10 Makanan untuk Mengawal Asma Anak : HEALTHY FOOD FOR ASTHMA CHILDS

Free photo front view of beautiful baby girl concept

Makanan untuk mengawal asma anak anda ialah diet yang boleh menjadi alat yang paling ampuh dalam merawat banyak keadaan dan kanak-kanak juga tidak terkecuali.

Ramai ibu bapa tidak menyedari hakikat bahawa makanan seperti keropok, jus hingga yogurt, memburukkan lagi asma yang dihadapi anak anda.

Pernahkah anda mengalami sesak nafas yang luar biasa seperti sesak di dada, atau semput? Jika anda mengalami petanda-petanda tersebut,  mungkin anak anda mengalami asma.

Ini boleh menyebabkan batuk, semput, dan sukar untuk bernafas. Jadi dengan menjaga makanan untuk mengawal asma anak dapat mengurangkan kesan tersebut.

Beberapa petua mudah, makanan untuk mengawal asma anak anda

Sayur-sayuran yang sarat dengan vitamin dan mineral yang boleh membantu menyokong fungsi paru-paru yang sihat. Brokoli, bayam dan labu adalah antara sayuran yang paling padat dengan nutrien kerana penuh dengan vitamin dan mineral seperti Vitamin C dan E.

Satu kajian telah menunjukkan bahawa likopena, yang terdapat dalam tomato, boleh membantu mengurangkan keradangan paru-paru.

Bawang putih dan bawang merah mengandungi antioksidan yang tinggi, yang juga telah terbukti membantu meningkatkan fungsi paru-paru dengan mengurangkan jumlah radikal bebas dalam badan.

Jika anak anda seorang yang cerewet makan, cuba sembunyikan sayur-sayuran dalam beberapa makanan kegemaran mereka. Contohnya, tambahkan segenggam bayam cincang pada quesadilla, atau cincang beberapa brokoli dan lobak merah untuk dicampur dengan mac & cheese.

Sasaran untuk tiga hidangan sayur-sayuran setiap hari sebagai makanan untuk mengawal asma anak.

 • Makan Buah Kerap

Sama seperti sayur-sayuran dan buah-buahan mempunyai vitamin dan mineral yang diperlukan untuk fungsi paru-paru yang sihat.

Buah kiwi amat membantu apabila ia berkaitan dengan asma kerana paras Vitamin C yang tinggi. Epal boleh membantu mengurangkan keradangan.

Ia boleh menjadi agak mudah untuk anak anda makan buah. Cuba tambahkan pilihan buah-buahan yang lebih besar pada diet anak anda, pilih variasi segar berbanding dalam tin kerana lebih tinggi kandungan gulanya.

 • Smoothie buah-buahan boleh menjadi cara terbaik untuk anak-anak anda mencapai 2 hingga 3 hidangan buah-buahan yang disyorkan sekaligus.
 • Jadikan Susu Penting

Susu boleh membantu penghidap asma dan boleh diletakkan dalam kategori makanan untuk mengawal asma anak . Ia mengandungi jumlah kalsium dan magnesium yang tinggi, yang membantu mengurangkan keradangan dan meningkatkan aliran udara untuk memudahkan pernafasan.

Kanak-kanak memerlukan antara 500 mg dan 1,300 mg kalsium setiap hari bergantung pada umur, dan antara 80 mg dan 240 mg magnesium setiap hari bergantung pada umur.

Tambahkan susu rendah lemak, yogurt tanpa gula dan rendah lemak, dan keju ke dalam diet anak anda untuk membantu mereka mendapatkan jumlah kalsium dan magnesium yang diperlukan.

 • Cuba Ikan Segar

Ikan kaya dengan asid lemak Omega-3, atau lemak tak tepu. Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa kanak-kanak yang makan jumlah Omega-3 yang mencukupi daripada ikan mempunyai aliran udara yang lebih baik dan mengakibatkan kebergantungan terhadap ubat asma rendah.

 • Cuba sajikan tuna, halibut atau salmon beberapa malam setiap minggu untuk membantu anak anda mendapatkan lebih banyak lemak tak tepu.

Mempunyai anak yang sangat membenci ikan? Walnut juga mempunyai jumlah Omega-3 yang kuat.

