Cara Untuk Melindungi Keluarga Anda Dari Coronavirus:10 Quick Tips For Healthy Family

 melindungi keluarga anda dari coronavirus.
Ajar anak memakai pelitup muka salah satu cara untuk melindungi keluarga anda dari coronavirus.

Ketika COVID-19 tersebar di seluruh dunia, terdapat banyak perkara yang tidak diketahui. Berikut adalah beberapa kaedah asas dan mudah untuk cara untuk melindungi keluarga anda dari coronavirus.

Sekiranya anda seorang ibu bapa, anda mungkin terpaku pada liputan berita mengenai coronavirus (dan penyakit yang ditimbulkannya, COVID-19). Ia telah merebak ke hampir setiap negara.

Adalah wajar bagi ibu bapa untuk risau tetapi, untungnya, pakar mengatakan bahawa anak anda mempunyai potensi yang lebih rendah untuk dijangkiti koronavirus dengan mengamalkan langkah keselamatan.

Sekiranya anak anda menghidap coronavirus, kemungkinan tidak akan menjadi teruk atau mengancam nyawa. Kes yang disahkan pada kanak-kanak cenderung mempunyai gejala ringan, Walaupun begitu, penting untuk bersiap sedia. Berikut adalah lapan cara untuk melindungi keluarga anda dari coronavirus.

Cara Untuk Melindungi Keluarga Anda Dari Coronavirus

  1. Lakukan penjarakan sosial.

Coronavirus adalah penyakit pernafasan seperti selesema. Titisan dari batuk, bersin, bercakap, atau menghembus nafas dapat berjalan hingga 6 kaki, dan mereka dapat menjangkiti orang dengan memasuki mata, hidung, atau mulut mereka.

CDC mengatakan bahawa penularan melalui udara juga dapat dilakukan ketika tetesan yang tercemar berlama-lama di udara. Ini amat menakutkan memandangkan COVID-19 mungkin tidak simptomatik, dan ia juga boleh merebak sebelum orang menunjukkan sebarang gejala.

Sangat penting untuk mengamalkan standard jarak jauh yang ditetapkan oleh pemerintah. Sekiranya anda tidak diberi vaksin, tinggalkan jarak sekurang-kurangnya 2 meter dari yang lain, dan elakkan tempat dengan sesak dengan orang.

  1. Berhati-hati di tempat awam.

Semasa anda di khalayak ramai, pastikan anda mengambil semua langkah berjaga-jaga, terutamanya jika anda tidak diberi vaksin. Contohnya, anda boleh mengelap pemegang troli runcit dengan tisu pembasmi kuman dan mengelakkan hubungan langsung dengan juruwang.

Baca lebih lanjut mengenai membeli-belah runcit semasa wabak di sini. Ini merupakan salah satu cara untuk melindungi keluarga anda dari coronavirus.

  1. Pakai pelitup muka.

Orang yang tidak divaksinasi berumur 2 tahun ke atas perlu memakai pelitup muka di tempat awam sebagai langkah-langkah jarak sosial yang lain sukar dijaga. Sentiasa pakai mask muka di khalayak ramai jika anda tidak merasa sihat kerana boleh menjadi penghalang untuk dijangkiti anda daripada mencemarkan orang lain. Pemakaian pelitup muka tidak hanya memberi manfaat kepada orang di sekitar anda – ia juga dapat melindungi anda.

  1. Sanitasi barangan anda.

Sentiasa sanitasi barangan anda dan diri untuk mengelakkan anda dijangkiti penyakit berjangkit ini terutama selepas anda pulang dari tempat sesak dengan orang. Penting untuk membersihkan barang-barang penting di rumah anda – seperti meja anda setelah meletakkan beg runcit di atasnya untuk mengurangkan peluang anda mendapat coronavirus.

  1. Ajar anak-anak anda untuk tidak menyentuh wajah mereka.

Sekiranya titisan yang ditularkan bakteria masuk ke hidung atau mulut anak, mereka boleh jatuh sakit dengan penyakit ini. Oleh itu, ajar anak-anak anda untuk tidak menyentuh wajah mereka di khalayak ramai.

  1. Pastikan anak-anak mencuci tangan.

Kaedah terbaik untuk menurunkan peluang anda mendapat coronavirus adalah dengan mengamalkan kebersihan tangan yang betul, jadi ajar anak-anak anda cara mencuci tangan dengan sabun dan air sekurang-kurangnya 20 saat.

Pastikan mereka membersihkannya sebelum makan, setiap kali anda kembali dari berada di khalayak ramai, dan sebelum menyentuh mata, hidung, dan mulut mereka. Anda juga boleh menggunakan pembersih tangan dengan alkohol sekurang-kurangnya 60 peratus.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top