Apa Itu ADHD? 3 Tanda ADHD – Healthy Lifestyle

ADHD dalam kalangan kanak-kanak adalah benar. Baca lebih lanjut untuk memahami tanda-tanda awal dan gejala ADHD atau ADD dalam kanak-kanak kecil.

ADHD dalam Kanak-kanak: Tanda, Gejala, dan Rawatan

Adakah anak kecil anda lebih aktif daripada rakan-rakannya? Adakah dia mengalami kesukaran untuk tidur? Adakah peralihan menyakitkan? Jika ya, anak muda anda mungkin menunjukkan tanda ADD. ADHD dalam kalangan kanak-kanak adalah benar. Baca lebih lanjut untuk memahami tanda-tanda awal dan gejala ADHD atau ADD dalam kanak-kanak kecil.

ADHD dalam Kanak-kanak: Tanda, Gejala, dan Rawatan

Adakah anak kecil anda lebih aktif daripada rakan-rakannya? Adakah dia mengalami kesukaran untuk tidur? Adakah peralihan menyakitkan? Jika ya, anak muda anda mungkin menunjukkan tanda ADD. ADHD dalam kalangan kanak-kanak adalah benar. Baca lebih lanjut untuk memahami tanda-tanda awal dan gejala ADHD atau ADD dalam kanak-kanak kecil.

Diagnosis

ADHD didiagnosis berdasarkan tanda-tanda ketidaksesuaian, hiperaktif, dan impulsif. Tetapi perhatian tidak selalunya tidak begitu jelas pada kanak-kanak prasekolah.

Kadang-kadang, ibu bapa, penjaga, atau guru yang baik bermakna mungkin mengesyaki ADHD. Tapi itu tidak mencukupi. Penilaian penuh doktor diperlukan untuk diagnosis.

Untuk mendiagnosis seorang kanak-kanak prasekolah, seorang doktor akan bergantung kepada keterangan terperinci tentang tingkah laku anak anda dari ibu bapa, pengasuh di penjagaan harian, guru prasekolah, dan orang dewasa lain yang selalu melihat anak anda, melalui pe,erhatian teliti mereka. Penting untuk membincangkan semua gejala dengan doktor anda.

Hanya kerana anak anda mempunyai hiperaktif dan impulsif tidak bermakna dia mempunyai ADHD. Contohnya, kanak-kanak yang kecewa kerana dia mempunyai masalah dengan melihat, mendengar, atau bercakap boleh bertindak dengan cara yang sama seperti kanak-kanak dengan ADHD. Anak anda mungkin memerlukan ujian untuk menolak kemungkinan yang lain.

Apakah tanda-tanda pertama ADHD di kalangan kanak-kanak?

Gejala ADHD pada bayi dan kanak-kanak biasanya termasuk yang berikut:

  • Terlampau aktif atau hyperactive, tahap aktiviti yang lebih tinggi daripada kanak-kanak biasa
  • Masalah tidur dan lelap
  • Kesukaran beralih daripada satu aktiviti ke aktiviti yang lain

Gejala-gejala Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD atau ADD) mungkin dikesan pada kanak-kanak umur 1 atau 2 tahun. Tanda-tanda ketidakseimbangan – atau ADHD – jarang dikesan sehingga kanak-kanak memasuki alam persekolahan.

Kebanyakan doktor tidak akan merawat kanak-kanak dengan ubat ADHD sehingga mereka sekurang-kurangnya 5 tahun – kecuali dalam kes di mana mereka membahayakan diri mereka atau orang lain. Ada juga satu kes dimana anaknya begitu hiperaktif dan impulsif sehingga doktor mencadangkan dia untuk mula mengambil ubat ADHD ketika dia berusia 2 tahun. Dia telah diminta untuk meninggalkan pusat jagaan setiap hari, dan ibu bapa mereka terpaksa menyewa dua pengasuh sepenuh masa bekerja bersama untuk menjaga dia selamat.

