5 Cara Mengatasi Masalah Kembung Perut Pada Bayi: How to Make Baby’s Stomach Healthy

masalah kembung perut

Kembung perut adalah masalah kesihatan biasa yang dialami oleh kebanyakan orang pada satu ketika, tetapi ia adalah perkara biasa yang sering terjadi pada bayi berumur 1 hingga 4 bulan, sehingga boleh menyebabkan ibu bapa bimbang. Jadi, setiap pasangan suami isteri hendaklah arif dalam cara mengatasi masalah angin dalam badan bayi.

Apa itu masalah kembung perut?

Masalah kembung perut akan terjadi apabila udara atau gas terkumpul dalam saluran penghadaman hingga menyebabkan perut berasa kenyang dan kembung. Situasi ini biasanya disertai dengan ketidakselesaan dan sakit perut. Masalah kesihatan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tanpa mengambil kira faktor usia, termasuk bayi, kanak-kanak, orang dewasa dan orang tua. Punca kembung perut berlaku adalah berbeza-beza mengikut keadaan semasa, seperti makan terlalu banyak, makan terlalu cepat, pengambilan makanan tertentu yang sukar dihadam, pengambilan minuman berkarbonat, tekanan, kurang bersenam, atau keadaan perubatan tertentu seperti alahan laktosa, sindrom usus merengsa (IBS), atau gangguan pencernaan lain. Kembung perut secara umumnya tidak merupakan masalah kesihatan yang serius, tetapi jika ia berlaku bersama dengan gejala lain seperti loya, muntah, demam, cirit-birit, atau sakit yang teruk, adalah dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor supaya mendapat rawatan yang betul.

Tanda-tanda bayi mengalami masalah kembung perut

Terdapat banyak simptom yang menunjukkan bayi mengalami masalah kembung perut. Antaranya adalah ketika bayi mungkin bertindak lebih meragam dan menangis daripada biasa disebabkan oleh kembung perut yang dialaminya. Dia mungkin sendawa atau kentut lebih kerap daripada biasa. Ibu bapa tidak perlu risau kerana masalah kesihatan ini adalah perkara biasa dan mungkin akan hilang dengan sendirinya. Namun begitu, ibu bapa hendaklah menghubungi doktor dengan segera jika bayi anda mempunyai mana-mana tanda berikut:

 • Bayi sangat resah dan ibu bapa tidak dapat menenangkan mereka.
 • Demam panas (suhu mencecah 100.4 F atau 38 C dan ke atas);
 • Bayi kerap muntah.
 • Mengalami sembelit.
 • Darah dalam najis.
 • Bayi yang berumur kurang daripada 3 bulan harus berjumpa doktor dengan segera jika mereka mengalami demam panas.

Punca-punca masalah kembung perut pada bayi

Selepas menyusu, bayi mungkin mengalami masalah kembung perut, yang mungkin menunjukkan bahawa bayi itu telah menelan gas yang berlebihan. Bayi masih sedang belajar cara menelan dengan betul dan sistem penghadaman mereka masih berkembang sebagai bayi baru lahir.

Oleh itu, ibu bapa perlu memberi perhatian kepada makanan yang akan diberi kepada bayi secara keseluruhan untuk mengelakkan bayi mengalami masalah pencernaan yang teruk. Walaupun masalah kembung perut merupakan perkara yang biasa dialami oleh bayi, ia boleh juga membawa kepada kebimbangan. Ibu bapa dinasihatkan agar merujuk kepada doktor dengan segera sekiranya bayi mengalami gejala kembung perut yang serius.

Kembung perut pada bayi biasanya disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

 • Penghadaman yang belum matang

Sistem penghadaman bayi yang tidak matang menjadikan mereka lebih mudah mengalami masalah angin dalam badan. Situasi ini boleh berlaku apabila bayi mengambil makanan atau susu formula yang susah untuk dihadam.

 • Menelan udara yang berlebihan

Bayi yang sering menangis dengan kuat boleh menyebabkan udara masuk ke dalam perut mereka secara berlebihan sehingga boleh menyebabkan mereka mengalami masalah kembung perut.

Sesetengah bayi mungkin mengalami masalah alahan terhadap makanan yang tertentu, yang boleh mendatangkan masalah kembung perut. Contohnya, alahan terhadap susu lembu atau sesetengah protein.

 • Jangkitan

Jangkitan virus atau bakteria tertentu boleh menyebabkan masalah kembung perut pada bayi. Antara contoh jangkitan yang boleh menyebabkan masalah kembung perut ialan jangkitan gastrousus atau jangkitan telinga.

 • Sembelit

Bayi yang mengalami masalah sembelit boleh menyebabkan dirinya mengalami masalah kembung perut.

Cara mengatasi masalah kembung perut

Masalah kembung perut tidak berbahaya dan biasanya boleh hilang tanpa rawatan. Ini antara cara yang anda sebagai ibu bapa boleh lakukan untuk membantu melegakan masalah kembung perut pada bayi anda.

