5 Cara Untuk Mengatasi Anak Ketika Mereka Sedih: Follow 10 Quick Tips To Reduce Anxiety And Stress Among Children.

Mengatasi Anak Ketika Mereka Sedih
Berikan perhatian agar dapat mengatasi anak ketika mereka sedih.

Ketahui tanda-tanda kanak-kanak anda mungkin bergelut dengan emosi yang besar dan bagaimana meredakan kegelisahan mereka melalui bercakap, rutin dan bermain.

Kanak-kanak cenderung menunjukkan perasaan mereka melalui tindakan berbanding dengan kata-kata. Tanda-tanda umum bahawa mereka merasa sedih atau kesepian termasuk tantrum, kehilangan minat dalam aktiviti kegemaran mereka, susah untuk tidur, dan bertindak lebih agresif terhadap perkara yang biasanya mereka lakukan dengan cepat.

Cara Untuk Mengatasi Anak Ketika Mereka Sedih

1. Bercakap Tentang Perasaan

Jauhkan pertanyaan secara terbuka seperti “Macam mana perasaan awak hari ini tak boleh keluar rumag bermain disebabkan virus covid-19 ni?”. Jangan cuba mengeluarkan anak anda dari emosi mereka.

Sebaliknya, terima dengan mengatakan perkara seperti, “Tak apa lah, nanti keadaan dah okay, kita keluar bermain ya” atau “Ibu tahu sedih bila tidak dapat tengok datuk dan nenek”. Jalan penyelesaian memberi kata-kata semangat adalah jalan yang terbaik untuk mengatasi anak ketika mereka sedih.

2. Lakukan aktivti bersama

Melakukan aktiviti bersama-sama dapat membantu mengurangkan kegelisahan. Tentukan waktu tidur dan waktu makan, dan tentukan waktu rehat untuk membaca setiap hari, permainan bebas, aktiviti fizikal, elektronik, dan waktu ketika anda berdua akan bermain bersama. Tingkatkan keseronokan dengan memasukkan malam filem keluarga, jam permainan, atau masa yang sesuai pada kalendar mingguan anda.

3. Berikan perhatian

Luangkan masa dan berikan perhatian yang tidak berbelah bagi setiap hari. Biarkan mereka menjadi ketua dalam permainan. Itu bererti tidak mengarahkan anak anda dan mengajar mereka sesuatu yang baru. Sebaliknya, renungkan kembali apa yang anak anda katakan, puji tindakan tertentu, dan tiru apa yang mereka lakukan.

Bertanya aktiviti harian dapat menguatkan emosi anak-anak agar mereka tak sedih. Bagi sedikit pelukan erat atau usap belakang mereka agar mereka merasakan anda memahami perasaan mereka. Anda juga boleh mencuba permainan yang menyeronokkan yang merangkumi sentuhan: Gulung anak anda ke dalam selimut dan katakana mereka adalah ulat yang masuk ke kepompong dan akan menetas rama-rama yang cantik.

4. Sediakan Cara Selamat untuk Bersosial

Kanak-kanak pada masa kini hanya boleh memandang satu sama lain melalui skrin dalam waktu covid-19 ini. Sebagai gantinya, sediakan Zoom atau tarikh bermain FaceTime di mana anak-anak mengambil bahagian dalam aktiviti, pihak tadika juga boleh menganjurkan aktivti atau kelas aktiviti bersama-sama agar dapat menghiburkan hati mereka.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top