bagaimanapun, hati yang masih baru lahir masih belum matang untuk membuang bilirubin.

Berita baiknya adalah bahawa dalam kebanyakan kes, jaundice bagi bayi yang baru lahir akan hilang sendiri apabila hati bayi berkembang dan ketika bayi mulai memberi makan, yang membantu bilirubin melalui tubuh.

Dalam kebanyakan kes, jaundice akan hilang dalam masa 2 hingga 3 minggu. Jaundis yang berterusan lebih daripada 3 minggu mungkin merupakan gejala keadaan mendasar.

Di samping itu, paras bilirubin yang tinggi boleh menyebabkan bayi berisiko untuk pekak, cerebral palsy, atau lain-lain bentuk kerosakan otak.

Akademi Pediatrik Amerika (AAP) mengesyorkan agar semua bayi yang baru lahir diperiksa untuk penyakit kuning sebelum keluar dari hospital dan sekali lagi apabila bayi berusia antara 3 hingga 5 hari.

Apa yang menyebabkan jaundis bagi bayi yang baru lahir?

Bayi berisiko tinggi untuk jaundice merebak adalah:

  • Bayi pramatang (bayi yang lahir sebelum kelahiran 37 minggu)
  • Bayi yang tidak mendapat susu ibu atau formula yang cukup
  • Bayi yang jenis darahnya tidak sesuai dengan jenis darah ibu mereka

Bayi yang jenis darahnya tidak serasi dengan ibu mereka boleh meningkatkan antibodi pada badan yang boleh memusnahkan sel darah merah dan menyebabkan kenaikan mendadak dalam bilirubin.

Penyebab lain jaundice bagi bayi termasuk:

  • Lebam semasa kelahiran atau pendarahan dalaman yang lain
  • Masalah hati
  • Jangkitan
  • Kekurangan enzim
  • Kelainan pada sel darah merah bayi anda

Bagaimana cara merawat jaundice bayi bayi yang baru lahir?

Jaundice biasanya akan pulih dengan sendirinya apabila hati bayi mula matang. Penyuaan kerap (antara 8 hingga 12 kali sehari) akan membantu bayi melalui bilirubin melalui badan mereka.  Jaundice lebih teruk mungkin memerlukan rawatan lain. Phototherapy adalah kaedah rawatan yang biasa dan sangat berkesan yang menggunakan cahaya untuk memecahkan bilirubin dalam badan bayi anda.Jaundice biasanya akan pulih dengan sendirinya apabila hati bayi mula matang. Penyuaan kerap (antara 8 hingga 12 kali sehari) akan membantu bayi melalui bilirubin melalui badan mereka.

Jaundice lebih teruk mungkin memerlukan rawatan lain. Phototherapy adalah kaedah rawatan yang biasa dan sangat berkesan yang menggunakan cahaya untuk memecahkan bilirubin dalam badan bayi anda.

Dalam fototerapi, bayi anda akan diletakkan di atas katil khas di bawah cahaya spektrum biru sambil memakai cermin mata lampin dan pelindung khas. Selimut serat optik juga boleh diletakkan di bawah bayi anda.

Dalam kes-kes yang sangat teruk, transfusi pertukaran mungkin diperlukan di mana bayi menerima sedikit darah dari penderma atau bank darah.

Ini menggantikan darah yang rosak dengan sel darah merah yang sihat. Ini juga meningkatkan jumlah sel darah merah bayi dan mengurangkan tahap bilirubin.

Jaundice/Demam Kuning

Apa: Warna kuning di kulit dan mata yang biasanya tidak berbahaya dan hanya sementara dan memerlukan rawatan dalam beberapa hari.

Siapa: Beberapa tahap kekerapan jaundis berlaku dalam 95 peratus daripada bayi baru lahir. Mereka yang berisiko menghadapi kes yang serius termasuk: preemies, bayi yang tidak cukup makan atau mempunyai adik-beradik yang mengalami penyakit kuning yang serius, dan bayi-bayi yang terdedah dalam tempoh 24 jam pertama. Bayi yang menyusu juga menghadapi risiko yang lebih tinggi, terutamanya jika perubatan tidak berjalan lancar.

Mengapa: Penumpukan dalam darah pigmen kuning dipanggil bilirubin, hasil sampingan dari sel darah merah yang biasanya dikeluarkan oleh hati. Bayi yang baru lahir mempunyai masalah memproses bilirubin kerana hati masih berkembang. Jadi bilirubin tetap dalam darah, memberikan kulit berwarna kuning. Satu peratus bayi meningkatkan darah bilirubin yang sangat tinggi, yang merupakan toksik kepada sel-sel otak, kata Jeffrey Maisels, MD, ketua jawatankuasa yang menulis panduan jaundis baru untuk American Academy of Pediatrics (AAP).

Bila: Jaundis biasanya muncul pada tiga hingga lima hari selepas kelahiran dan hilang selepas seminggu. Ia mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk mereda pada bayi yang menyusu.

Pencegahan: Menurut garis panduan AAP yang baru, bayi anda harus menjalani pemeriksaan untuk penyakit kuning tiga hingga lima hari selepas kelahiran. Dia akan memerlukan rawatan susulan jika dia keterlaluan atau jika ada perubahan dalam keadaannya. Tanda-tanda masalah termasuk bayi yang menyusu dengan tidak baik, tidur lebih lama daripada biasanya, atau yang kelihatan semakin kuning.

Rawatan: Fototerapi, yang hanya melibatkan meletakkan bayi di bawah lampu khas di hospital selama beberapa jam.

Semua kandungan di sini, termasuk nasihat daripada doktor dan profesional kesihatan lain, harus dianggap sebagai pendapat sahaja. Sentiasa dapatkan nasihat doktor berkaitan dengan sebarang pertanyaan atau isu yang mungkin mempunyai kaitan dengan kesihatan anak anda sendiri atau kesihatan orang lain.

Kredit: Newborn Care

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

1 thought on “6 Perkara Yang Perlu Anda Fahami Tentang Jaundice/Demam Kuning-Baby Care and Health”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top