Angin Dalam Badan Bayi Anda? Ini adalah Teknik Mengurut Untuk Bayi Anda (Baby Care)

Perkara yang Perlu Diingat Sebelum Memulakan Urutan Pada Perut Bayi untuk Angin Dalam Badan

Urutan bayi boleh menjadi kaedah yang baik untuk berhubung dan menjalin hubungan dengan si kecil! Tetapi ada perkara-perkara tertentu yang perlu diingat sebelum anda memulakan urutan bayi:

 • Adalah sangat penting untuk bercakap dengan pakar pediatrik mengenai sebarang rawatan termasuk urutan yang akan anda cuba di rumah.
 • Doktor akan berkongsi lebih banyak maklumat penting mengenai keselamatan dan keberkesanan penyelesaian yang mungkin anda ingin cuba.
 • Sebaik sahaja, anda mendapat persetujuan daripada doktor anda, anda boleh memulakan dengan memeriksa keadaan bayi anda sebelum mencuba urutan.
 • Dilakukan agar dia tenang, dan gembira ketika anda memulakan urutan. Semasa anda mengurut bayi anda, jika mereka menjadi tidak selesa, segera hentikan urutan.
 • Sangat digalakkan mengurut bayi anda pada awal pagi atau sebelum tidur sebagai sebahagian daripada rutin harian pada waktu malam.
 • Anda boleh mengurut bayi anda setiap hari atau sekali-sekala bergantung pada bagaimana bayi anda bertindak balas terhadap terapi urut.
 • Sentiasa jaga hubungan mata dengan bayi semasa mengurut. Mulakan dengan sentuhan lembut dan perlahan-lahan meningkatkan tekanan semasa anda melakukan urutan dan pastikan bayi tetap gembira dan puas sepanjang masa.
 • Sekiranya bayi mula mengencangkan lengan atau memalingkan muka, mungkin ini bukan masa yang sesuai untuk melakukan urutan. Sekiranya bayi anda mengalami kesakitan, gunakan teknik tidak langsung seperti mengepam kaki, meregangkan dan lain-lain untuk membantu mengeluarkan angin dalam badan terlebih dahulu.
 • Tunggu sekurang-kurangnya satu jam selepas membuat urutan pada bayi untuk mengelakkan risiko gangguan pencernaan atau muntah.
 • Sekiranya bayi meluruskan kakinya, anda boleh meletakkan tangan anda di bawah punggungnya, membengkokkan lutut dan perlahan-lahan mengguncangkan pinggulnya dari sisi ke sisi. Ini mungkin akan menenangkannya dan juga membolehkan anda melakukan urutan dengan tenang tanpa paksaan.
 • Sentiasa urut bayi anda di tempat yang hangat dan tenang sambil meletakkan punggung di atas tikar atau tuala lembut. Terus bercakap dengan lembut dan menenangkan bayi sambil mengurut.
 • Untuk membuat urutan lebih selesa, disarankan menggunakan minyak atau losyen tetapi pastikan anda selalu menggunakan produk khusus bayi sehingga lembut pada kulit bayi anda. Elakkan minyak kacang sepenuhnya, sebaliknya gunakan minyak organik atau minyak yang boleh dimakan dan selalu lakukan ujian pada kulit bayi anda sebelum meneruskan urutan.
 • Jadikan sebagai rutin untuk meletakkan beberapa titis minyak ke telapak tangan anda dan gosokkan tangan anda dekat telinga bayi anda.

Urutan Perut Bayi untuk Angin Dalam Badan

Membuat urutan pada bayi anda boleh menjadi pengalaman luar biasa bagi anda dan bayi, ia bukan sahaja dapat membantu membuang angin yang terperangkap tetapi juga merangsang pertumbuhan dan perkembangan bayi anda secara keseluruhan. Urutan pada perut bayi dirancang untuk menggerakkan angin yang terperangkap dari perut. Sebilangan besar urutan perut bermula dari bahagian bawah kanan perut bayi dan berakhir ke arah kiri perut. Beberapa teknik urutan disenaraikan di bawah:

Tekan Lutut

Sokong lutut bayi anda dengan menjepit jari telunjuk anda di belakang lutut dan bawa lutut dibengkokkan ke arah perutnya. Sekarang, tekan perlahan dan lenturkan lutut ke perutnya. Ini adalah teknik yang mudah dan berkesan untuk menghilangkan angin dalam badan.

