7 Tips Penjagaan Gigi Bayi – Protection, Care

Tips praktikal bagi yang baru bergelar ibu untuk menjaga gigi bayi anda yang baru tumbuh.

Sekarang gigi bayi anda sedang dalam permulaan untuk tumbuh, sudah tiba masanya untuk memulakan penjagaan mereka. Walaupun perkara ini hanya akan berlaku untuk masa yang singkat, kesihatan mereka penting untuk gusi bayi anda dan gigi kekal pada masa depan.

Pastikan gigi baru bayi anda mendapat penjagaan yang terbaik:

 1. Mulakan dengan membersihkan mulut anak anda sebelum gosok gigi. Lapkan gusi selepas setiap kali makan dengan kain lap hangat atau basah  dan yang lembap yang dibalut jari anda. Anda juga boleh membeli peranti getah lembut(mereka sesuai dengan jari telunjuk anda) untuk digunakan bagi menggosok makanan yang berlebihan.
 2. Setelah gigi mula tumbuh, lakukan segera. Ramai ibu bapa berfikir gigi bayi tidak penting kerana gigi mereka akan digantikan oleh gigi yang tetap. Tetapi gigi pertama ini mengekalkan jarak untuk yang kekal dan membantu bayi mengunyah dan bercakap. Sekiranya mereka tidak dijaga dengan betul boleh reput, membawa kepada jangkitan gusi yang disebut gingivitis, yang boleh menjejaskan jarak gigi kekal anak anda.
 3. Melihat rongga. Tanda pertama yang ada pada gigi bayi adalah perubahan warna dan pitting kecil. Meletakkan bayi ke tempat tidur dengan sebotol susu (atau tidak elok, jus) terkenal kerana menyebabkan rongga. Jangan biarkan bayi anda minum sebotol untuk jangka masa yang lama, terutamanya jika anda melihat dia tidak lagi makan dan hanya menggunakan botol untuk keselesaan.
 4. Ikuti makanan dengan air. Kebanyakan ibu bayi dengan mudah mencuci gigi bayi dengan hanya minum air selepas makan. Tetapi ia adalah baik untuk memperkenalkan berus gigi (pilih yang sangat lembut) secepat mungkin, jadi bayi boleh membiasakan diri dalam mulutnya. Anda mungkin tidak perlu menggunakan berus untuk benar-benar membersihkan gigi bayi sehingga dia hanya makan makanan meja (dan mempunyai sejumlah besar gigi), sekitar 18 bulan. Walau bagaimanapun, anda perlu membersihkan gigi anak-anak anda dengan memberus gigi atau gosok gigi bayi sehingga berbuih dan beberapa bikarbonat soda jika anak anda makan makanan melekit dan manis.

  Tips praktikal bagi yang baru bergelar ibu untuk menjaga gigi bayi anda yang baru tumbuh.

 5. Mulakan dengan menggunakan jumlah ubat gigi nonfluoride saiz bayi apabila bayi berusia kira-kira 2 tahun. Tunggu hingga sekurang-kurangnya umur 3 tahun, apabila anak anda cukup umur untuk tidak menelan ubat gigi, sebelum memperkenalkan jenis fluorida.
  Mengatur pengambilan fluorida bayi. Walaupun bayi anda tidak menggunakan ubat gigi fluorida, dia harus mendapatkan cukup fluorida – penting untuk mencegah kerosakan gigi – dari minum air paip. Kebanyakan bekalan air komunal telah ditambah hanya untuk tujuan yang bermanfaat ini. Tanya doktor anda tentang makanan tambahan fluoride bayi boleh diambil sebaik dia berusia 6 bulan jika air paip anda tidak fluoridated atau jangan bagi anak anda meminum air paip.
  Jadualkan peperiksaan pergigian. Persatuan Pergigian Amerika mengesyorkan supaya bayi mendapat ujian gigi pertamanya pada usia 1 tahun, tetapi kebanyakan ahli pediatrik bersetuju bahawa lawatan pertama boleh menunggu sehingga umur 3.Sekiranya anda mengambil berat tentang perkara pertama kulit putih mutiara, anda boleh membina tabiat pergigian yang baik untuk tahun yang akan datang.Semua kandungan di sini, termasuk nasihat daripada doktor dan profesional kesihatan lain, harus dianggap sebagai pendapat sahaja. Sentiasa dapatkan nasihat doktor berkaitan dengan sebarang pertanyaan atau isu yang mungkin anda ada berkaitan dengan kesihatan anda sendiri atau kesihatan orang lain.

Terdapat 3 langkah penjagaan bayi

1. Penjagaaan kebersihan gigi yang baik :

 • Berus gigi sehingga bersih setiap hari terutama selepas makan dan sebelum tidur malam.
 • Guna ubat gigi berfluorida untuk kanak-kanak semasa memberus gigi. Picitkan ubat gigi sebesar biji kacang soya
  ( 5 mm ) sahaja untuk anak yang berumur 2 tahun ke atas.
 • Selia atau bantu anak anda memberus gigi sehingga mereka berumur 6 hingga 7 tahun.
 • Berkumur-kumur dengan segera selepas makan atau minum jika tidak berkesempatan memberus gigi.
 • Jangan berkongsi berus gigi.
 • Tukar berus gigi jika bulu berusnya mula kembang.

2. Makan-Makanan Secara Sihat

 • Makan makanan yang seimbang.
 • Lebihkan buah-buahan dan sayur-sayuran segar pada makanan bayi anda.
 • Elakkan menambah gula ke dalam minuman kanak-kanak.
 • Jangan biasakan anak anda minum air yang mempunyai gula yang tinggi dan minuman berkarbonat.

3. Pemeriksaan Gigi Secara Berkala

 • Bawa anak anda pergi jumpa doktor untuk membuat pemeriksaan 
 • Dapatkan nasihat doktor tentang penjagaan gigi
 • Jika berlaku kecederaan pada gigi anak anda cepat-cepat pergi berjumpa dan dapatkan nasihat doktor
 • Membuat pemeriksaan sekurang-kurangnya setahun sekali

Kredit:
Tips on Baby Tooth Care

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top