 • Menghapuskan Lemak

Lemak boleh berbahaya kepada penghidap asma. Dalam proses penghadaman lemak ini, badan menghasilkan bahan kimia yang boleh menyebabkan keradangan pada paru-paru. Lemak ditemui dalam mentega, kebanyakan makanan bakar, gula-gula, kerepek atau snek goreng lain, dan hampir semua makanan segera.

Elakkan menghidangkan sebarang makanan yang diproses kepada anak anda, dan pastikan makanan segera pada tahap minimum serta makanan untuk mengawal asma anak.

kanak-kanak mendapat protein mereka daripada ayam dan daging merah. Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang mendapat protein daripada bijirin penuh, seperti oatmeal, gandum, dan quinoa, kurang berkemungkinan mengalami semput asma.

Kanak-kanak memerlukan sekurang-kurangnya tiga hidangan bijirin penuh setiap hari. Dapatkan beberapa roti bijirin penuh dan sapukan mentega kacang tanpa gula untuk sarapan pagi, atau buat pasta bijirin penuh dengan sayur-sayuran untuk makan tengah hari.

 • Ucapkan Selamat Tinggal kepada Gula

Sama seperti lemak, gula boleh menyebabkan keradangan semasa penghadaman. Selain itu, terlalu banyak gula dalam diet  boleh menyebabkan penambahan berat badan, yang boleh mengakibatkan gejala asma yang lebih teruk.

Hadkan makan manis kepada sekali atau dua kali seminggu. Pilih gula-gula semula jadi, seperti buah-buahan kering atau segar, apabila keinginan untuk gula-gula menyerang.

 • Hadkan Karbohidrat 

Kebanyakan kanak-kanak suka mengunyah karbohidrat. Ini boleh memudaratkan kanak-kanak yang menghidap asma. Tubuh mencerna karbohidrat yang diproses seolah-olah ia adalah gula, yang bermaksud bahawa saluran pernafasan boleh menjadi radang jika terlalu banyak karbohidrat yang diproses dimakan.

 • Hadkan jumlah keropok, kerepek, biskut dan snek karbohidrat diproses yang lain.
 • Gantikan roti biasa, tortilla dan pasta anda dengan versi bijirin penuh, yang lebih mudah untuk badan dan paru-paru.
 • Taburkan Beberapa Rempah

Yang berbeza  menggunakan rempah yang berbeza selama beratus-ratus tahun, dan kebanyakan rempah ini dipilih untuk alasan yang baik! Rempah-rempah tertentu boleh memberi kesan penyembuhan pada badan dan juga paru-paru.

Asid Rosmarinic, yang terdapat dalam rempah ratus, boleh membantu menyingkirkan radikal bebas dan agen keradangan dalam badan.

Cuba tambahkan sedikit rempah atau perasa pada hidangan kaserol atau pasta anda yang seterusnya dan bantu anak anda yang asma bernafas dengan lebih mudah. Rempah untuk dicuba:

 • Rosemary
 • Sage
 • Pudina
 • Jangan Lupa Minum Air

Dehidrasi boleh menyebabkan pengekalan air dan keradangan, kedua-duanya boleh memburukkan lagi gejala asma. Mendapatkan air yang mencukupi membantu badan berjalan lancar dan paru-paru berfungsi dengan lebih baik. Memilih air dan bukannya jus atau soda juga boleh membantu kanak-kanak mengelakkan terlalu banyak gula.

Kanak-kanak memerlukan antara 5 dan 10 gelas sehari, bergantung pada umur. Pastikan untuk memberi anak asma anda minum air setiap kali mereka dahaga.

Bantu Anak Anda Bernafas Lebih Mudah

Makanan untuk mengawal asma anak menjadi bahagian penting. Mengikuti beberapa garis panduan diet yang mudah dan masuk akal boleh membuat perbezaan yang besar.

Selain makan secara sihat, pastikan anda memasukkan beberapa aktiviti fizikal ke dalam rutin harian anak anda. Bekerjasama dengan doktor asma anak anda untuk membincangkan sebarang sekatan diet yang mungkin membantu.

Facebook
Twitter

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top