3 Langkah Yang Boleh Dilakukan Ibu Bapa untuk Mencegah Anak Obesiti: 101 Quick Tips For Healthy Toddle

untuk mencegah anak obesiti
Makanan seimbang untuk mencegah anak obesiti

Kini, sebahagian kanak-kanak sekarang berisiko menjadi obesiti, walaupun mereka tidak berat sekarang. Inilah cara anda dapat menolong untuk mencegah anak obesiti.

Risiko kegemukan berlanjutan sepanjang masa kanak-kanak, dan bahkan anak-anak yang berat badannya sihat sekarang berisiko mengalami kegemukan ketika dewasa.

Ia juga membimbangkan kesihatan awam. Sekiranya separuh populasi gemuk pada usia 35 tahun, masalah kesihatan kronik yang berkaitan dengan obesiti, seperti diabetes dan penyakit jantung, kemungkinan akan menjadi lebih berleluasa.

Langkah untuk Mencegah Anak Obesiti

1. Elakkan pengambilan minuman bergula termasuk jus.

Jangan kenalkan mereka dan sebolehnya jangan simpan minuman tersebut di rumah. Pengambilan minuman bergula adalah salah satu gejala kegemukan pada masa kanak-kanak.

2. Makan makanan seimbang bersama.

Ibu bapa merupakan tunggak utama kepada anak-anak. Oleh itu, tunjukkan bagaimana pemakanan sihat ketika makan. Berikan anak pinggan kecil untuk anak sendiri supaya mereka dapat mengetahui jenis-jenis makanan yang diambil. Makan bersama-sama boleh menjdi penguat untuk mengajar anak mengambil makanan seimbang.

3. Ajar anak-anak untuk mendengar isyarat lapar badan mereka.

Ajar mereka untuk bertanya kepada diri mereka sendiri, “Adakah saya lapar?” sebelum makanan ringan. Sekiranya mereka tidak lapar, bantu mereka untuk mengetahui apa yang mereka perlukan, sama ada aktiviti seperti bermain permainan atau bercakap melalui masalah.

Sekiranya anda bimbang tentang berat badan anak anda, berbincanglah dengan pakar pediatrik anda, yang mengetahui sejarah dan pertumbuhan kesihatan anak anda. Tetapi jangan fokus pada berat badan dan bilangan dengan anak anda. Tumpukan pada kesihatan dan sihat. Usaha bersatu bukan sahaja dapat menyokong anak anda tetapi juga membantu seisi keluarga lebih sihat.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top