Seperti kebanyakan ibu bapa kanak-kanak prasekolah yang hiperaktif dan mengganggu, kebanyakan doktor agak teragak-agak untuk meneruskan ubat perangsang untuk kanak-kanak seperti itu dan tidak memulakannya dengan ubat sehingga dia berusia 5. Ada juga penyelidikan yang menunjukkan bahawa percubaan ubat akan lebih berhasil dengan seorang kanak-kanak seperti saya yang memenuhi kriteria untuk jenis ADHD yang hiperaktif-impulsif.

Penggunaan perangsang dalam kanak-kanak prasekolah yang sangat mengganggu dipelajari secara meluas dalam Kajian Rawatan ADHD Prasekolah (PATS) yang diterbitkan pada tahun 2006. Kajian PATS mendapati bahawa terapi methylphenidate adalah berkesan dan selamat pada kanak-kanak prasekolah dan, apabila digabungkan dengan pengurusan tingkah laku, lebih berkesan daripada sama ada perangsang atau terapi tingkah laku sahaja. Kelas ubat amfetamin adalah FDA diluluskan untuk kanak-kanak berumur 3 tahun; metilfenidat sering ditetapkan di luar label.

Sekiranya anak anda lebih muda dari 5, rawatan ADHD alternatif ini boleh membantu:

  1. Cari aktiviti yang melegakan dan selesaikan anak anda. Persekitaran sibuk seperti pusat membeli-belah atau taman yang sesak, serta mendengar muzik, dapat menenangkan anak yang hiperaktif. Sesetengah mungkin menemui muzik klasik yang menenangkan, sementara yang lain menetap dengan negara atau bahkan hip-hop. Uji dan lihat apa yang paling sesuai untuk anak kecil anda.
  2. Terlibat dalam aktiviti fizikal untuk membantunya membakar tenaga sebelum duduk di restoran atau di rumah seseorang. Sebelum meninggalkan rumah, mainkan tag atau permainan intensif secara fizikal di Wii atau melibatkan diri dalam aktiviti kegemaran anda suka kepada anak anda. Pergerakan Otak Gim, yang melibatkan tubuh untuk mengaktifkan dan menenangkan otak anda, juga boleh membantu.
  3. Gunakan tali atau tali untuk menjaga anak anda selamat di tempat awam, jika kereta atau kereta dorong tidak tersedia. Saya menggunakan tali dengan anak saya yang hiperaktif, dan ia membantu banyak.
  4. Tukar jadual anda untuk mengehadkan aktiviti yang memerlukan anak anda tetap diam dan diam. Mungkin pasangan anda boleh tinggal di rumah dengan anak anda semasa anda berbelanja atau menghadiri konsert tempatan. Apabila keluar makan malam, pilih tempat yang mesra kanak-kanak – Mesra adalah lebih baik daripada restoran mewah. Alternatif lain: Panggilan dan pesanan di hadapan untuk meminimumkan menunggu di sebuah restoran. Banyak restoran akan menampung permintaan ibu bapa dengan keperluan kanak-kanak istimewa.
  5. Sesetengah ibu bapa menenangkan anak-anak hiperaktif mereka dengan memberi mereka sedikit kafein – seperti kaca Gunung Dew – atau Benadryl. Semak dengan doktor anda sebelum mencubanya.

Nota akhir: Sangat penting bagi ibu bapa kanak-kanak hiperaktif untuk menjaga diri mereka sendiri dan mendapatkan sokongan daripada ibu bapa yang lain yang tahu apa yang mereka suka hidup dengan kanak-kanak yang mengganggu 24/7. Cari sokongan emosi dan pemahaman dari klinisi, keluarga dan rakan-rakan anda, kumpulan Facebook dalam talian, dan Bab CHADD tempatan. Meningkatkan keperluan kanak-kanak adalah maraton, bukan pecut!

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top