5 Cara Mengatasi Ketakutan Anak: Quick Tips For Healthy Toodlers

mengatasi ketakutan anak
Luangkan aktiviti dan ketawa bersama agar dapat mengatasi ketakutan anak

Pada usia ini, minda mereka mudah berfikiran sesuatu hingga mendorong ketakutan anak-anak menjadi berlebihan. Imaginasi kanak-kanak benar-benar berkembang, dan dia sering dapat membuat beberapa penjelasan menakutkan untuk perkara-perkara yang dia tidak pasti.

Fikiran mereka mungkin muncul dengan alasan baru untuk takut. Anda boleh mencuba petua ini untuk mengatasi ketakutan anak.

Cara untuk mengatasi ketakutan anak

  1. Kenali Risau

Dunia yang terus berkembang penuh dengan perkara menarik untuk dijumpai – tetapi juga penuh dengan senario yang tidak dikenali. Anak anda mungkin takut akan kegelapan kerana dia tidak dapat melihat apa yang ada di sekelilingnya, jadi dia menganggap sesuatu yang mengancam bersembunyi di dekatnya.

Apabila mereka berada dalam ketakutan, mereka mula berfikiran sesuatu yang menakutkan. Ketakutan adalah apa yang berlaku dalam jurang antara terdedah kepada sesuatu yang baru dan benda yang tidak tahu fungsinya. Itulah sebabnya ketakutan mereka mungkin bermula pada suara yang mengejutkan, seperti bunyi tandas awam yang kuat atau kawasan yang tinggi.

Kerana kanak-kanak berumur 3 dan 4 tahun mungkin mengalami kesukaran untuk membezakan fantasi dari kenyataan, ada kalanya mereka menganggap bawah katil mereka ada seekor raksasa yang akan memakan mereka.

  1. Tanda Tanda

Walaupun beberapa kanak-kanak mungkin berkata, “Itu menakutkan saya” atau “Saya tidak mahu melakukannya,” cenderung memiliki kemahiran berbahasa untuk menyatakan ketakutan mereka. Sebaliknya, kegelisahan mereka mungkin muncul sebagai kegelisahan, murung, dan mudah marah.

Kadang-kadang kegelisahan juga berlaku dalam bentuk sakit kepala atau sakit perut. Sekiranya anak anda mengadu ketidakselesaan, mungkin itu tanda-tanda anak anda dalam keadaan ketakutan.

  1. Ambil Langkah demi Langkah

Anda boleh bantu anak anda dengan membiasakan diri dengan situasi yang menakutkan. Begitu juga, jika anak anda menjerit melihat anjing jiran, mungkin dia dapat memerhatikannya dari tingkap sebelum bertanyakan sesuatu mengenai anjing tersebut dari tempat selamat.

Anda juga boleh “melihat” situasi yang berpotensi mengejutkan dengan membicarakannya (“Semasa kami menekan pemegangnya, tandas menyedut air dengan ‘swoosh’ yang kuat dan kemudian mengisi semula”).

  1. Fokus pada Keseronokan

Pendekatan suka bermain boleh membantu mengurangkan kegelisahan. Sekiranya anak anda takut akan kegelapan, baca cerita sebelum tidur dengan lampu suluh, atau beli mainan glow-in-the-dark dan buat perburuan.

Sekiranya dia bimbang akan raksasa di bawah tempat tidurnya, mintalah dia untuk memberinya perubahan: Menggambar makhluk membuat wajah konyol dapat membantunya mengatasi ketakutan anak.

  1. Ajar mereka bertenang

Pada usia 4 tahun, anak-anak mempunyai kesabaran dan kesedaran tubuh untuk melakukan latihan pernafasan dalam. Saya mengajar anak-anak berbaring telentang, memejamkan mata, mengangkat bahu ke telinga mereka, dan kemudian berehat dan menghembuskan nafas.

Bantu anak anda mempraktikkan teknik “imbasan badan” ini dari kepala hingga kaki beberapa minit sehari. Setelah menguasainya, dia mungkin dapat menenangkan dirinya dan mengatasi ketakutan anak.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top