7 Cara Latih Anak Minum Susu Dalam Cawan: Easy Tips For Your Kids

Melatih anak minum susu dalam cawan
Langkah pertama adalah melatih anak anak memperkenalkannya ke dalam cawan

Langkah pertama untuk melatih anak anda adalah memperkenalkannya ke dalam cawan. Berikut adalah beberapa cara yang diluluskan oleh pakar untuk membuat peralihan dari botol atau payudara, ke cawan untuk si kecil anda.

Kanak-kanak lebih suka minum susu dari ibu atau botol mereka. Namun begitu, anda akan rasa anak anda terikat dan asyik merengek jika tidak dapat susu ibu atau minum susu dari botol. Oleh itu, tiba masanya untuk mengucapkan selamat tinggal pada payudara atau botol. Beberapa cara untuk melatih anak anda untuk minum susu dalam cawan.

Bila waktu yang sesuai untuk melatih?

Anak anda mungkin tidak dapat memegang cawan atau minum sendiri tanpa tumpah sehingga berusia 1 tahun, tetapi biarkan mereka mula berlatih lebih awal. Waktu yang tepat untuk memperkenalkan cawan sama ada dengan straw atau spouted adalah diantara umur 1 tahun, ketika mereka mulai mengenal dunia dan belajar. Mereka akan mengalami banyak pengalaman deria dan persekitaran baru ketika mereka pertama kali makan, jadi lebih baik menunggu satu atau dua minggu sebelum menggunakan cawan sepenuhnya

Cara untuk melatih anak minum susu dalam cawan dengan mudah

Anak anda tidak akan mula minum dari cawan dengan mudah. Berikut adalah beberapa petua yang diluluskan oleh pakar untuk membantu merapatkan jurang antara payudara atau botol dengan cawan.

  1. Ketahui bila hendak menukar ke cawan

Semakin lama anda menunggu untuk melakukan perubahan, anak anda akan semakin dekat  dan serasi dengan botol atau payudara. Oleh itu, semakin sukar bagi mereka untuk belajar menggunakan cawan jenis sippy atau cawan biasa. Mulakan dengan menghentikan satu sesi makan tengah hari, kerana anak anda biasanya makan paling sedikit pada waktu tersebut. Dengan itu, gantikan makanan dengan makanan ringan atau minuman dari cawan. Setelah anak anda selesa dengan cawan sippy (kira-kira sebulan atau lebih), anda boleh memulakan proses menukar ke cawan biasa.

  1. Penggunaan cawan sippy

Walaupun ada pelbagai jenis cawan sippy, namun begitu anda perlu bijak untuk memilih jenis sippies keras dan lembut, atau yang mempunyai straw. Sebilangan pakar mengesyorkan cawan sippy spoutless kerana yang lain mungkin menghalang perkembangan makanan. Sekiranya boleh, beli beberapa jenis; anak anda mempunyai BANYAK pilihan. Sebagai contoh, sebilangan bayi lebih suka cawan dengan pemegang dikanan dan kiri botol (terutamanya yang suka memegang botolnya sendiri) tetapi yang lain tidak.

      3. Hadkan masa dengan cawan sippy.

Setelah anak anda menyukai cawan sippy itu, mereka akan menggunakannya sepanjang masa. Namun begitu, jangan biarkan mereka membawanya pada siang hari atau tidur dengannya. Gula dari minuman walaupun susu ibu akan menyebabkan gigi mereka akan rosak dan rongak.

  1. Mulakan dengan menawarkan cawan kosong.

Pertama, tawarkan cawan kosong dan biarkan bayi anda untuk meneroka dan bermain dengannya. Lakukan ini selama beberapa hari supaya mereka biasa dengan cawan sebelum anda memasukkan susu atau air kosong ke dalamnya. Anda juga dapat menjelaskan bahawa mereka akan segera mula minum dari cawan itu

  1. Ajar mereka menghirup.

Pastikan anak anda duduk sebelum memberi mereka cawan dengan air, susu ibu, atau susu formula. Ajar mereka untuk memegang cawan ke mulut mereka dan dongakkan cawan dengan perlahan sehingga sedikit cecair  mengalir masuk. Beri masa kepada anak anda untuk menelan sebelum memberikan lebih banyak. Sekiranya anda meletakkan susu ibu atau susu formula di cawan anak yang mempunyai penyedut pendek, bayi anda akan merasakannya dan mungkin menghisap penyedut tersebut untuk mendapatkan lebih banyak.

  1. Elakkan kekacauan.

Pertama kali anak anda minum dari cawan, ia mungkin sedikit tumpah dan bersepah. Jangan memaksa anak anda untuk mengambil lebih dari yang mereka mahukan, kerana anak anda akan berusaha untuk menolak penggunaan cawan dan menjadi kekacauan. Sekiranya mereka mencuba mengambil cawan untuk diminum sendiri, biarkanlah.

  1. Penggunaan cawan yang menarik.

Penggunaan cawan yang disukai dan dipilih oleh anak anda adalah satu tindakan yang bijak buat ibu-ibu. Anak-anak mudah tertarik dengan barang yang warna warni ataupun yang mempunyai gambar kartun. Dengan itu, anak anda akan mudah mempelajari dengan menggunakan cawan yang yang disukai. Anda juga dapat menunjukkan kepada mereka keseronokan minum dari cawan kecil dan berikan respon, “Mmm, sedapnya!” Kemungkinan anak anda mungkin juga menginginkannya.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top