Ikut arah Jam

Tekan dengan lembut dan gerakkan tangan anda dalam gerakan mengikut arah jam (bermula dari kiri ke kanan). Ikuti gerakan dengan tangan yang lain.

Ini adalah teknik yang mudah dan berkesan untuk menghilangkan angin dalam badan.

Urut Baby I Love You

Untuk ini, anda perlu memegang jari telunjuk dan jari tengah anda bersama-sama. Sekarang, bermula dari sebelah kanan hujung perut bayi anda mengesan huruf ‘I.’ Seterusnya, ikuti dengan mengesan huruf ‘L’ di sisi, anda boleh bermula dari sudut kiri atas perut bayi anda bergerak melintasi dan ke bawah bahagian kanan perut. Jejak semua huruf dan anda boleh menyelesaikan dengan U terbalik bermula dari sudut kiri bawah perut menelusuri ke atas melintasi tulang badan (di atas butang perut) dan kembali ke arah kanan.

Urut Mendayung

Untuk teknik ini, letakkan tangan anda yang panjang dan lebar di perut bayi anda secara mendatar (sehingga jari kelingking menghala ke perut). Sekarang, tekan perlahan-lahan di bawah tulang rusuk dan geserkan tangan anda panjang ke bawah sehingga ke perut bayi. Ikuti perkara yang sama dengan tangan yang lain.

Urutan Jempol

Untuk ini, pegang bayi anda dengan kuat di pinggang dan sekarang letakkan kedua ibu jari dengan kuat di perut bayi anda, tepat di atas butang perut. Sekarang, tekan perlahan-lahan dan geserkan ibu jari ke sisi perutnya secara serentak (dalam gerakan sedemikian sehingga ibu jari menjauh antara satu sama lain ke arah yang berlawanan).

Teknik Urutan Matahari dan Bulan

Gunakan hujung jari anda untuk menarik bulatan di sekitar perut bayi anda mengikut arah jam. Teruskan dengan pusingan bulatan penuh dengan satu tangan, sementara tangan yang lain mengikuti di belakang tangan pertama untuk mengesan separuh bulatan. Jadikannya lebih menarik dengan menyanyikan lagu-lagu matahari dan bulan dengan kuat kepada bayi anda semasa melakukan urutan. Lakukan ini mengikut arah jam.

Teknik berjalan bulan

Untuk teknik urutan ini, mulailah tepat di atas butang perut di sebelah kiri perut bayi anda. Sekarang, luncurkan penunjuk dan jari tengah anda ke tulang badan bayi ke arah sebelah kanan.

Setiap teknik urutan di atas boleh dilakukan 3-4 kali pada satu masa dan boleh diulang dua kali sehari selama dua minggu atau lebih sehingga masalah angin dalam badan berterusan. Sentiasa tamatkan urutan dengan ‘relaksasi sentuhan’ dengan meletakkan tangan anda dengan kuat pada perut bayi, ini akan membantu anda berhubung dengan pernafasan bayi anda.

Urut Refleksologi Kaki Bayi untuk Angin Dalam Badan

Selain melakukan urutan perut, anda juga boleh mencuba urutan kaki bayi. Refleksologi kaki dikaitkan dengan peningkatan keadaan angin dalam badan, sembelit, dan pencernaan; namun, bukti saintifik masih kurang dalam hal ini. Sebagai langkah berjaga-jaga, lebih baik berunding dengan pakar pediatrik anda sebelum memulakan refleksologi kaki di rumah. Sekiranya doktor anda memberikan simbol penerangan, maka hanya gunakan teknik urut ini. Titik tekanan untuk perut dan usus terletak di sekitar bahagian tengah atas kaki, tepat di bawah alas. Letakkan tangan anda di tempat ini dan tekan perlahan kawasan ini untuk membantu menghilangkan angin dalam badan.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top