 • Susukan bayi dalam keadaan baring sedikit.Apabila menyusukan bayi, adalah penting untuk mencari posisi yang selesa untuk ibu dan bayi. Berbaring sedikit boleh menjadi salah satu posisi yang sesuai untuk sesetengah ibu dan bayi mereka. Kedudukan ini adalah dengan meletakkan kepala dan leher bayi di atas lengan atau bantal ibu, manakala ibu boleh baring dengan selesa.Salah satu kelebihan kedudukan ini ialah ia dapat membantu mengurangkan jumlah udara yang ditelan bayi semasa menyusu. Apabila bayi berada dalam kedudukan yang lebih tegak, mereka mungkin menelan udara bersama-sama dengan susu, yang boleh menyebabkan gas dan kolik. Oleh itu, apabila bayi berbaring, kepala dan leher mereka berada dalam kedudukan yang lebih semula jadi dan santai, yang boleh membantu mereka menyusu dengan lebih perlahan dan tenang. Ini boleh mengelakkan mereka daripada menelan air berlebihan, membawa kepada pengalaman penyusuan yang lebih selesa.
 • Jangan menyusukan bayi terlalu banyak.Apabila berkaitan memberi makan bayi, adalah penting untuk mendengar isyarat mereka. Ini bermakna melihat tanda-tanda bahawa mereka lapar, seperti mengakar atau menghisap jari mereka, serta tanda-tanda bahawa mereka kenyang, seperti memalingkan kepala mereka dari botol atau payudara.Memberi makan berlebihan kepada bayi boleh membawa kepada pelbagai isu, termasuk kembung perut, ketidakselesaan, meludah dan obesiti di kemudian hari. Adalah penting untuk membenarkan bayi mengawal penyusuan mereka sendiri, yang bermaksud menawarkan payudara atau botol apabila mereka menunjukkan tanda-tanda lapar, tetapi tidak memaksa mereka untuk meneruskan penyusuan jika mereka kelihatan kenyang atau tidak berminat.
 • Sendawakan bayi semasa dan selepas menyusu untuk mengelakkan pengumpulan udara dalam perut bayi.Bayi sering menelan air semasa penyusuan, yang boleh menyebabkan ketidakselesaan dan gas di dalam perut mereka. Salah satu cara untuk membantu mencegahnya ialah sendawakan bayi semasa dan selepas penyusuan, yang melibatkan memegang bayi tegak dan menepuk atau menggosok belakangnya perlahan-lahan sehingga mereka mengeluarkan sebarang udara yang terperangkap.
 • Pilih makanan atau susu formula yang mudah dihadam oleh bayi.Pemilihan makanan atau susu yang mudah dihadam oleh bayi adalah penting untuk mengurangkan risiko masalah pencernaan dan ketidakselesaan, seperti kolik, gas dan sembelit.Susu ibu secara umumnya dianggap sebagai makanan yang paling mudah dihadamkan oleh bayi baru lahir. Ini kerana ia direka khusus untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka dan mudah diserap oleh sistem pencernaan mereka yang sedang berkembang. Walau bagaimanapun, jika susu ibu bukan pilihan, terdapat banyak formula tersedia yang direka bentuk untuk meniru komposisi nutrisi susu ibu dan mudah dihadam.

  Apabila memilih formula, cari pilihan yang berlabel “lembut” atau “sensitif” dan mengandungi protein yang dipecahkan kepada kepingan yang lebih kecil dan lebih mudah dihadam. Elakkan formula yang mengandungi jumlah laktosa yang berlebihan, yang mungkin sukar untuk dihadamkan oleh sesetengah bayi.

 • Pastikan perut bayi direhatkan selepas makan.Apabila bayi diberi makan, adalah penting untuk membenarkan perut mereka berehat selepas itu. Ini akan membantu mengelakkan masalah pencernaan, seperti kembung perut dan gas. Sekiranya perut bayi penuh, adalah penting untuk mengelakkannya daripada melantun, kerana ini boleh mengganggu proses penghadaman dan menyebabkan ketidakselesaan.Untuk membantu mengelakkan masalah ini, disyorkan untuk memegang bayi dalam keadaan tegak dan diam sekurang-kurangnya 15-20 minit selepas penyusuan. Ini boleh dilakukan dengan memegang bayi di dada atau di atas bahu anda, dan menepuk atau menggosok belakangnya perlahan-lahan untuk menggalakkan sendawa dan pelepasan gas yang terperangkap.

  Ia juga penting untuk mengelakkan aktiviti yang boleh menekan perut bayi atau mengganggu pencernaan mereka, seperti masa perut atau meletakkannya terlalu cepat selepas menyusu.

Walau bagaimanapun, sekiranya ibu bapa bimbang bayi anda mengalami masalah kembung perut, dinasihatkan untuk membawa mereka berjumpa doktor, terutamanya jika bayi tidak berhenti menangis dan kelihatan lebih meragam daripada biasa.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top